UKRAYNA’DAN DÖRT DERS-M. Taş

Ukrayna ve Filistin’deki insani felaketlerin acısını yakından gören, özümseyen ve bunları haber yapan hümanist ve barış sever gazeteciler tüm savaş kurbanlarıyla empati kurarak Batı’nın ikiyüzlülüğünü teşhir ediyor, siyasi elitlerin yaratıkları ırkçı suçların gizlenmesine engel olmaya çalışıyorlar.

Filistin ve İsrail uzmanı Ilan Pappé bunlardan biri. Ukrayna krizinden çıkardığı dört önemli dersi kısa notlar halinde özetlemeğe çalıştım.

Ders 1: Beyaz mültecilere kapılar açık ancak Müslüman, Arap ve Afrikalılara sıkıca kapalı

Avrupa Birliği’nin sınırlarını Ukraynalı mültecilere açma yönündeki toplu kararı, 2015’ten bu yana Arap ve Afrika ülkelerinden gelen mültecilere kapalı tutulması gözden kaçmıyor. Renk, din veya etnik kökene dayalı olarak hayatlarını korumaya çalışan insanlar arasında ayrım yapmak açıkça iğrenç bir ırkçılıktır.  Şu bir gerçek ki, bunun yakın zamanda değişmesi mümkün görünmüyor. Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov’un yaptığı gibi, bazı Avrupalı ​​liderler ırkçılıklarını alenen yaymaktan bile utanmıyorlar: “Ukraynalı mülteciler alışık olduğumuz mülteciler değil […] bu insanlar Avrupalı, zeki, kültürlü insanlardır […]. Bunlar alışık olduğumuz mülteci dalgası değil, kimliğinden emin olamadığımız, geçmişi belirsiz, terörist bile olabilecek insanlardan değil…”

İkinci ders: Irak işgal edebilir ama Ukrayna asla

Batının finans oligarşiye bağımlı medyası, Rusya’nın işgal kararını, uluslararası oyun kurallarının 2003’ten bu yana nasıl değiştiğine dair geniş bir analiz içinde bağlamsallaştırmaması oldukça rahatsız edici boyutlardadır. Orduları, Batılı ülkelerden oluşan bir koalisyonla Afganistan ve Irak’ı işgal ettiğini gören Putin siyasi amaçlar için bütün bir ülkeyi işgal etmede bir hata görmedi. Bu tür askeri operasyonları defalarca gerçekleştiren emperyal güçler bunun meşru bir siyasi araç olduğunu göstermişti.

Üçüncü ders: Neo-Nazizm bazen hoş görülebilir

Putin’in Ukrayna işgali suçtur, hiçbir haklı yanı olamaz, ancak işgal sırasında dikkat etmemiz gereken bazı geçerli noktalarının altını çizmemiz gerekir. Mevcut krize kadar The Nation, The Guardian, The Washington Post vb. gibi ilerici Batı medyası, bizi Ukrayna’da Avrupa’nın ve öteki ülkelerin geleceğini etkileyebilecek neo-Nazi gruplarının artan gücü konusunda uyarmıştı. Bugün aynı medya, Ukrayna’da neo-Nazizmin önemini kaotik bir şekilde görmezden geliyor.

Dördüncü ders: Yüksek binalara saldırmak yalnızca Avrupa topraklarında  olursa savaş suçu olabiliyor 

Ukrayna yönetimi sadece neo-Nazi gruplarıyla ilişki içinde değil, aynı zamanda endişe ve utanç verici bir şekilde İsrail yanlısıdır. Başkan Zelensky’nin ilk eylemlerinden biri Ukrayna’yı, Nakba’nın reddedilmemesini veya unutulmamasını garanti eden tek uluslararası mahkeme olan Filistin Halkının Devredilemez Haklarının Kullanılmasına Dair Birleşmiş Milletler Komitesi’nden geri çekmek oldu.

Bu kararı veren Ukrayna cumhurbaşkanıydı. Filistinli mültecilerin içinde bulunduğu duruma sempati duymuyor ve onları herhangi bir suçun kurbanı olarak görmüyor. İsrail’in Mayıs 2021’de Gazze Şeridi’ni acımasızca bombalamasının ardından verdiği röportajlarda, Gazze’deki tek trajedinin İsraillilerin yaşadığı trajedi olduğunu açıkladı. Eğer bu doğruysa, o zaman Ukrayna’da acı çeken sadece Ruslar olduğunu kabul etmelidir.

Özetlemeğe çalıştığımız derslerdeki temel varsayım Batı’nın Ukraynalılarla insani dayanışması doğru olmasına rağmen bunun ırkçı bağlamını ve Avrupa merkezli oluşunu görmezden gelemeyiz. Batının dayanışması her zaman olduğu gibi etki alanına girmeği kabul edilenlere ayrılmıştır. Bu resmi empati, genel olarak Avrupalı ​​olmayanlara ve özel olarak Filistinlilere gösterilmemektedir.

İlan Pappé’nin vurguladığı gibi ilerici barış severler savaş ve benzeri felaketlere tepkilerini gösterirken bu felaketlere yol açan çifte standartlara şiddetle karşı çıkmalıdır. Hiçbir durumda egemen güçlü ülkelerin işgalleri uluslararası kamuoyunda meşrulaştırılmamalıdır.  Eğer buna izin verilirse sömürgeleştirme sürdürülür ve gelecekte dünyamızın her yerinde Ukrayna’daki gibi daha fazla trajedilere yol açılabilir.

-Ilan Pappé, Ukrayna’dan Dört Ders, İspanyolcadan çeviri, Rebelion. 5.3.2022

Ilan Pappé, Exeter Üniversitesi’nde profesördür. Daha önce Hayfa Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörüydü. Filistin’in Etnik Temizliği, Modern Ortadoğu, Modern Filistin Tarihi: Bir Ülke, İki Halk ve İsrail Hakkında On Mit’in yazarıdır. Pappé, 1980’lerin başında İngiliz ve İsrail hükümet belgelerinin yayınlanmasından bu yana, İsrail’in 1948’de yaratılışının öyküsünü yeniden yazan İsrail’in “yeni tarihçilerinden” biri olarak kabul edilir.

About Mehmet Tas

Check Also

Kürtlerde Nevroz (Yeni Gün)-Süleyman Talay

Sevgili Süleyman Talay’ın kaleminden, o güzel diliyle beş yıl önce bu yazıyı bizimle paylaşmıştı. Anısına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com