Kolombiya’da 13 Mart’ta yapılan seçimlerde Sol yıllar sonra ilk defa büyük başarı sağladı ve Tarihsel Paktın adayı Gustavo Petro ülkenin ilk sosyalist cumhurbaşkanı olma şansını yakaladı. Bu, uzun süredir ABD destekli sağcı liderlerin egemen olduğu bir ülkede büyük bir değişimin kapısını araladı. 29 Mayısta birinci turu yapılacak başkanlık seçiminde kararsızlardan ve merkez seçmenden oy alabilirse Petro ve sol ittifak ülkeyi yönetme meşruiyetini kazanabilir.
Sol koalisyon, ülkenin muazzam zenginliğinin ihtiyatlı bir şekilde yeniden dağıtılmasını talep ediyor ve kendi solculuğunun Küba ve Venezüella’daki süreçlerden farklı olduğunda ısrar ediyor. Eski gerilla savaşçısı olan Petro kısa süre önce, Bogota belediye başkanı olduğu süre boyunca yaptıkları ve 2018’de kaybettiği seçimlerdeki politik duruşuyla tanınıyor.
Tarihsel Pakt senatoda en fazla oyu alırken meclis seçimlerinde hükümet kurma hakkını kazanacak oy çoğunluğunu garanti edemedi.
Yapılan senato seçimlerinde büyük sürpriz yaşandı; Sol koalisyon 19 sandalyeyi garantilerken Muhafazakarlarla Liberal Parti 30, merkez ve merkez sol partiler 28 sandalye kazandı.
Temsilciler meclisinde 25 ilerici aday seçilirken, Muhafazakarlarla Liberal Parti 57 aday çıkarabildi. Demokratik Merkez Partisi, Radikal Değişim, La U Partisi ve Yeşiller Partisi geri kalan toplam 58 sandalyeyi aralarında paylaştı.
Yeni bir Columbia’ya mı?
Uzun yıllardır Kolombiya solu, sömürge mirasının ve emekçilerin kapitalist sömürüsünün üstesinden gelebilecek Yeni Kolombiya’yı tasavvur etti. Tarihsel Pakt, tüm tarihsel önemiyle henüz bu ideali gerçekleştirecek düzeyde değil, yapabileceği şey, zemini hazırlamak. Kolombiyalıların devam eden silahlı çatışmaya barışçıl bir çözüm için sahip oldukları tek umut bu Paktır. Ve komünistlerden, sosyalistlerden, sosyal demokratlardan, liberallerden ve siyahi ve yerli aktivistlerden oluşan koalisyonun kendisi olağan üstü bir başarıdır.
Güçlü kapitalist ülkelerin desteğini arkasına alan egemen sınıf Yeni Kolombiya’ya geçişi engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaktır. Tarihsel Pakt, Mayıs’taki başkanlık seçimlerinden zaferle çıkıp iktidara gelebilmesinin yolu daha geniş seçmen kitlesine ulaşmayı başarması ve yozlaşmış militarist devlet aparatıyla mücadele etmeye hazır olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Algı savaşı, seçim sahtekarlığı ve şiddetli askeri ve paramiliter saldırganlık karşısında direnç gösterirse seçim sonuçları beklenen umutları verebilir.
Kolombiya, onlarca yıldır süren savaşı ve zulmü barışçıl ve demokratik bir şekilde sona erdirmek için tarihi bir fırsat yakalamış görünüyor. Gelişen halk hareketi egemen sınıfı, eninde sonunda yeni bir Kolombiya’nın kaçınılmazlığına zorlayacaktır.
Solun aldığı oy bir dönüm noktası olsa da bu seçimlere 4.000.000 kayıtlı seçmenin katılmadığı unutulmamalıdır, 2018 seçimlerine kıyasla %2 arttı. Çekimserlerin artması siyasi manzarayı değiştirebilir. İlerici bir hükümet kurmada engel oluşturmayabilir ancak başkanlık seçimlerini etkileyebilir.
Tarihsel Pakt mayıstaki seçimde kararsızları etkilemeyi ve merkezdeki seçmen kitlesinden oy almayı hedefliyor. Petro’nun seçilebilmesi güçler dengesinin iyileştirilmesine izin veren siyasi anlaşmaları yapabilme esnekliğine bağlıdır.
Ancak merkeze yönelme ilerici koalisyonda ciddi bir krizi tetikleyebileceğini gören Petro başkan yardımcılığı formülünü geliştirdi. Yardımcılığına Francia Márquez’i seçerek siyasi alanını sağlamlaştırmada önemli bir adım attı. Bununla, kadınları, feminist örgütleri, gençleri, üniversite öğrencilerini ve entelektüel sektörü yanına çekebileceğine inanıyor.
Tarihsel Pakt içinde yer alan parti ve hareketler Petro’nun cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda seçilmesini garantilemek amacıyla tüm siyasi inisiyatiflerini devreye sokuyor ve yeni sektörleri bu büyük davaya dahil etmeğe çalışıyor.