BASINDAN-KEMAL YILMAZ

70 yıllık bir yarışın son parkurunda…

 “Bu yazıyı, genç meslektaşım Metin Göktepe’nin bundan 26 yıl önce polisler tarafından katledilişinin yıldönümü nedeniyle İstanbul’da yapılan anma etkinliklerini izlemenin hüznü içinde yazıyorum. Evrensel muhabiri Metin Göktepe, 8 Ocak 1996’da, cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenazelerini muhabir olarak takip ederken gözaltına alınmış, “gazeteciye özel muamele” diyen polis memurları tarafından dövülerek öldürülmüştü.”

“Her yılın umut ve iyimserlik dolu başlangıç ayı Ocak, ülkemizde başka alçakça cinayetlerle de lekelidir…

28 Ocak 1921’de, Türkiye Komünist Partisi lideri Mustafa Suphi ve 14 yoldaşı Trabzon açıklarında bir teknede katledilip Karadeniz’e atılarak cismen yok edildiler…”

https://m.duzceyerelhaber.com/dogan-ozguden/66640-70-yillik-bir-yarisin-son-parkurunda

Sırada Kazakistan mı var!

Afganistan savaşı ile Sovyetler Birliği’ni dağıtan ABD ve müttefikleri sonraki yıllarda Rusya’yı da rahat bırakmadılar.

Soros’un renki devrimleriyle Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan ve son olarak Beyaz Rusya üzerinden Moskova’yı sıkıştırabileceklerini hesaplayan batı bu arada Çeçenistan’ı da ayaklandırmıştı.”

”Batı bu kez Kazakistan’da ortaya çıktı.

Rusya için en tehlikeli ve asla göz aradı edemeyeceği bir coğrafyada.

Kazakistan’ın Rusya ile ortak sınırı yedi bin kilometre. Bir kargaşa durumunda dünyada hiçbir ülke bu sınırı kontrol edemez.

Örneğin Kazakistan’da bir iç savaş durumundan yararlanabilecek IŞİD ve benzeri oluşumlar bu sınırdan sızarak Rusya’yı ve hatta Çin’i (sınır 1500 km) perişan edebilir.”

https://www.korkusuz.com.tr/sirada-kazakistan-mi-var.html

Hakikat Şeyh Bedreddin filmi vizyonda: “Ecdat dediğimiz şey…”

”Osmanlı döneminin önemli isyanlarından biri sayılan ve öncülüğünü Şeyh Bedreddin’in yaptığı ayaklanmanın filmi 8 Ekim’de vizyona giriyor.

Hakikat filminde, Şeyh Bedreddin’in fikirlerinden yola çıkarak yoksul köylüleri örgütleyen ve Ortaklar köyünü kuran Börklüce Mustafa’yı canlandıran oyuncu Bülent Emrah Parlak ve isyanın örgütlenmesinde yer alan Maria’yı canlandıran oyuncu Ezgi Esma Kürklü’ye kameramızı çevirdik.

Filmin kahramanlık hikâyesinden çok neden sonuç ilişkisine odaklandığını söyleyen Bülent Emrah Parlak, filmin hakkın ve emeğin penceresinden baktığına dikkat çekiyor.”

https://www.karsimahalle.org/amp/2021/10/06/hakikat-seyh-bedreddin-filmi-vizyonda-ecdat-dedigimiz-sey

Akit’in hakkımdaki çılgın haberi ve Özgür Özel meselesi

”Dün Akit’ten Muharrem Coşkun, “Sizi Akit Gazetesi’nden okuyorum” diye esprili bir mesaj göndermiş.

Bir baktım benim Özgür Özel hakkında yazdığım yazıyı olduğu gibi gazeteye basmışlar. Başlığa da “Temel Bey koltuğu Kübra Par’a bıraksın” yazmışlar.”

”Bu arada dün Özgür Bey’le telefonda konuştuk. Yazıma alınmamış. “Ben sürekli birilerini eleştiriyorum, benim de eleştiriye tahammüllü olmam lazım” diyerek başladı söze.

“28 Şubat sürecinde derse alınmayan başörtülü arkadaşlarımızla birlikte protestolara katılmış biri olarak din düşmanı gibi gösterilmem çok ağırıma gitti. Kuran-ı Kerim’e hakaret etmedim. Okul öncesi zorunlu eğitimin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından değil, Milli Eğitim Bakanlığı’nca verilmesi gerektiğini söyledim.”

https://m.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/3307002-akitin-hakkimdaki-cilgin-haberi-ve-ozgur-ozel-meselesi

İstanbul’da kurulan “Alevi Akademisi” faaliyetlerine başladı… Son araştırmalar anlatılacak, Aleviler geçmişi akademisyenlerden dinleyecek

”Garip Dede Vakfı bünyesinde kurulan Alevi Akademisi’nde 24 akademisyen 120 saatlik ders programında 200’e yakın öğrenciye Alevilik ile ilgili son çalışmaların sonuçlarını, sosyal bilimlerin bu mezhebe bakışını anlatacak”

https://www.indyturk.com/node/457301/haber/i%CC%87stanbulda-kurulan-alevi-akademisi-faaliyetlerine-ba%C5%9Flad%C4%B1%E2%80%A6-son-ara%C5%9Ft%C4%B1rmalar

6 Ocak’ın yıldönümünde, faşizmin anatomisi

”Dünyanın en büyük ekonomisine, ordusuna sahip ABD’de “süreç olarak faşizm” yalnızca ABD halkının değil, aynı zamanda dünya halklarının güvenliğine yönelik büyük bir tehlikedir.

Bu nedenle, Mussolini’nin “Roma Yürüyüşü”nü, Hitler’in “Birahane Derbesi”ni anımsatan, 6 Ocak kalkışması iki açıdan önemli. Birincisi Kalkışma, ABD’de siyasi-kültürel kutuplaşmanın derinliğini, demokrasideki çürümeyi gözler önüne serdi; bir iç savaş olasılığını gündeme getirdi. Sosyal bilimlerde, iç savaş tehlikesi üzerine tartışmaları hızlandırdı.”

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ergin-yildizoglu/6-ocakin-yildonumunde-fasizmin-anatomisi-1898917

2022’de Türkiye’yi diplomaside hangi zorluklar ve fırsatlar bekliyor?

“Türk diplomasisi, 2021 yılını ilişkilerin son derece kötü olduğu Orta Doğu ve Doğu ülkeleriyle “normalleşme”, Batı ittifakını oluşturan Avrupa ve ABD ile ise gerilimden uzaklaşıp diyalog ve bölgesel işbirliğini öne çıkararak tamamladı. Bu yönelim ışığında, Türk diplomasisinin 2022’de belirleyecek üç unsur ön plana çıkıyor.

Normalleşme: 2021’i jeopolitik gerilimlerden uzak ve hem Batı hem de Doğu ülkeleri ile normalleşme arayışlarıyla geçiren Türk diplomasisi, bu eğilimini 2022’de de somut adımlarla devam ettirme düşüncesinde. Türkiye, yeni senede İsrail, Ermenistan ve Mısır ile normalleşme süreçlerine ivme kazandırıp bölgesel ilişkilerine yeni bir zemin kazandırmayı öngörüyor.

Zorluklar: 2022’de Ukrayna ile Rusya arasındaki bunalımın sıcak bir gerilime dönüşme olasılığı Türkiye’yi de zorlayacak önemli gelişmeler arasında görülüyor. Türkiye’nin giderek daha da gerileyen demokrasi ve insan hakları sicili de 2022’de Türk diplomasisinin özellikle Batı ile ilişkilerde zorlayacak bir unsur olarak görülüyor.

Ekonomi etkisi: 2022’de Türk dış politikasının yönelimini belirleyecek en önemli unsurlar arasında Türk Lirası’nın tarihi düşüşüne neden olan ekonomik kriz de bulunuyor. Türkiye’nin ekonomi nedeniyle Suriye ve Doğu Akdeniz’de tek taraflı eylemlere girişmemeyi tercih edebileceği öngörülüyor.”

https://rojawelat.org/politika/2022detrkiyeyidiplomasidehangizorluklarvefrsatlarbekliyor

About Mehmet Tas

Check Also

ERKEN SEÇİM TEK ALTERNATİF, BAŞKA ALTERNATİF YOK! – Mehmet Taş

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde dipten gelen dalga tsunamiye dönüşerek otoriter rejimin dayandığı zemini ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com