METİN ŞENERGÜÇ ANMASI VE “ORİZONUN ÖTESİ” KİTABININ TANITIMI-Admin

Metin’in ölümü üzerinden beş yıl geçti. Bu ölüm yıl dönümünde, yayınlamaya ömrünün yetmediği Orizonun Ötesi kitabını basmanın kıvancıyla anıyoruz. Artık eskisi gibi yüreğimiz burkularak, içimiz acıyarak “seni unutmadık” demekle yetinmeyeceğiz.  Kitabında çizdiği resimler ve yazdığı aforizmalar onu çağrıştıracak, kütüphanelere, kitapçılara her uğradığımızda, kitaplığımızdaki kitaplarımızı karıştırırken onunla karşılaşacağız ve her daim onu hatırlayacağız.

Kollektif çabalar sonucunda okuyucusuyla buluşan Orizonun Ötesi’ne Metin’in neden bu kadar önem verdiğini şu sözlerle kendisi güzel anlatıyor: “Sanat, ‘güzelliği aramaktır.” der bazıları. Oysa güzellik, yer ve zamana göre değişir. Orizon çizgisi gibidir, yaklaştıkça kaçar güzellik”.   “Orizon çizgisi bir sona değil, arayışın sürekliliğine işaret eder” derken sonsuzluğa doğru akıp giden bir arayışa olan sarsılmaz inancını vurgular. Bu sanatsal diyalektik anlayışla demokrasiye ve özgürlüğe varmaya çalışıyoruz.

Metin, yaşamakta olduğumuz dönemin şartlarını doğru kavrayan, uzay çağında, yapay zeka çağında, hep karşımıza çıkan, fikirlerin, zevklerin, beklentilerin çeşitliliğini ince hünerle çizdiği ve bir kısmı kitapta sergilenen tablolarına yansıttı. Günlük yaşamımızın her anında rehber edindiğimiz diyalektik yöntemleri bu çeşitliliğin yarattığı çatışma ve uzlaşmalarla buluyoruz. Daha iyi bir dünya için verilen mücadelede kimliklerde, kültürde ve politikada çoğulculuk dışındaki tekçi alternatiflerin felaket getirdiğini kendi öz deneyimlerimizle fazlasıyla yaşadık. Gazze’de de yaşıyoruz. Kafatasçı Netanyahu yönetimi Filistinlilerin Müseviler kadar eşit hakları olduğunu kabul etmediği için binlercesini öldürüyor.  Türkiye’de de Kürdler ve Türkler çoğulcu kimlik politikalarının yarattığı atmosferde barış içinde yaşayabilmeli.

Bir ressam, bir heykeltıraş, bir anlatı yazarı olan Metin, aynı zamanda yaratıcı bir politik analizciydi. Çok fazla emek ve zaman harcayarak yarattığı “Yandaş Faşizm” düşüncesiyle, şimdi toprağında gömüldüğü ülkesini tahrip eden AKP faşist rejimini ilk ve doğru analizini yapan kişiydi. Politik rejimin zorbalığına rağmen emeğin hakkı olan uygar bir yaşam, barış ve adalet savaşımı veren insanların direnişlerine yakından ilgilenir araştırırdı. Gezi ve Sarı Yeleklilerin direnişlerini ölmekte olan eskinin yerini alacak yeninin doğum sancıları olarak görmüştü.

Yeniden hortlayan faşizme ve gericiliğe karşı direniş saflarında olmayı ve güç birliklerinin arttırılmasını en çok isteyenlerden biriydi Metin. Özellikle bugünlerde “Yandaş Faşizm” düşüncesi her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Ülkede Mayıs 23 seçimlerinden sonra faşizm güç kazanmakla kalmadı, yenilgi sonucunda ilerici saflarda karamsarlık, ümitsizlik ve öngörüsüzlük alabildiğine yayıldı. Bu hastalığı acımasız eleştirmekle kalmamalıyız, Metin’in yaptığı gibi umutsuzluğu yıkacak direniş kıvılcımlarını arttırmanın yollarını bulmalıyız.

Bütün şair, sanatçı ve yazarlar yazdıkları, çizdikleri ve yarattıkları eserleriyle yaşarlar, tıpkı Nazım gibi, Yaşar Kemal gibi. Onlar bedenen bizden uzaklaşırlar ancak zamanın onları öldürmeye gücü yetmediğini düşünüyorum. İşte bu nedenle Metin, Orizonun Ötesi kitabıyla aramızda yaşamaya devam edecek.

Anma ve kitap tanıtım; 17 Aralık, saat: 19.30’da,  Day-Mer Community Centre,

16 Howard Rd, London N16 8PU


 

About Mehmet Tas

Check Also

Gündemden Bir Demet/Politika/M.Aydin

Fehim Taştekinftastekin@gazeteduvar.com.tr Tiyatro diyenler bu yazıyı okumasın! İran’ın saldırı koreografisini silahların yüzde kaçı hedefe ulaştı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com