LATİN AMERİKA’DAN (9)- Admin

Netanyahu ve Siyonizm: Kana Susamışlar (I)

Batı medyasına göre, Filistin direnişinin topraklarını işgal eden Siyonistlere karşı yürüttüğü mevcut askeri operasyonda askerlerin, polislerin ve paramiliter yerleşimcilerin neden olduğu sayısız kayıp bağlamında, İsraillilerin ölümleri “korkunç” ve dramatiktir.  Yine onlara göre ölümlerden, yaralılardan bahsetmek ve onlara son 75 yılda Filistinli ve İsrailli ölümler arasında bir dengesizlik olduğunu hatırlatmak insanlık dışıdır.

Bu bana, birkaç yıl önce, tam olarak dokuz yıl önce, İsrail’in Gazze Şeridi’ne karşı yürüttüğü ve sinematografik dilinde “Koruyucu Hat Operasyonu” olarak adlandırdığı bir askeri saldırı operasyonunun ortasında kendime şu soruyu sorduğumu hatırlatıyor: Filistin topraklarında kurulan yerleşimlerde bir Siyonist askerin, bir polisin veya yabancı bir yerleşimcinin ölümünün değeri ne kadar? Kaç Filistinli öldürüldü ya da yaralandı, yerlerinden edildi, kaçırıldı, işkence gördü, köylerinden kovuldu, kaç ev yıkıldı ve yeni topraklar gasp edildi?

Pablo Jofre Leal, TELESUR, 22 Ekim 2023

Zamanımızın Maskesiz Nazileri

Başından beri Hamas’ın ve İsrail Hükümeti’nin savaşçı eylemlerini kınayanları, sadece Hamas’ı kınayan ancak İsrail Hükümeti’nin kitlesel ve sistematik terörizmini haklı çıkaranlar tarafından terörizmden yana olmakla suçlanması tarihin trajik bir cilvesidir.

Neyse ki, yüz binlerce Yahudi İsrail Devleti ile Yahudiliğin aynı şey olmadığını cesaretle açıkladılar.   Bu savaş politikası çatışmanın merkezinde yer alan ve onların suç ortaklarını oluşturan birkaç kişinin yararına olan işlevsel bir stratejidir.

Aslında, Yahudiliğin Tevrat gibi kutsal kitaplarını inceleyen on binlerce Yahudi bilgin, Yahudiliğin anti-Siyonist olduğunu iddia etti. Birçoğu bunun bir fikir meselesi olduğunu söyleyecektir, ancak fikirlerinin neden diğer savaşçı şarlatanların fikirlerinden daha az önemli olması gerektiğini anlamıyorum.

– Jorge Mecfud , Rebelion, 31/10/2023

Brezilya; Lula nasıl kazandı?

Bir kez Fernando Collor de Mello’ya ve iki kez Fernando Henrique Cardoso’ya karşı olmak üzere üç denemeden sonra Lula nihayet 2002’de Brezilya başkanı seçildi ve 2003’te ilk dönemine başladı.

Lula, Sao Paulo hükümeti için yaptığı ilk seçim anlaşmazlığında hayal kırıklığı yaratan bir sonuç elde etti. Kampanyasının sloganı şuydu: “Senin gibi bir Brezilyalı”, Brezilyalıların çoğunun Lula gibi bir işçi gibi olmak isteyeceğini düşünüyordu.

Bir sonraki seçimde şaka yapıldı, slogan Eduardo Suplicy’nin adaylığıyla farklı olacaktı, açıkça farklı bir sosyal kökene sahip olacaktı: ‘Olmak istediğiniz gibi bir Brezilyalı’.

Kısa süre sonra PT’nin (Brezilya İşçi Partisi) kampanyaları başka bir karaktere büründü: dünyanın en eşitsiz kıtasındaki en eşitsiz ülkedeki toplumsal eşitsizlikleri kınamak ana hedef seçildi.

– Emir Şader, Rebelion, 27/10/2023

Arjantin’de ne oldu ve ne olacak?

Ekimde yapılan seçimden sonra nihai sonuç, Massa veya Milei’nin ülkenin geleceğine ilişkin iki karşıt vizyon arasındaki çığır açan bir anlaşmazlığın ortasında sahip oldukları inanç kapasitesine bağlı olacak.

1. Milei’nin Çatısı

Arjantin toplumunun büyük bir kısmı Javier Milei’ye “işte bu” dedi. En son CELAG anketlerinden elde edilen verilere göre, çoğunluk dolarizasyon fikrini paylaşmıyor; “kast” terimine katılmıyor; onu şiddet yanlısı, şantajcı ve cinsiyetçi olarak görüyor; kararsız olduğuna inanıyor; ve tekliflerinin geri kalanıyla aynı fikirde değil. Kısacası, siyasi olarak ve seçimsel olarak da bir sınırı var. PASO’dan ilk tura kadar, oy sayısını 651.345 artırmasına rağmen (bu, katılımdaki 8 puanlık artışla açıklanıyor) oy kullanma yüzde olarak azaldı (olumlu oylarda yüzde 31,6’dan yüzde 29,98’e).

2. Massa’nın Merdiveni

Sergio Massa azdan çoğa geçti. 3 milyondan fazla oyla, neredeyse yüzde 8 puan büyüdü. Ağustos seçimlerinde evde kalan 2019 Frente de Todos seçmenlerinin önemli bir bölümünü ikna etmeyi başardı. Bunu nasıl yaptı? Reklamlarla ya da jingle’larla değildi. Ekonomik konularda somut kararlar (örneğin KDV iadesi) ve IMF’nin tüm bu karmaşada sahip olduğu yüksek sorumluluğu içtenlikle açıklamaktı; ve ayrıca, iyi yapılmayan her şey için özür dilemek. Bu şekilde devam ederse, günlük yaşamı iyileştiren kesin eylemlerle merdiveni tırmanmaya devam edecektir.

– Alfredo Serrano Mancilla, Telesur, 24 Ekim 2023

About Mehmet Tas

Check Also

ANTİ-FAŞİST ENTERNASYONAL KONFERANS 17-19 MAYIS

ANTİ-FAŞİST ENTERNASYONAL KONFERANS 17-19 MAYIS PORTO ALEGRE -BREZİLYA (Portekizce, İngilizce, İspanyolca) Konferansa katılım için; https://antifas.org/subscribir/ …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com