Gazze’ye saldırının düşündürdükleri
Hamas, 7 Ekim Cumartesi günü 1.300 kişiyi öldürdü ve 200 İsrailliği kaçırarak acımasız suçlar işledi buna rağmen bütün bunlar İsrail’in Gazze’deki katliamını haklı çıkarmaz. O günden beri 2.800 ölü ve 9.000’den fazla yaralı ve bir hastanenin bombalanmasıyla 500 den fazla ölü.. Batı Şeria’da da o zamandan beri 56 Filistinli öldürüldü ve 1.200 kişi yaralandı, Batı Şeria’da Ocak’tan Ekim’e kadar 200’den fazla Filistinlinin öldürülmesi gibi medyanın neredeyse hiç ilgisi olmadı.
Gazze halkının toplu olarak cezalandırılması ve İsrail’in Gazze’den bir milyondan fazla Filistinliye Gazze Şeridi’nin güneyine “tahliyelerini” talep etme emri vermesi, uluslararası insan haklarını ihlal ediyor ve zorla yerinden edilmenin yeni bir örneğini oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler’in bazı temsilcilerinden ve insan hakları örgütlerinden uyarılar çoğalıyor. Bu sözde çatışmayı iyi bilenlerin hafızasında, İsrail’in binlerce, hatta yüz binlerce Filistinliyi evlerinden ve topraklarından zorladığı, o zamandan beri onları geri dönüş olasılığı olmayan mülteci olarak yaşamaya mahkum ettiği tarihi bir gerçek.
Olga Rodríguez, El diario, 19/10/2023,
Bolivya; Evo, hükümet yerli hareketten korkuyor
Sosyalizme Doğru Hareketi (MAS) kongresinin açılışında, eski Devlet Başkanı Evo Morales, Cumhurbaşkanı Luis Arce hükümetine karşı sert eleştiriler başlattı ve “bazı grupların” yerli hareketin “Bolivya’yı değiştirebileceğini” kabul etmediğine dikkat çekti. “Her gün Lauca Ñ’deki kongreye saldırıyorlar: “bu Morales korkusu değil, yerli hareketin korkusudur” dedi.
Eski cumhurbaşkanı, “Evo’nun kokainin kralı olduğunu söylüyorlar, bu nedir?” “İç ve dış düşmanları belirledik.” Morales, Chapare’deki yakıtın kesilmesi konusundaki eleştirilerini sert bir dille sürdürdü.
“Ne yaparlarsa yapsınlar ne yaparlarsa yapsınlar, pes etmeyeceğim. Umarız Lucho (Arce) ve David (Choquehuanca) kongremize gaz bombası atmaya gelmezler; ‘Pachajchos’ göndermiyorlar ve seçkin polis buraya bomba yerleştirmez” dedi. Destekçilerinin cumhurbaşkanını ima ederek “Lucho hain” diye bağırdı.
-Boris Acosta Reyes, CLAE, 10/07/2023
Arjantin, Seçimlerde Ne Yapmalı?-çeviri
22 Ekimde Arjantin’de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu yapılacak. Yaklaşan bu seçimlerin önemi, solun ikinci tura kalan bir değil, iki aşırı sağ oluşumla karşı karşıya kalmasıdır.
Bu durumun demokratik haklara yönelik oluşturduğu tehdit ortada. Aşırı sağ ile mücadelede tereddütsüz aktif rol almayı gerekli kılmaktadır. Ancak bugün ek bir zorlukla karşı karşıyayız. Siyasi döngü değişiyor, bu da son yıllarda düşündüğümüz birçok kategorinin anakronik hale geldiği anlamına geliyor. Yıllarca, sağa karşı geniş bir savunma birliği taktiği, esas olarak Kirchnerizm’le özdeşleşen halk sınıflarının çoğunluğuyla iletişim kuran bir köprü olmasıdır. Ancak Peronizm tarafından uygulanan yıllarca süren ortodoks uyum manzarayı değiştirdi. Artık mesele, sağa karşı halk sınıflarıyla birlikte hareket etme meselesi değil. Şimdi, Peronizm ’in kemer sıkma politikalarına karşı son derece sorunlu bir şekilde tepki gösteren halk sınıflarıdır.
– Claudio Katz, Rebelion, 6.10.2023
https://demokrasibirlikdayanisma.com/wp-admin/post.php?post=6693&action=edit
Guatemala; 10 günlük süresiz grev, adalet sistemi ve hükümetin baskıları-Çeviri
Guatemala 10 gündür süresiz grevde, başlangıçta grev yerli liderler tarafından cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını değiştirmek istemekle suçlanan Başsavcı Consuelo Porras, Savcı Rafael Curruchinche ve Yargıç Fredy Orellana’nın istifa etmesi durumunda sona ereceği bildirildi.
Protestolar, Savcılığın Yüksek Seçim Mahkemesi’ne dördüncü kez baskın yapıp Bernardo Arévalo’nun cumhurbaşkanı olarak kazandığı seçimlerden gelen oyların bulunduğu çok sayıda sandığa el koymasından yalnızca üç gün sonra başlıyor. Zaten 13 Eylül’de, seçilen Cumhurbaşkanı Arévalo de León, Kamu Bakanlığı’na bağlı birkaç ajanın Yüksek Seçim Mahkemesi’nin (TSE) tesislerine baskın yapıp oy sandıklarını açmasının ardından geçiş sürecinin geçici olarak askıya alındığını duyurdu.
-Noelia Carrazana, Rebelion, 13/10/2023
https://demokrasibirlikdayanisma.com/wp-admin/post.php?post=6698&action=edit
NATO ülkelerinde artan askeri harcamalar sekiz yıl içinde 467 milyon ton ek CO2 üretecek-Çeviri
Delàs araştırma merkezi, diğer örgütlerle birlikte, NATO üye ülkelerindeki askeri harcamalardaki artışın iklim değişikliği ile mücadeleye nasıl zarar verdiğini analiz eden bir rapor yayınladı.
NATO’nun 31 üye ülkesi gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) en az %2’sini silahlı kuvvetlerine harcama hedefine ulaşırsa, sekiz yıl içinde 467 milyon ton ek CO2 emisyonuna neden olacaklar.
Bu, İklim raporuna göre askeri karbon ayak izi olarak adlandırılan şeydir. NATO’nun %2’lik askeri harcama hedefi iklim bozulmasına katkıda bulunduğundan, dünyanın yıllık sera gazı (GHG) emisyonlarının %5,5’ini oluşturuyor.
– Óscar F. Civieta, Rebelión, 19/10/2023
https://demokrasibirlikdayanisma.com/wp-admin/post.php?post=6696&action=edit