LATİN AMERİKA’DAN (7)

KOLOMBİYA

Başkan Petro’nun şiirsel, edebi ve ütopik söylemi

Gustavo Petro’nun BM’deki konuşmasının son cümlesi ve edebi (metaforik) üslubu,  Kolombiya’da birçok kişinin tepkisine yol açtı. İlerici başkanın muhalifleri, değişim önerilerini itibarsızlaştırmak ve başarısızlığa uğratmak için fikirleriyle alay etmeye çalışıyor. Konuşmasında dedi ki: “(…) Yaşam virüsünü evrenin yıldızlarına yaymalıyız.”

Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere yabancı imparatorlukların iradesine bağımlı olan bir “üçüncü dünya” ülkesinin başkanı, yaşadığımız sistemik kriz karşısında yapısal değişiklikler önermek için New York’taki BM kürsüsünü insanlığa seslenmek için kullanması, onlara çılgınca geliyor. Kolombiya’nın önceki tüm başkanlarının, dünyaya ulusal talihsizlikler hakkında şikayet etmek ve güçlülerden sadaka istemek için bu yolu denediklerini unutuyorlar.

Başkanın konuşmasının içeriği ve biçimi, Petro’nun şu anda inşa etmekte olduğu “umutlu ilerlemenin” bir ifadesidir. Bu, “kurumsallaşmış solların” içine düştüğü bozgunculuğa ve pragmatizme zamanında ve gerekli bir yanıt gibi oluyor; bu da, devrimciler depresif ve hassas izolasyona doğru yol alırken, bugün “aşırı sağ”ın “isyancılar” ve “liberterler” olarak işlev görmesinin ana nedenidir  .

Fernando Dorado, Rebelión , 22 Eylül 2023

https://demokrasibirlikdayanisma.com/category/enternasyonalizm/

Şili; Muhafazakar darbeciler orduyu kontrol ediyor

Bu, mevcut başkomutan tarafından onaylanmıştır.

Orduda iki siyasi pozisyon var.

Halk Birliği hükümetinin ve Başkan Salvador Allende’nin 1000 günü boyunca, anayasacı askeri sektör, ülkenin yapısında derin değişiklikler yapan sosyalizm sürecine sadık kaldı.

11 Eylül 1973’ten itibaren, muhafazakar askeri-politik sektör, donanma ve Carabino’nun yasal komutanlarını tehdit ederek ve kovarak ya da General Carlos Prats, Alberto Bachelet, Albay Gustavo Cantuarias ve diğerleri gibi onları fiziksel olarak ortadan kaldırarak zorla kontrolü ele geçirdi. Daha önce üniformalı olanlar General René Schneider’e suikast düzenleyen plana katıldı.

Darbeciler, 2125 cinayet, 1102 kaybolma, 28.459 işkence, 3400 kadın istismar ve tecavüz, 34.690 siyasi tutukluya şiddet uygulanmasını emretti.

-Rómulo Pardo Silva, Rebelion, | 27/09/2023

https://demokrasibirlikdayanisma.com/wp-admin/post.php?post=6648&action=edit

BOLİVYA;MAS’ta açık savaş

2005’ten beri Bolivya siyasetindeki hegemonik parti, iç çatışmalar yaşıyor, iki fraksiyona bölünmüş durumda. Sosyalizm’e Doğru Hareketi’ni (MAS) kontrolü etmek amacıyla sert siyasi mücadele sürdürülüyor. Parti tabanını oluşturan, şimdi bölünmüş olan toplumsal örgütler ve yargı da dahil olmak üzere, çeşitli düzeylerde iki ayrı kampa ayrılmış.

26 Ağustos’ta, Bolivya Hükümet (İçişleri) Bakanı Eduardo del Castillo, bir sosyal ağda, Uruguay’ın eski cumhurbaşkanı José Mujica’nın şu mesajı yayınladığı bir video yayınladı: “En iyi liderler, gittikleri zaman kendilerini çok aşan bir grup insanı geride bırakanlardır. “Mücadele kolektiftir ve nesiller boyu sürer.” Sosyalizm Hareketi’nin (MAS) liderliğini korumak için Başkan Luis Arce, Catacora’ya karşı sert bir mücadele içinde olan eski Devlet Başkanı Evo Morales’e yaptığı imalı eleştiri açıktı. Günler sonra, Del Castillo, Morales’in koka kalesi Cochabamba’nın tropik bölgelerinin, ülkede en fazla kokain fabrikasının bulunduğu yer olduğuna dikkat çektiği bir basın toplantısı düzenledi. La Paz’ın pazarlarında satılan ve sadece geleneksel çiğneme (akulliku) için kullanılacak olan kokainin bir kısmınınuyuşturucu kaçakçılığına yönlendirildiğini de sözlerine ekledi.

-Fernando Molina, New Society, Eylül Ekim 2023

https://demokrasibirlikdayanisma.com/wp-admin/post.php?post=6650&action=edit

İlericilik, Aşırı Sağ ve Yaralı Yarasalar (2)

Son zamanlardaki ilericilerin seçim zaferlerinin analizinde, hükümete parlamento çoğunluğu olmadan, artan eşitsizliğe sahip derinden bölünmüş toplumlarda, sağın sadece seçimleri kazanma noktasına değil, aynı zamanda değişiklikleri veto etme noktasına kadar güçlendirildiği sıklıkla göz ardı edilmektedir.

Bazen seçim sonuçları siyasi manzarayı maskeleyebilir. Çünkü gerçek şu ki, küresel piyasalar oyunun kurallarındaki en ufak bir değişikliğe karşı oynuyor ve ilerici güçler çoğu zaman miras aldıkları gerçekliği değiştirmek için ne iradeye ne de uygun önerilere sahipler.

2018’den bu yana, bölgede ilerici olarak nitelendirilen adaylar seçim zaferi kazandı: Meksika’da Andrés Manuel López Obrador, Arjantin’de Alberto Fernández, Bolivya’da Luis Arce, Peru’da Pedro Castillo, Honduras’ta Xiomara Castro, Şili’de Gabriel Boriç, Kolombiya’da Gustavo Petro, Guatemala’da Bernardo Arévalo.

-Aram Aharonyan, Latin Amerika Strateji, Araştırma Merkezi, 31, 08, 2023

About Mehmet Tas

Check Also

Ah o eski memurlar yok mu-Yusuf Zamir

Lenin, 27 Mart 1922 tarihli “aldatıldık” analizini yedi ay sonra şöyle geliştirecektir:“Dördüncüsü, suç devlet aygıtımızda. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com