Türkiye’de 130’u devlet, 73’ü özel, toplam 203 üniversite var. Boğaziçi Üniversitesi’nde, her türlü ifade ve gösteri özgürlüğünü yok eden, üniversiteyi basan zihniyete karşı, geride kalan 202 üniversite nerede?.. Ü – ni – ver – si- te!.. Sanki hiçbir şey olmuyor gibi, sus pus!.. Yazıklar olsun!..
https://t24.com.tr/yazarlar/yalcin-dogan/orada-nobel-odulleri-burada-polis-baskinlari,29709
Tartışmanın ilginç yanı, AİHM kararlarının bağlayıcı olmadığını savunanlar, sadece oyunun kurallarına uymayacaklarını söylemiyorlar, aynı zamanda oyun kurallarının kendi görüşlerine uydurulmasını istiyorlar. Sonuçta, yargı kararlarına uyulması ve kararların uygulanması bir hukuk devleti sorunu. Türkiye, AİHM kararlarını uygulamamakla hukuk devleti ilkesini çiğneyen devlet görünümünde.
https://t24.com.tr/yazarlar/riza-turmen/aihm-kararlari-baglayici-mi,29692
“Hırsızlıktan yargılanmıyorum. Sizi de koruyoruz. Dokunulmazlık yasaya uygun kaldırılmamıştır. Dokunulmazlığım kalkmadan beni yargıladınız. Milletvekilliğim kalkmadan önceki bütün davalarım geçersizdir. Mesele Demirtaş ve asliye ceza mahkemesi arasındaki bir yargılama değil. Tüm Türkiye meseledir.”
https://www.gazeteduvar.com.tr/selahattin-demirtas-bizi-iceride-tutmak-darbe-sucudur-haber-1512254
Resmî ideolojinin ve resmi tarihin rahle-tesisinden geçmiş, düşünce yeteneği dumura uğratılmış bu kesimin hiçbir zaman şeylerin gerçeğine nüfuz etmek gibi bir kaygısı olmadı. Rejimi teşhir etmeye hiçbir zaman cüret etmediler… Zaten cüret etmemeleri için eğitilmişler, yetiştirilmişlerdi… “Faili meçhul cinayetler”, “gözaltında kayıplar” deniyor… İyi de yüzlerle, binlerle ifade edilen faili meçhul cinayet olur mu? Diyelim ki, bir cinayetin, beş cinayetin, on cinayetin failine ulaşılamadı… Nasıl oluyor da binlercesinin, failine bir türlü ulaşılamıyor?
https://yeniyasamgazetesi2.com/asil-devlet-partisi/
Süleyman Soylu denilen adamını gözünün önünden ayırmasın. Sonra “beni kandırdı” demekle bu işler bitmiyor, geçmişi unutmasın. İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü, keskin nişancıların orada ne işleri olduğunu açıklarlar mı? “Selanik’te Atatürk’ün evini bombaladılar” provokasyonundan bugüne kadar Türkiye, bu tür provokasyonları çok gördü.
https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-y-yilmaz/provokator-is-basinda,29710
CHP’nin içini düşünüyorum. Örgüt yapısındaki, darbe dönemlerinde hapis yatmış eski solcular, öğretmenler, kıdemli Halk Partililer… Örgütte güçlü Aleviler… Ecevit‘i hâlâ 1 Mayıs‘tan (1977) dolayı
kahraman olarak hatırlayan biraz yaşlı kuşak… Atatürkçü kadınlar… Bu parti bizim diyen, bu partinin geçmişi de, geleceği de biziz diyen örgütteki nispeten genç kuşaklar ya da ulusalcılar…
https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-cemal/chp-yi-elestirmenin-dayanilmaz-hafifligi,29711
Bütün mesele, her şeyi ve herkesi, önyargılarımızdan olabildiğince arınarak olduğu gibi görebilme yeteneğimize kavuşmakla ilgili. Bu o kadar da zor değil, aslında doğuştan getirdiğimiz bu yetenek, otoriter kültürel aygıtlar tarafından köreltilmese… “Orijinal olarak doğuyor, ama kopya olarak ölüyoruz.”
https://www.birgun.net/haber/asagilara-bakmak-332788
Sanmayın ki sadece silahlı terör örgütleri ya da gizli güçler kalabalıkları harekete geçirmek için provokasyon yaparlar. Siyaset kendi başına zaten sıkı bir provokasyon aracıdır ve kalabalıkları pasifleştirmeyi güzel başarır.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mine-sogut/provokasyona-gelmeyin-provokasyonu-1810897
Amerika’da siyahi emekçiler, beyazlara göre ortalama yüzde 41, kadın emekçiler ise erkeklere görece ortalama yüzde 19 daha düşük ücret elde ediyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erinc-yeldan/bidenin-uclemi-1810916
Colin Powell, Genelkurmay Başkanı ve dışişleri bakanı olarak 2005’te katıldığı bir programda şunları söylemişti: “2003’ün şubat ayında BM Güvenlik Konseyi’nde, Irak’ı kitle imha silahları üretmekle suçladığım konuşmam, yaşamımda bir leke olarak kalacak. CIA’dan aldığım bilgiye güvendim. Saddam yönetimi ile teröristler arasında bağlantı kurulması yanlıştı. 11 Eylül saldırıları ile Saddam rejiminin bağlantısını gösteren tek bir kanıt bile yoktu”.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/abdnin-yalanlari-ve-kitle-ikna-silahlari-1810917
Düzenlerini ve kararlarını itiraz edilemez hale getirmek isteyenler, Carl Schmitt’in ifadesiyle bir “Siyasal İlahiyat”, yeni bir kutsallık yaratmış olmuyor mu?
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/deniz-yildirim/yasasin-demokrasi-1810894
Luciano Pavarotti’nin Türkiye hikâyesi zaman zaman gündeme gelir. Onun Türkiye’ye gelişi yaşam çizgisinde görüldüğü gibi onun en toy dönemine rastlar. Nevit Kodallı: “Yıl 1963. Tenor Luciano Pavarotti. Dinliyoruz. Hiç sesi çıkmıyor! Sahnede yürümesini bile bilmiyor.”
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/evin-ilyasoglu/yasak-sehirdeki-ruya-konser-1810923
Cumhuriyet gazetesinin kitap ekini almayı ihmal etmeyelim… Milliyetçi rapçisinden muhafazakâr baristasına, dilencisinden yaşam koçuna, sabah programları starından sözlük yazarlarına kadar farklı insanların birbirine bağlanan maceraları… Mehmet Tomanbay; iktisat tarihiyle iktisadi düşünceler tarihini bir araya getirirken, bu alanlarla siyasal düşünceler tarihi arasında da bağ kuruyor İktisat Okulları ve Ünlü İktisatçılar adlı kitabında…
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yarin-gunlerden-cumhuriyet-kitap-1810881
https://demokrasibirlikdayanisma.com/category/turkiye/
https://demokrasibirlikdayanisma.com/category/sol-marksizm/
https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ
Zafer Toprak, Atatürk’ün düşünce dünyasıyla ilgili çalışmaların yeterli olmadığını vurguluyor. Toprak, Atatürk’ün entelektüel kimliğini nasıl ele aldığını anlatıyor…
Meyhane deyince … İnsan yalnızca baktığı şeyleri görür ve bakmak bir seçme edimidir. Düşündüklerimiz ya da inandıklarımız nesneleri görüşümüzü etkiler. Bâğ-ı dehrin hem hazânın hem bahârın görmüşüz / Biz neşâtın da gâmın da rûzgârın görmüşüz / Çok da mağrûr olma kim meyhâne-i ikbâlde / Biz hezârân mest-i mağrûrun humârın görmüşüz
https://www.gazeteduvar.com.tr/asagiya-bakarsan-meyhane-tabelasini-goremezsin-makale-1512208
Evrensel gazetesine verilen cezalara karşı okurlarımızın dayanışma ilanları…
Aydemir Güler, TKP’nin yüz yıllık tarihini ele alan ve ilk cildi yakın zamanda yayımlanan “Parti Tarihi” kitabıyla ilgili soruları yanıtlıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=j51WDEAcmAg
ORHAN TAYLAN’DAN Ç’ALMAK ÜZERİNE
https://www.youtube.com/watch?v=F-wWHFUdpBc
Attachments area
Preview YouTube video Burası Ankara: Parti Tarihi kitabı ve TKP’nin kuruluş dinamikleri
Burası Ankara: Parti Tarihi kitabı ve TKP’nin kuruluş dinamikleri
Preview YouTube video ORHAN TAYLAN Ç’ALMAK ÜZERİNE..Clip1
ORHAN TAYLAN Ç’ALMAK ÜZERİNE..Clip1