Latin Amerika’dan (14)- Admin

Bolivya, dikkat geliyorlar!- Çeviri

ABD Dışişleri Bakanlığı olarak bilinen ofisin memurları hedeflerinin tartışılmasını istediklerinde, ağızlarını korkunç bir şekilde açar, tane tane konuşurlar.  Ve dudakları arasından çıkan her söze paralel kaşlarını yukarı kaldırır ve gözlerini kırıştırırlar, kırık bir aynadaki bir canavar gibi görünürler. Sözleri yüzleriyle aynı, korkutucu olabilir, ama söylediklerini duyan hiç kimse ama hiç kimse onlara inanmaz. Ve eğer gerçekler söylenir veya yazılırsa, ah yazılırsa, o zaman yüzünü göremezsiniz, ama dikişlerinin düzensiz parçaları birbirine yapıştırıldığını görebilirsiniz, ne ikiyüzlülük! Bakanlık gerçekleri çarpıtmak için raporlarını çarpıtıyor. Gerçek şu ki, Dışişleri Bakanı, eski CIA direktörü Mike Pompeo, Nisan 2019’da Teksas’taki bir üniversitede net bir şekilde şunu açıkladı: “Yalan söylüyoruz, hile yapıyoruz ve çalıyoruz”, Trump’ın bu görevi yönetmekten sorumlu kişisiydi.

– Ramón Pedregal Casanova ,  Rebelion, 26/12/2023

https://demokrasibirlikdayanisma.com/2024/01/13/bolivya-dikkat-geliyorlar-ceviri/

İnsani hakların ihlali

Yankee İmparatorluğu ve İsrail Siyonizmi

1948’den beri Filistin olarak kabul edilen topraklarda Gazze’de Filistin nüfusuna yönelik soykırımın üzerinden iki aydan fazla zaman geçti. Bugüne kadar, Batılı ulusların Filistinlilerin hayatlarını savunmak için müdahale etmek için herhangi bir bağlayıcı eylemde bulunduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 12 Aralık Salı günü özel bir acil durum oturumu sırasında 153 lehte ve 23 çekimser oyla ateşkes çağrısında bulunan bir kararı onayladığını belirtmek yerinde olsa da Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve diğer sekiz ülke bu girişime karşı oy kullandı.

Edgar Palazio Galo, REBELIÓN, | 28/12/2023

https://demokrasibirlikdayanisma.com/2024/01/13/yankee-imparatorlugu-ve-israil-siyonizmi-ceviri/

Arjantin’de Milei Başkan Oldu: Artık Faşizm İktidarda-Çeviri

Küresel, bölgesel ve ulusal düzeydeki tarihsel konjonktür bizi iki savaş arası döneme ve İkinci Dünya Savaşı’nda Avrupa’da Nazizm ve faşizm dönemine geri götürüyor

Son derece cesaret kırıcı bir durumdayız. Küresel, bölgesel ve ulusal düzeydeki tarihsel konjonktür bizi iki savaş arası döneme, Avrupa’da Nazizm ve faşizm dönemine ve İkinci Dünya Savaşı’na geri götürüyor. Hitler Almanya’sı askeri olarak yenilgiye uğratılmış olsa da, Hitler’in ve ABD emperyalizminin önderlik ettiği toplu katliam uygulamaları bugüne kadar devam etti. Filistin’deki olayların kanıtladığı gibi, soykırımlar sona ermedi.

-Ramón Grosfoguel, El Salto, 24.12. 2023

https://demokrasibirlikdayanisma.com/2024/01/13/arjantinde-milei-baskan-oldu-artik-fasizm-iktidarda-ceviri/

El Salvador Başsavcılığı Cezaevlerindeki Suçların Soruşturulmasını İstedi-Çeviri

Resmi kaynaklara göre, olağanüstü hal uygulanmasiyla 2022’den bu yana 75.000’den fazla tutuklama yapıldı.

Sivil toplum örgütü Socorro Jurídico Humanitario (SJH) ve Cuma günü El Salvador’daki olağanüstü hal sırasında polis nezaretinde ölenlerin yakınları, Savcılığa cezaevlerinde insanlığa karşı suç işlendiği iddiasıyla soruşturma açılması çağrısında bulundu.

SJH başkanı Ingrid Escobar, Başsavcılığa “insanlığa karşı suçlar, özellikle de cezaevlerinde işkence anlamına gelebilecek insan haklarının ihlali” nedeniyle bir bildirim ve şikayette bulunulduğunu söyledi.

Bu bağlamda yetkili, şikayetlerin La Esperanza, Apanteos, Quezaltepeque, Zacatecoluca, Izalco cezaevlerinde ve Ulusal Sivil Polis cezaevlerinde işlendiği iddia edilen suistimallere dayandığını belirtti.

Örgüte göre, 200’den fazla kişinin devlet gözetiminde öldüğü belgelendi, ancak Terörizmi Durdurma Merkez’inde (Cecot) herhangi bir ölüm kaydedilmedi.

https://demokrasibirlikdayanisma.com/2024/01/13/el-salvador-bassavciligi-cezaevlerindeki-suclarin-sorusturulmasini-istedi-ceviri/

Telesur, 12 Ocak 2024

About Mehmet Tas

Check Also

Gündemden Bir Demet/Politika/M.Aydin

Fehim Taştekinftastekin@gazeteduvar.com.tr Tiyatro diyenler bu yazıyı okumasın! İran’ın saldırı koreografisini silahların yüzde kaçı hedefe ulaştı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com