SAVAŞA HAYIR, İnsanlığın ve Avrupa’nın Geleceği Barış Olmalı-Çeviri- Transform Europe

Avrupa’yı Dönüştürme (Transform Europe) hareketi, Vladimir Putin yönetimindeki Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıyı kınıyor. Daha önce NATO kuvvetlerinin Rusya sınırındaki ülkelerde ve Asya, Afrika ve Avrupa ülkelerinde konuşlandırılmasını reddettiğimiz gibi, egemen bir devlete karşı askeri güç kullanımını da reddediyoruz. Bu nedenle derhal ateşkesin sağlanması, bombalamaların durdurulması, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi ve müzakereye başlanması çağrısında bulunuyoruz.

Aynı zamanda, AB’yi barış müzakerelerinde inisiyatif alması için azami çabayı göstermeye çağırıyoruz. Bu zor zamanlarda, Rus saldırısını tüm gücüyle yaşayan ve hayatı tehlikede olan Ukrayna halkının yanındayız. Evlerini terk etmek zorunda kalan Ukrayna halklarıyla dayanışma içindeyiz ve onlara barınak ve güvenlik sağlamak da dahil dayanışma ağları örüyoruz! Rusya’da baskıya rağmen Putin’in savaşına karşı çıkan halkların ve barış talep eden milyonlarca Avrupalının yanındayız. Askeri şiddetin bu haksız tırmanışına çözüm daha fazla şiddet değil, tüm halkların refahını ve insan haklarına ve uluslararası hukuka saygıyı ön planda tutan ortak, kolektif güvenlik kavramlarına dayanan siyasi bir çözümdür. Bu mantıksız savaşı durdurmak için kıtadaki barış ve toplumsal hareketlerle güçlerimizi birleştiriyor, Avrupa vatandaşlarını barış adına sokaklara çıkmaya çağırıyoruz. Silahlar ve savaşlar geçmişe ait olmalı, Avrupa’nın ve insanlığın geleceği barış olmalı!

Avrupa kamuoyu, Eurobarometer’in tüm anketlerinde görüldüğü gibi, açık ara barış, insan hakları, demokrasi ve nükleer silahlardan arınmış bir Avrupa’dan yanadır. Avrupalıların %85’ten fazlası bunu istiyor. Rakamlar insanların Avrupa’nın geleceğine yönelik arzuları ile politikacıların kararları arasındaki çelişkiyi ortaya koyuyor. Mevcut kriz, Avrupa güvenlik sorunun çözülmemiş çelişkilerinin bir ifadesidir. Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana, Avrupa yalnızca kapitalist devletlerden oluşmaktadır. Devletler arasında, eşit olmayan ekonomik ve askeri güç, emperyalist çelişkileri arttırıyor.

Bizi bloklar politikasına ve yeni bir Soğuk Savaş ortamına sürükleyen tüm politikaları reddediyoruz. Bizler, NATO’nun Avrupa topraklarında genişlemesine ve askeri söylemlerine karşıyız. Avrupa’nın çatışmaları çözmek için barışçıl bir yola yönelmesini istiyoruz.

SAVAŞA HAYIR, DİPLOMASİYE EVET

Barış için savaşmak Avrupa’da uzun geçmişe dayanan bir gelenektir. Radikal sol, başlangıcından beri pasifist, anti-militarist ve anti-emperyalist bir sol olmuştur. Hükümetlerin, sermayenin ve medyanın tüm şovenist, ırkçı, yeni sömürgeci ve savaşı haklı çıkaran propagandalarına karşı çıkıyoruz. Düşman imajlarının yaratılmasına karşı çıkmak, bir hükümetin politikasını onaylamak anlamına gelmez. Tüm ilerici güçleri ve vatandaşları gerilimi azaltmak için seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Çatışmacı söylemin ve askeri eylem ve tehditlerin derhal sona erdirilmesi için çağrıda bulunuyoruz: Savaş ve askeri çatışmalar tüm kıtamızı tehdit ediyor ve Ukrayna halklarının acılarını artırıyor! Her zaman olduğu gibi savaşı durdurmak amacımız olmalı!

 

Avrupa halkları savaşın ve onun korkunç sonuçlarının ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. AB şu anda yıkıcı COVID-19 salgını nedeniyle acı çekiyor. Son iki yılda 2 milyondan fazla ölünün yasını tutuyoruz. Salgın milyonlarca insanın hayatını etkiliyor ve ekonomileri yeniden şekillendiriyor. Bu bağlamda, askeri gerilimlerin artması ve savaş çığırtkanlığı retoriğinin körüklediği ve askeri harcamalardaki artışı kabul edilemez buluyoruz. Mevcut ölümcül pandemi sırasında askeri harcamaların küresel GSYİH’nın %1,63’ünden %2,2’sine çıkmasını öfkeyle reddediyoruz. Avrupa halkının güvenliğinin önündeki tek zorluk askeri çatışmalar değil. İklim değişikliğinin korkunç sonuçları kıtamızda şimdiden hissediliyor ve bu krizler AB, Avrupa ve dünyadaki yapısal eşitsizlikleri artırıyor. Paris İklim Anlaşması gibi uluslararası çevre anlaşmalarının çoğunda yer almamasına rağmen, askeri-sanayi kompleksi gezegenimizin en büyük kirleticilerinden biridir ve savaş doğanın bütünlüğüne yıkıcı bir darbedir.

SAVAŞI ÖNLEMEK İÇİN YENİ BİR SOĞUK SAVAŞI DURDURMAK

Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra bir pan-Avrupa barış ve güvenlik sistemi yaratma fırsatı yakalanamadı. Bir yandan 27 AB üyesinden 22’sinin güvenlik ve askeri politikalarını ABD’ye bağlayan NATO varlığını sürdürüyor ve diğer yandan, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (AGİK) gibi pan-Avrupa ve kapsayıcı yapılar NATO, G-7 ve Avrupa Birliği tarafından marjinalleştiriliyor ve kamuoyu algısının dışına itiliyor. Avrupa güvenlik politikası çok boyutlu bir kriz içinde. Ukrayna, çatışma potansiyelinin yoğunlaştığı sıcak noktalardan sadece biri. AB, tüm Avrupa devletlerinin çıkarlarını adil bir şekilde dikkate alan bir güvenlik konseptine ihtiyacı var.

AB’nin komşularını da kapsayan yeni bir bağımsız güvenlik stratejisi geliştirmeye başlaması gerekiyor! Savaşın katlanılmaz maliyetlerini her zaman işçi sınıfı öder. Silah endüstrisi artık cezasız kalmamalı, gezegeni yok ederken ve gençleri barışçıl bir gelecek hakkından mahrum bırakırken milyonlarca gelir elde etmemelidir. Ukrayna ve Rusya gençleri ailelerinden koparılmış ve oligarşik çıkarlara hizmet eden, hayatlarını ve geleceklerini tehdit eden bir savaşa gönderilmiştir. Bu akıl dışı savaş nedeniyle askere alınan herkesin ailelerinin ve sevdiklerinin yanında yer alıyor ve şiddete çağıran ataerkil zihniyete karşı çıkıyoruz.

AB’NİN BAĞIMSIZ, BARIŞ VE GÜVENLİK STRATEJİSİ İÇİN

AB üsye d,evletlerinin çoğunluğu NATO üyesiyken AB’nin stratejik özerkliğinden bahsetmek mümkün değildir. Bir AB güvenlik politikası kimliğinin geliştirilmesi, NATO’nun dağıtılması ve Amerikan birliklerinin ve özellikle nükleer silahların geri çekilmesi paralel yürütülmeli. Bağımsız bir AB Barış ve Güvenlik Stratejisi geliştirmeli, ABD’nin güvenlik politikasından kurtarmalıdır. AB küresel bir oyuncudur. İklim hedeflerine ulaşmaya, fosilden sürdürülebilir enerjiye sosyal anlamda adil bir geçişe öncülük etmeye, Küresel Güney’e yönelik ticaret politikasını yeniden düzenlemeye, mülteci politikasında BM Mülteci Sözleşmesine saygı duymaya ve onu uygulamaya odaklanmalı. Lizbon Antlaşması’nda açıkça tanınan AB’nin tarafsız ve bağlantısız üyelerinin statüsü yeniden gözden geçirilmelidir, bu nedenle AB’nin diplomatik olanakları yapıcı bir rol oynayabilir.

Ukrayna’daki çatışmaları çözmenin temeli olarak BM kapsamında uluslararası hukuka dönmeye çağırıyoruz. NATO, Birleşmiş Milletler Şartı’nın yetkisini ihlal ederek uluslararası sahnede hareket eden tek çokuluslu güvenlik sistemidir. Bu, işgal edilen bölgelerdeki insanların sosyal ve insan haklarının tam olarak uygulanmasında istikrarsızlığa ve yıkıma neden olmakta, barışı tehdit etmektedir.

NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINMIŞ BİR AVRUPA

Yapılan araştırmalara göre Avrupa halklarının çoğunun talep ettiği gibi, tüm Avrupa devletlerinin Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’na katılmasını talep ediyoruz. Ayrıca, nükleer silahlardan arınmış bir Avrupa’ya doğru ilk adım olarak, Akdeniz’den Baltık’a ve Kuzey Denizi’ne kadar tüm Avrupa’da nükleer silahlardan arındırılmış ve askeri açıdan seyreltilmiş bir bölgeyi savunuyoruz. ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’na yeniden girmesini ve hem Rusya’nın hem de ABD’nin nükleer silahlanma yarışını yeniden tırmandırmalarını kınıyoruz. Nükleer silahların olmadığı bir dünya, herkes için daha güvenli bir dünyadır!

xxx

Avrupa’yı Dönüştürmek (Transform Europe)

Avrupa’yı dönüştürme! siyasi eğitim ve bilimsel analiz alanında aktif olan 23 ülkeden 39 Avrupa örgütünden oluşan bir ağdır ve Avrupa Sol Partisi (EL) tarafından tanınan siyasi kuruluştur.

About Mehmet Tas

Check Also

ERKEN SEÇİM TEK ALTERNATİF, BAŞKA ALTERNATİF YOK! – Mehmet Taş

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde dipten gelen dalga tsunamiye dönüşerek otoriter rejimin dayandığı zemini ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com