Köşelerden Bir Demet (168)- Cavlı Çulfaz

 Ancak böyle bir buluşma gerçekleştiğinde “iktidarın size verilmeyeceğini biliyorsunuz” diyen zihniyet gerçekten de tıpış tıpış gitmek zorunda kalır. Ancak o zaman ve o koşulda…

https://t24.com.tr/yazarlar/aydin-engin/secim-olsa-da-iktidar-verilmeyecek-mis,29101

Ofisinin penceresinden bakıp, vapurdan inen insanların hayat tarzını onaylamadığını ama karışmadığını da söyleyebilen bir liderin önderliğinde tehlikeli ve tehditkâr bir şekilde yeniden biçimlenen ahlak, hem sokaktaki insanı hem de akademideki hocayı aynı ölçüde dönüştürür. Ve biz sorunun kaynağına bakmaz, sonuçlarıyla ilgilenmekle yetinirsek, bir densiz profesör gider yerine yenisi gelir.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mine-sogut/fuhus-bir-nedir-1799521

Göç rotası bir süredir Van-İran sınırına kaydı. Kışın kar altında donarak, yazın gölde boğularak can veren göçmenlerin sayısı dikkat çekici artış içinde. Uluslararası göçmen tacirlerinin, ucuz emek transferi talep eden patronların ve onlarla iş birliği yapan devletlerin kurbanı olan göçmenler, kardeşimizdir. Bu kıyım kabul edilemez!

https://www.evrensel.net/haber/421446/emep-yerli-gocmen-ayrimi-yapmadan-tum-iscileri-ortak-mucadeleye-cagiriyoruz

Böylece, Eric Hobsbawm’ı izleyerek söylersek, Devrimin yarattığı yarılma Birinci Dünya Savaşı’na dek uzanır. Ve elbette Enternasyonal Marşı, “bizi hiçe sayanlar bilsin, bundan sonra her şey biziz” dizeleriyle formülü bugüne taşıyacaktır.

https://www.birgun.net/haber/okuyucuya-bir-armagan-327103

Karl Marx, Kapital’in önsözünde, Alman okuyucuları kastederek, işler İngiltere’deki sanayi ve tarım işçilerinin durumu ile kıyaslandığında Almanya’da o kadar da kötü gitmeyecek diye düşünüyorlarsa onlara şöyle seslenmeliyim: ‘De te fabula narratur!’ der.

https://www.birgun.net/haber/anlatilan-yine-senin-hikayendir-327098

O yıllarda Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati, Kastamonu’da sınıfta Darwin’den söz eden biyoloji öğretmeninden yana tavır alır. Ne günlermiş… Çağdaşlaşmaya çalışan genç Cumhuriyet’in karşısına bilime karşı olan bilimin bağımsız olamayacağını savunan Türk İslam Sentezi çıkıyor.

https://www.birgun.net/haber/dinlerin-dogusundan-bilimin-dogusuna-327116

Eserlerinin çoğunu hapishanede yazan Gramsci eşine gönderdiği 1931 tarihli mektupta ‘Fare ile Dağ’ öyküsünü anlatır. Çocuklarına aktarılmasını ve onlarda bıraktığı etkinin kendisine bildirmesini ister.

https://www.birgun.net/haber/solgun-yil-327047

Yazar Hasan Ali Toptaş’ın cinsel saldırısının yazar Pelin Buzluk tarafından sosyal medyada ifşa edilmesiyle birlikte yükselen dalga, özellikle kültürel üretim alanının cinsiyetçi ve aynı zamanda şiddete zemin hazırlayan egemenlik ilişkilerini de gösterdi. Bu görünürlük, dar ama etkili bir zümrenin iç işleyişini de faş etti.

https://www.evrensel.net/yazi/87762/ifsa-yontem-muhteva-olanaklar-ve-sinirlar

İtalyanların en büyük yapıtları İtalya kurulmadan önce yazıldı. Bu yüzden Kürt edebiyatı canlı bir edebiyat. Tabii zorlukları da çok. Arkasında bir devlet olmayınca başka dillere çevrilmesi ve tanıtılması konusunda çok zorlanıyorlar.

https://www.gazeteduvar.com.tr/italyan-edebiyatci-francesco-marliungo-kurtce-yazabilmek-tek-basina-bir-devrim-haber-1507597

Vaktiyle Johnson İnönü’ye berbat bir mektup yazıp, yaptırım ilan ettiği zaman, CHP’nin bu ikinci şefi İsmet paşa, ABD’nin kendisini yıkacağını bile bile şöyle demişti: “Yeni bir dünya kurulur Türkiye de orada yerini alır.”

https://www.ozgurpolitika.com/haberi-kursu-kovboylariyine-yenikapida-8330

Üniversite içinde kurulan Alevi Enstitüsü’nün bir iki panelden ibaret faaliyetlerine çok geçmeden son verildi. Bu faaliyete iyi niyetle başlayan Dersimli veya solcu akademisyenlere kısa zamanda kapı gösterildi.

https://www.birgun.net/haber/dersim-de-tarikat-orgutlenmesi-327048

1929 yılında Marc Bloch ve Lucien Febvre Strasbourg’da ders verdikleri üniversitede akademik Fransız dergisi Annales’te yeni tarih yazımı ile ilgili görüşlerini açıklarlar. Toplumun tüm yaşam alanlarına nüfuz eden elemanları dahil ederek yatay ve aşağıdan yukarıya bir tarih yazımını esas alan Annales ekolü tarih yazımında ezilenler açısından çok önemli bir metodoloji yaratmıştır.

https://www.ozgurpolitika.com/haberi-annales-ve-tarih-yazimi-8363

[Ali Erten yoldaş aşağıdaki bağlantıyı yolladı. –C.Ç.-]

https://www.korkusuz.com.tr/emperyalizmin-ulus-devlet-nefreti-ii.html

Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği yayın organı olan Üvercinka dergisinin Aralık 2020 tarihli 74. sayısı çıktı.

http://www.turktime.com/haber/uvercinka-dergisinin-74-sayisi-cikti/561867

TKP’nin Yüzüncü Kuruluş Yıldönümü-Ahmet Kardam ile TKP deneyimi üzerine…

https://demokrasibirlikdayanisma.com/2020/12/17/tkp-deneyimi-uzerine-ahmet-kardam-ile-birikim/

Sadece Türkiye solunun değil, Türkiye tarihinin önemli bir şahsiyeti hakkında, canlı ve düşündürücü bir politik-entelektüel biyografi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/politik-entelektuel-bir-biyografi-mustafa-suphi-1799464

https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ

About admin

Check Also

Gündemden Bir Demet/Politika/M.Aydin

Fehim Taştekinftastekin@gazeteduvar.com.tr Tiyatro diyenler bu yazıyı okumasın! İran’ın saldırı koreografisini silahların yüzde kaçı hedefe ulaştı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com