BASINDAN-KEMAL YILMAZ

Karanlığın en koyu halinde bir sosyalist ne yapmamalı?

Kendi dar kafalılığını işçi kitlelerinin sırtına yıkmamalı.” Tırnak içindeki cümle Lenin’e ait. Lenin bu cümleyi  “kendiliğindenliğe tapan” sosyal demokratlar, burjuva ekonomistleri ve aydınları kastederek söylüyor. Bugün de bu söz hala geçerliliğini koruyor.

https://ilerihaber.org/yazar/karanligin-en-koyu-halinde-bir-sosyalist-ne-yapmamali-134324

Çin’in başarısı kimin?

“Çin’i değerlendirirken bazı kritik soruların cevaplanması gerekiyor.

Bunların en başına Çin’in 1990’da kişi başına 300 dolar olan gelirini bugün 10 bin dolara taşırken başarı kapitalizmin midir? Böyle diyeceksek iki sorunun daha cevabını vermek gerekir.

Birincisi, kapitalizm neden başka ülkelerde benzer sonuçların ortaya çıkmasını sağlamamıştır?”

Çin’e eleştirel yaklaşmakla onu emperyalist saymak arasında büyük bir açı vardır. Dahası Çin’in iddiasının sosyalizmi kurmanın daha ilk adımlarını atmaktan ibaret olduğu bugün Çin’in kapitalist olup olmadığını tartışmak da yararlı ve ilerletici değildir.

 Dahası emperyalizmin kapitalist dahi olsalar emperyalist olmadıkları açık olan Çin ve Rusya’ya karşı müdahale ve saldırganlıklarını da doğru şekilde konumlandırmak için bu tartışmanın teorik çerçevesinin doğru çizilmesi gerektiği tartışmasızdır.”

https://gazetemanifesto.com/2021/cinin-basarisi-kimin-471160/

Hindistan’da çiftçi direnmesinin zaferi

“Neredeyse iki hafta boyunca Saray’ın Türkiye’yi sürüklediği ekonomik şoku yaşıyoruz, izliyoruz, tartışıyoruz. Yaygın kötümserliğe karşı en azından dış dünyadan gelecek “iyi haberlere” hasret kaldık.

“Müjde” Hindistan’dan geldi. Hindistan köylü ve çiftçileri, bir yıllık çetin bir direnme sonunda   Hindu faşizmini, bir boyutuyla da emperyalizmi yenilgiye uğrattı. Prabhat Patnaik tarafından da “köylülüğün emperyalizme karşı zaferi” olarak yorumlandı (IDEAS, 29 Kasım).”

https://haber.sol.org.tr/yazar/hindistanda-ciftci-direnmesinin-zaferi-319798

“Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler”

“Muhalefet, altı ayda düzeltiriz diyor. Altı ayda döviz kuru kararlı hâle gelecek, hatta yeniden sağlanan güvenle Türk Lirası değerlenecek, enflasyon duracak, işsizlik gerileyecek… Hepsi mümkün.”

“İnsan hayatında da milletlerin hayatında da yanlışlar ve kötülüklerin çoğu geri döndürülebilir. Ama hepsi değil.

Tabiat bilimlerinde olaylar ikiye ayrılır: Geri döndürülebilir olaylar ve geri döndürülemez olaylar. Teknik tabir tersinir ve tersinmezdir. Raftan düşen kitabı kaldırıp yerine koyabilirsiniz. Fakat raftan düşen cam bardak kırılırsa, onu geri döndüremezsiniz.”

“İnsan unsurunun çürüyüşü daha da tersinmez bir başka çürüyüşe yol açar: Kurumların çürüyüşüne. Kurum sadece bir zaman kesitinde, içinde çalışan insanlardan ibaret değildir. Kurumlar da tıpkı milletler gibi hem bugünleri hem de geçmişleri ve gelecekleriyle vardır. Kurum gelenektir. Liyakatlilerin girdiği, liyakat ve başarıya göre yükseldiği, en liyakatli ve başarılının yönettiği kurum… Bu silsile bir kere bozuldu mu bir daha eski kalitesine dönemez.”

https://www.karar.com/yazarlar/iskender-oksuz/simdi-bana-kaybolan-yillarimi-verseler-1591564

İklim değişikliği: Brezilya’daki 2020 yangınları 17 milyon hayvanın ölümüne yol açtı

2020 yılı yalnızca Covid salgınının başladığı yıl olarak değil, çok sayıda doğa felaketinin yaşandığı yıl olarak da hatırlanacak. Brezilya’da yapılan bir araştırma bunlardan en kötülerinden birine ilişkin kapsamlı bir rapor ortaya koydu.

 https://www.avrupademokrat.com/iklim-degisikligi-brezilyadaki-2020-yanginlari-17-milyon-hayvanin-olumune-yol-acti/

Adalet, Nietzsche, Emine ana

Nietzsche, “adalete ulaşmak ve sürekli adil olmak zor olsa da adalet unsuru saygımızı en çok hak eden erdemdir, tüm ideal kavramlar adaletin türevidir” diyor. Yani hiç kimse adalet güç ve dürtüsüne sahip olan kişiden daha fazla saygımızı hak edemez diyor.

https://www.ozgurpolitika.com/haberi-adalet-nietzsche-emine-ana-157448

Sosyal medya, insanları sosyalleştiren değil, yalnızlaştıran bir işlev görüyor

 Zehirli Oyun Ve Geri Giden Rojava Devrimim var ve o ortamda siz de kendi yapay avatarınız ile bir hayat yaşayabiliyorsunuz.

https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-y-yilmaz-hafta-sonu/kafesin-biri-bir-kus-aramaya-cikti,33511

Zehirli Oyun Ve Geri Giden Rojava Devrimi

Bir dönem “Rojava devrimi” diye abartılı bir propaganda yapan PKK, giderek içeriğini boşaltıp Rojava ve Kürdistan terimlerini kaldırarak, bu kadim coğrafyanın adını Kuzeybatı Suriye olarak değiştirmekle başladı. Aynı zamanda Kuzeyde Rojava’ya destek sunan yurtsever dalgayı “Hendek” savaşında küçük hesaplara yok etti. . Böylece çok hareketlenen Kuzey güçlerine ve siyasetine ağır bir yenilgi yaşatarak mevcut enerjiyi heba ettiler. Aynı zamanda Türk devletinin operasyonlarına karşı çıkacak olan Kürt güçlerini sıfırlayarak, “iç huzur” sağlandıktan sonra, devletin saldırgan politikası cesaretlendirdi. Rojava’nın işgal girişimi Kuzeyde oldukça sessizce karşılanmasının asıl nedeni hendek siyasetinin doğurduğu bir sonuç oldu. Kendi dümen suyunda yürümeyen HDP de bu kirli tezgaha gelerek on binlerce insanın tutuklanmasına sebep olmuştur.

Devletin her karşı saldırısında biraz daha Türkiyeli ve kardeşlik naraları atmalarına rağmen, onlara bir fayda sağlamamıştır. . Tepe yöneticileri bugünde şaşkın bir politika yürütmektedirler.

Bunu gidermenin tek yolu diğer legal zeminde mücadele eden Kürt parti ve güçleri ile ortak bir odak oluşturmak, Kandil ve İmralı’dan uzak durmaktır.

https://rojawelat.org/makaleler/zehirlioyunvegerigidenrojavadevrimi

About Mehmet Tas

Check Also

ERKEN SEÇİM TEK ALTERNATİF, BAŞKA ALTERNATİF YOK! – Mehmet Taş

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde dipten gelen dalga tsunamiye dönüşerek otoriter rejimin dayandığı zemini ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com