TKP’nin 104. Kuruluş yıldönümü kutlu olsun
Mustafa Suphi’den İsmail Bilen’e, Haydar Kutlu’dan Nihat Sargın’a kadar TKP komünizm için mücadelesinde tarihi boyunca yanlış politik kararlar aldı, pratikte hatalar yaptı, kadrolarından koptu, anlaşılmadı ve örselendi. Kayıtsızlıklarla ve aşağılamalarla, işkencelerle ve ihanetlerle dolu tarihini Türkiye’de kendine komünist diyen herkes iyi bilir.
Tarihi TKP faşist diktatörlüklere karşı, ulusal kurtuluş ve sömürgecilik ve ırkçılık karşıtı hareketlere ve ırksal eşitlik mücadelelerine ilham veren komünist enternasyonalizmin bir bileşeniydi. Erkekleri ve kadınları, Kürtleri, Ermenileri, siyahları, beyazları ve esmerleri, sanayi işçilerini, köylüleri ve aydınları bağrında bir araya getirerek, aynı hayalle, aynı ütopyayla birleştirmişti.
Bugünlerde TKP’nin 104. yılını kutlayacak olan tüm partiler ve ideolojik oluşumlar; TİP, EMEP, Sol Parti, TKP, TKHP, 15’ler, GSB’liler, İS partinin birer yaprağı, kökü, dalı veya gövdesidir. Hepsi geleneksel marksist kökenden gelen Marksist-Leninist hareketlerdir. Ancak bugün, bu oluşumların savunduğu ütopya bir avuç insan tarafından zar zor paylaşılıyor. Sol bileşenlerin evrenselliği nerede? Enternasyonalizm nerede? Gerçekleştirilebilir bir ütopyanın umudu nerede? Bütün bu gruplar krizde! Tıpkı Batı solu gibi, Türkiye’dekiler de birbirinden kopmuş, birbirine tahammül edemez, kitle bağları erimiş, moral çöküntü içindeler.
Komünist Sol Krizde
Bugün Türkiye ve Batı solunun krizde olduğu herkes için aşikar. Başka bir şey de bu krizin nedenlerinin ne olduğu konusunda hemfikir olunamıyor. Yine de önemsediğim bazılarını açıklama gereğini duyuyorum. Kendi başıma aklımdan geçirdiklerimi sıralıyorum:
- TKP’nin kurucu değeri olan Sovyetlerin yıkılışı, komünist ütopyadan umudun yitirilmesine neden oldu. Sovyet devletine yönelik sayısız eleştiriye rağmen, bunun gerçekleştirilebilir bir ütopyanın sembolik bir referansını oluşturduğu açıktır. Ve diğer yandan, Marksizmin, toplumsal değişimin anlaşılması için gerekli bir teori ve bilimsel yöntem olarak reddedilmesi.
- TKP, TBKP, SBP, ÖDP, İS, GSB ve şimdi mücadele içinde olan partilerin hiçbiri bunca yıl geçmesine rağmen solda hegemonya sağlayamadı. Yurtiçinde ve yurt dışında yaşayanlar enerjilerini toplayarak sol krizin aşılmasına katkı yapamadı.
- TKP’nin varoluş nedeni olan Enternasyonalizmden vazgeçilmesi. Kökleri TKP’ye dayanan solun büyük bir kısmı tarih boyunca milyonlarca insana umut veren dönüştürücü projenin evrenselliğinden vazgeçtiğinden özgürleştirici ütopyasını başaramadı.
Ne yapalım?
Tabii ki, Türkiye solunun krizini çözecek kişi ben değilim veya bu sayfadaki arkadaşlarım olmayacak. Ancak, aşağıdakiler üzerinde düşünmemiz gerektiğine inanıyorum:
- TKP 104 yıllık tarihine sahip çıkmak geçmişi olduğu gibi tekrar etmek anlamına gelmez. Her ne kadar şimdiki bağlam farklı olsa da Türkiye toplumunun dinci, milliyetçi, otoriter ve faşist konuma gelmesi uzun yıllara, geçen yüzyılın başlarına kadar uzanır. Her komünistin çok iyi bildiği gibi egemen sınıf eliyle devlet ve toplum özgürlük ve eşitlik normlarından uzaklaştırılmıştır. Bununla birlikte, geçmişte kalabalıkları harekete geçiren devrimci söylemi ve umut üreticisinin tarihini öğrenmek, not almak için yeniden okumak önemlidir. Kırmızı bayraklar taşıyan ve yumruklarını havaya kaldıran kalabalığın ‘141-142’ye hayır” “ TKP’ye Özgürlük” sloganlarının atılması, yasakların delinmesi, bugün de önemlidir.
- Açıkçası, tekrar sokakta olmalıyız, bununla ne demek istiyorum? TİP, EMEP, Sol Partinin, DEM, TKP, ve CHP Herhangi bir protestonun arkasına geçmek, tüm bayraklara katılmak, mücadelelerin parçalanmasını teşvik etmek mi? Hayır, eğer toplumsal hegemonyayı yeniden kazanmak istiyorsak, bu mücadeleye önderlik ederek, mücadeleye tutarlılık ve eylem birliği sağlayarak olmalıdır;
- Doğrudur, diğer mücadeleci edebiyatları, eşitlik için savaşan başka edebiyatları okumalıyız, ama teorimizden vazgeçmemeliyiz, onlardan öğrenmeliyiz, gerektiğinde onları söylemimize dahil etmeliyiz, ama varoluş nedenimizden; Marksizm ve komünizmden vazgeçmemeliyiz…;
- ‘Anti-kapitalist’ olmayı geriye çekelim. İki adım ileri gidebilmek için bir adım geri gidelim. Faşizme karşı, tüm baskıların sonunu getirecek savaşımı veren gururlu komünistler olalım. Enternasyonal‘de söylediğimiz gibi özgür ve eşit insanlardan oluşan demokratik, özgürlükçü komünist topluma giden yolun önündeki faşizm engelini hep birlikte, tek bir cephede aşalım.
Anti-kapitalist’ olmayı geriye çekelim.
İki adım ileri gidebilmek için bir adım geri gidelim. Faşizme karşı, tüm baskıların sonunu getirecek savaşımı veren gururlu komünistler olalım.
Enternasyonal‘de söylediğimiz gibi özgür ve eşit insanlardan oluşan demokratik, özgürlükçü komünist topluma giden yolun önündeki faşizm engelini hep birlikte, tek bir cephede aşalım.
Çok talihsiz bir açıklama!
Talihsizliği de, en baştaki cümle; Anti-Kapitalist olmayı geri çekelim cümlesi.
Bu şu demek açıkça, Kapitalizme karşı olmayan her siyasi oluşumla bir araya gelerek, Faşizme karşı bir Cephe oluşturmalıyız.
Burada kast edilen de CHP!
Kısaca CHP ile işbirliği öneriliyor.
CHP kim mi?
Bu düzenin sürmesinden yana, yığınların düzenden kaynaklı Ekonomik ve Siyasal kötü gidişin yığınlarda yarattığı
öfke ve hoşnutsuzluğun düzen dışına çıkmasını, düzen için bir tehdit oluşturmasını engellemek için, bu tepkileri düzen içerisinde soğurmakla görevlendirilmiş parti.
Kısaca CHP, bu soygun ve talan düzeni Kapitalizmin EMNİYET KİLİTİDİR!
Böyle bir partiyle işbirliği, size GURUR mu yoksa UTANÇ mı kazandırır, orası şimdiden belli.
Komünist Gurur, ancak bu soygun ve talan düzeni Kapitalizmi ortadan kaldırmakla edinilir, onunla iş brliği yaparak değil.
Hakaret varan ifadelerini aynen geri iletiyorum. Yoldaşça tartışmaya yapamayacak kadar önyargılısın. Yazının önemli bölümlerini kendine göre yorumlayarak sözde eleştiri yapıyorsun. Söylediklerini yüzyıldır dogmatik komünistler söylüyor, sonuçta onlar ufalarak küçüldüler.
İşinize gelmedi mi hemen hakaret kelimesinin ardına sığının. Siz liberallerin, söyleyeceği bir şey yok. Çünkü sizin için Kapitalizmin ötesi yok. Aslında sizinle tartışmak zaman kaybının ötesinde bir şey değil. Düzen Siyaseti Düzeni üretir. Düzen Partisi ile yapılan işbirliği, artık sona gelmiş dayanmış, kendini ekonomik ve siyasal olarak üretemeyen sisteme soluk aldırmak,ona hayat öpücüğü vermektir.
Selçuk Sağlam
Chpnin kuyruğuna takılan bu kurumlar marxist olmaktan öte kemalist bireiydirler.
Mehmet Tas
Selçuk Sağlam Anti-faşist cephe ile ancak CHP kuyrukçuluğuna son verilebilir. Cepheyi savunmayan herkes düzen içinde burjuvazinin belirlediği sınırlarda politika yapmaktan kurtulamaz.
Müslüm Erdal
Nedense tartışmalar gecmiş tarihin sınırları icersinde kalıyor herkes kendini haklı cıkarmak İcin yarışılıyor bu bir fikir dgil aradan 40 yıl gecti ic tartışmalar halen devam ettiyine göre 40 yıl önceki ideolojik cizginin aşılamamasının gerceyidir geleneksel ideolojinin güncellenemesinin bir sonucudur neden bugüne dair birşey söylenmiyor bir fikrimizi yok
Mehmet Tas
Müslüm Erdal Yeni fikirler, yeni politikalar ancak diktatörlüğe karşı birleşen güçlerin pratiğinden ve enternasyonal deneyimlerden çıkar. Websitemizde yeni fikrleri anlatan çok yazı var. Zaman ayırıp okursanız seviniriz.
İbrahim Demir
Top contributor
Türkiye sosyalist hareketinde ki bölünmüşluk źor giderilir çünkü her disiplinin kendi Marksist yorumları var kendilerine göre en doğru ideolojik oluşum kendi örgütleri ve bu oluşumlar Enternasyonal bir birliğe baglanmayip ulusal ölçekte politika yaptıklarından büyük bir güç olamıyor yani dünya Komünist hareketi bir birlik olusturamadigindan ülkelerde ki yapılar böyle devam edecek CHP sosyalist Enternasyonalla bağını guclendirdiginde Kasım değişimini gerçekleştirdi ve bu gün bu degisim sayesinde Türkiyenin birinci partisi olduğu gibi sağa kayan Avrupa ülkelerindeki sosyalist partilere de örnek oldu Avrupada en çok oy alan parti oldu ve İngiltere isci partisiyle başlayan sol gelenek diyer Avrupa ülkelerine de yansıyor Türkiye sosyalist ve Komünist hareket ancak bir araya gelip uluslararası bir olusumla hareket ederse Turkiyede başarılı olur
Umut Ileri
İbrahim Demir Eğer Bu düzenin devamından yana, Düzenin Emniyet Kilidi olan CHP, Sosyalist bir Parti ise, ben Sosyalist değilim. Bu kadarına da yeter artık. CHP yi de Sosyalist yaptınız ya….PES DOĞRUSU!!!
İbrahim Demir
Top contributor
Umut Ileri sosyalist Enternasyonal üyesi ve orada Avrupa sosyalist partileri var onlar kendilerini Komünist görmüyorlar sosyal demokrat diyorlar CHP de o anlamda sosyal demokrat parti Turkiyede bölük porcuk sosyalist ve Komünist hareketler kendilerini hakiki Marksist biziz diyorlar sıkıntı burada sanki yüz tane Marks var Turkiyede sosyalistler kendi yapmaları gereken ve yapamadıkları işleri CHP den bekliyorlar olmayınca da CHP düzenin kilidi oluyor
Özcan Çelik
İyi, de yazmışsınız anti Faşist bileşenlerde.
Kapitalizm destekli CHP’yi nereye koyacağı?
Mehmet Tas
Özcan Çelik Önemli bir soru, hepimiz buna kafa yormamız gerekiyor. Ne CHP ne de üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal faşizme karşı tutum alamıyor. İçeriksiz politikalarla faşizmin güçlenmesine yol açtılar. Ancak buna rağmen CHP’yi ve diktatörlüğe karşı tüm güçleri tek bir cephede buluşturmak acildir. Dünyadaki tüm komünist ve ilerici güçler, Fransa’da olduğu gibi, güçlerini birleştiriyorlar, Biz de devrimcileri ve reformistleri faşizme ve savaşlara karşı birliğini sağlamalıyız.
Cuneyt Orhan Yurtsever
Anti- kapitalist olmayı geri cekelimden sonra …..ne diyeyim bilemedim
Mehmet Tas
Cuneyt Orhan Yurtsever Geri çekmek kaldırmak demek değildir. Dikkat edersen iki adım ileri gitmek için, yani kapitalizmi aşmak için, bir adım geri gidelim dedim. Anti- kapitalist mücadeleden vaz geçelim demedim. İşçi sınıfı özne krizini yaşıyor. Bunu aşabilmenin yolu doğru ittifaklarla politikada hegemonya kurmaktır. Ancak o zaman emekçi yığınların güveni kazanılır.
Kaya Ferruh
Top contributor
Güç birliği ṣart , Faṣizme karṣı birleṣilmeli hemde amasız , fakatsız . Bu birlik Aynı zamanda farklı örgütlerin ve taraftarlarının birbirlerini daha iyi anlama ve tanımaya katkıda bulunacak . Böylelikle önyargılar yıkılacak . Faṣizme ve Her türden gericiliğe karṣı hemen GÜÇ BİRLİĞİ ……….
Alain Karabulut
Top contributor
Söylediği kadar, güçlü, bilinçli, mücadeleci, kararlı ve cesur kadroları olmaması!
Bu duruma düşmesinin en belirgin ve somut örneği olduğuna inanıyorum.
Değerli Mehmet Tas. İznin olursa övgüyü başa alayım. Madde iki de ki her hangi bir sol bileşenin protestosuna katılalım demen iyi bir öneri. Beklerdim ki Abd savaş gemisi Alsancak limanına yanaştığında 24 saat eylem yaptığımızda sol adına hareket eden yapıların da yanımızda olmasını. Denixleri bile unutmuş sol çok acı. Son paragrafta ki anti kapitalist geri çekilme sanırım bir dil sürçmesi. Bu olursa varlık sebebimiz ortadan kalkmazmı sizce de. Bir kez daha düşünmenizi rica edeceğim. Ben sizi anti kapitalist bir komünist olarak biliyorum. Ittifaka da gelince Chp Denizleri asan partidir, hatırlatırım. Sermayenin aparatları ile sermaye yenilmez ya ne oluruz av oluruz sn. Tas. Diğerler ile cephe düşünülebilinir. Biraz da biz devrimciler pragmatist davranalım. Sınıf bilincinin omurgamız, varlık sebebimiz olduğunu unutmadan. Selamlar.