Köşelerden Bir Demet (321)-Cavlı Çulfaz

“Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri,/ siz toprak altında derin uykudayken/ düşmanı çağırdılar,/ satıldık, uyanın!/ Biz toprak üstünde derin uykulardayız,/ kalkıp uyandırın bizi!/ uyandırın bizi!” demişti Nâzım Hikmet“Karanlık zamanlarda şarkı da söylenecek mi? Elbette, şarkı da söylenecek, karanlık zamanları anlatan” diyen Bertolt Brecht, Rosa Luxemburg için yazdığı şiirin sonunda uyarmıştı: “Ezilenler, gömün ayrılıklarınızı!”

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/oner-yagci/uyur-idik-uyardilar-1851309

Şişli Meydanı’nda üç kız/Biri Çiğdem, biri Nergis/Vuruldular güpegündüz/Sorarlar bir gün, sorarlar/Bin dokuz yüz yetmiş yedi/Unutulmaz yılın adı/Bir Mayıs bayramı idi/Sorarlar bir gün, sorarlar/Beş yüz bin emekçi vardık/Taksim Meydanı’na girdik/Öyle bir İstanbul gördük/Sorarlar bir gün, sorarlar…

https://www.youtube.com/watch?v=BN-T7m0Jbow

Uyan Ali İsmail’im Uyan, Uyanmaz Oldun, Yedi Bıçak Yarasına Dayanmaz Oldun…

https://www.dailymotion.com/video/x1ognba

https://www.youtube.com/watch?v=JaNzwSrbAgo

unutMADIMAKlımda – Sivas katliamında aramızdan alınan aydınlardan Asım Bezirci ile ilgili Bir Ben miyim Unutmayan? (Haz. Refika Bezirci), Ağlatmayın Beni Derdim Büyüktür (Haz. Atilla Birkiye) ve Edebiyatın Kırk Ayaklı Karıncası Asım Bezirci (Haz. Adnan Özyalçıner) adlı kitaplar çıktı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/sivas-katliami-deyince-oner-yagcinin-yazisi-1848859

Egemenlerin “kültürel hegemonyası”, aydınları, sanatçıları yanlarında tutmaya, onlar üzerinden kitlelere seslenmeye, rızalarını almaya dayanır. 1980 öncesinde ilerici kültürel hegemonya, sanatçıların halkın özlemleriyle buluşmasına dayalı dönüşümleriyle, sentezleriyle de sağlanmıştı. 1980 sonrasında ise düzen, aydını, sanatçıyı parayla, makamla kendi tarafına soğurmaya başladı. Döneklik olgusu böyle pekişti. Bugün, dönmeyeni, saray kapısını aşındırmayanı yoklukla sınama siyaseti, işte bu saldırının da devamıdır.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/deniz-yildirim/mavi-boncuk-gazinosu-1851284

Çin devriminin büyük önemi, 20’nci yüzyıl sosyalist devrimlerinin mirasını bu yüzyıla taşıyan az sayıda ülkeden biri ve en başarılısı olmasından kaynaklanıyor. Deng Xiaoping’in mirası olan dış dünyaya açılma ve reform politikaları, esneklikle, ancak devlet işletmeciliği ve toprakta ortaklaşa mülkiyet ilişkileri (Rusya ve Doğu Avrupa örneklerinin aksine) tasfiye edilmeden sürdürüldü.  Çin, bugün, (“alım gücü paritesi” ölçümüne göre) dünyanın en büyük ekonomisidir.

https://haber.sol.org.tr/yazar/cin-komunist-partisinin-100ncu-yildonumu-308891

Onların 1980 yılında Berlin’de faşistler tarafından bıçaklanarak öldürülen devrimci sendikacı Celalettin Kesim’in anıtı önünde dile getirdikleri mesajlarını burada da tekrarlayalım:
“Özgür basın susturulamaz, Erk Acarer yalnız değildir!”

https://www.birgun.net/haber/erk-acarer-yalniz-degildir-351147

Namaz molalarında şöyle uyarılarla karşılaşmanız hiç de olanaksız olmayacaktır: – Eee dayı namaz molası, hayrola hiç kıpırdamıyorsun yerinden? Belirtmeye gerek yok ki laik bir demokraside, bir yurttaşın seyahat süresinin ve molalarının başkalarının ibadet saatlerine göre düzenlenmesinin özgürlüklerle, insan haklarıyla uzaktan yakından hiçbir ilişkisi yoktur.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ali-sirmen/fetva-makamindan-1851015

Kitabın ikinci sunuş bölümünde Gökhan Atılgan, Nâzım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları’nda yer verdiği Cevdet Bey karakterinden söz giriyor. “Radyomani” illetine tutulmuş, Fransızca ve Arapça’dan sonra, Almanca, İngilizce, Rusça, İtalyanca’yı kendi kendine öğrenmiş Cevdet Bey’in öğrenemediği tek dilin belki de Proleteryanın dili olduğunu anımsatmasının üzerinde duruyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ic-sesini-duymanin-buyusu-sukran-sonerin-yazisi-1848935

[Doğan Özgüden yoldaş, Artı-Gerçek sitesinde çıkan yazısını yolladı. Teşekkür ediyorum. -C.Ç.-] Ancak böylesi bir demokrasi ittifakı gerçekleşirse, tatile giderken “Türkiye’den sana ne getireyim?” diye soran göçmen dostlarıma söylediğim “Umut getir… Diktanın sonunun yaklaştığı umudunu getir!” dileği de belki bir gün gerçekleşir…

https://artigercek.com/yazarlar/doganozguden

[Ali Erten yoldaş, Mehmet Ali Aybar ile ilgili aşağıdaki yazıyı yolladı. Teşekkür ediyorum. -C.Ç.-]

https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/aytunc-erkin/11-nolu-apartman-6530958/

Enstitüler; köylü çocuklarının emeği ile köye ve köylüye can veren, susanları konuşturan, oturanları yürüten, düşündüren, türkü söyleten, resim yaptıran, hastaları sağaltan, ürettiren, mutlu eden bilinçli ve planlı birer eğitim dizgesidir.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/uygarligin-tuglasi-arifiye-koy-enstitusu-1850249

https://www.youtube.com/watch?v=AUB59N9O1JE

https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ

https://en-gb.facebook.com/groups/DemBirDay/

 Zaman geçince mi (ki bu durumda yeteri kadar zamanın geçtiğine kim karar verecek?), yoksa sıcağı sıcağına mı? Birebir tanık olmanın heyecanı ve taraflılığıyla mı, yoksa büyük bir soğukkanlılıkla mı? Bireysel hafıza ile kolektif hafıza arasında şimdiki zaman ve bu zamanın hangi cephesinde bulunulduğu, tarihe bakışı değiştiriyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/simdiki-zamanin-tarihini-yazmak-1850252

Attachments area

Preview YouTube video 1 Mayıs 1977-2007 (Ruhi Su-Sabahın Bir Sahibi Var)

1 Mayıs 1977-2007 (Ruhi Su-Sabahın Bir Sahibi Var)

Preview YouTube video Mağusa Limanı – Uyan Alim Uyan, Uyanmaz Oldun (Ali İsmail Korkmaz Anısına )

Mağusa Limanı – Uyan Alim Uyan, Uyanmaz Oldun (Ali İsmail Korkmaz Anısına )

Preview YouTube video Karabey Aydoğan Türkü Dinletisi: Gezegen Sahaf’ta Kitap Muhabbeti 3 Ocak 2015

Karabey Aydoğan Türkü Dinletisi: Gezegen Sahaf’ta Kitap Muhabbeti 3 Ocak 2015

About Mehmet Tas

Check Also

GÜNDEMDEN BİR DEMET (4)-Admin

Türkiye iflas etti, o hâlâ ‘ben’ diyor Memleketi her alanda uçuruma sürükleyen Erdoğan, krizlerin sorumlusu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com