2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta bir Ortaçağ katliamında babam şair Dr. Behçet Aysan’ı kaybettim. Bu ülke de geleceğini… “Babamı çok mu sevdin anne?” diye sordum. “Sen olsaydın, sen de severdin” diye yanıtladı beni. Ertesi gün onu kefen içinde son defa gördüm. Sivas önce bir ailenin sonra da bir toplumun çöküşünün başlangıcıdır aslında.
https://www.birgun.net/haber/ayni-gokyuzu-ayni-keder-350246
Türkiye dinamik bir toplum. Toplumda daha iyiyi, daha güzeli gerçekleştirmeye, daha özgür, daha iyi yaşam koşullarına kavuşmaya yönelik bir enerji var. Demokratik kanallar açık tutulursa, bu potansiyel büyük bir itici güce dönüşebilir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/otoriter-iktidar-curuyor-1848346
Cumhuriyet’in temelinin atıldığı Sivas’tan 2 Temmuz 1993 katliamının gerçekleştirildiği Sivas’a gelmemizin nedenlerini ve sonuçlarını doğru kavrayabiliyor muyuz sorusunun yanıtını arıyor toplum. “Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu Sivas’ta yıkılacak” sloganını atan şeriatçı gerici görüş, Cumhuriyet’i hedef aldığını…
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/sivas-katliami-deyince-oner-yagcinin-yazisi-1848859
Osmanlı’dan Türkiye’ye Batılılaşma deneyimini anlatan Stanford Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Ali Yaycıoğlu ”Batılılaşma Türkiye’ye dışarıdan empoze edilmedi, bu 200-250 yıllık toplumsal bir hareket” dedi. “Batı-Türkiye ikililiği içinde anlaşılır. Halbuki öyle değildir. Doğal bir şeydi, toplumsal bir hareketti batılılaşma, ıslahat. Toplumsal olduğu için çok derin kökleri vardır. Sanki 200 yıllık deneyim Türkiye’nin deneyimi değilmiş gibi bir varsayım var. Bu çok yanıltıcı, tarihsel olarak da çok yanlış. Dünya 200-250 yıldır radikal bir dönüşüme girdi ve bu dönüşüm içinde batılılaşma denilen olgu dünyanın farklı yerlerinde farklı şekillerde yaşandı. Türkiye de, Rusya da, Japonya da bunun içindedir. Bu ülkeler kendi dönüşüm modernleşme hikayelerini ortaya çıkardılar. Türkiye’de demokrasi, laiklik, cumhuriyet… Bütün bunların çok yerel ve milli kökleri vardır.”
Söz konusu olan, sadece demokrasinin imhası değil, aynı zamanda toplumun çökertilmesi, toplumun kendisini düşünmeyi imkânsız kılacak derecede sersemleştirilmesi, toplumsal kilometre taşlarının tümünü imha eden kişiyi tek sabit, bu nedenle de tek güvenilebilir kilometre taşı olarak algılamaya başlaması…
https://www.birartibir.org/siyaset/1161-rasyonaliteyi-imha-eden-bir-strateji
100 yıllık iki parti: ÇKP ve CHP – Bugün Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kuruluşunun 100. yılı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/100-yillik-iki-parti-ckp-ve-chp-1848739
ABD ve Avrupa’da, ÇKP’nin 100. yılını değerlendiren yorumcular hayranlıklarını, kıskançlıklarını ve korkularını gizlemekte zorlanıyorlar.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ergin-yildizoglu/ckp-100-yasinda-1848778
Yerine kayyum atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen HDP’deki durumunu ve “Müslüman sol” bir hareket arayışını Ruşen Çakır’a anlattı:
Attila İlhan’la bir zamanlar yapılmış bir söyleşi…
https://bilimveutopya.com.tr/attila-ilhan-ile-soylesi-cagdaslik-ile-baticilik-birbirine-zit-surecler
SAMSUN’DAN ANKARA’YA 225 GÜN! Prof. Hikmet Özdemir, Mustafa Kemal’le Anadolu’da Yolculuk adlı kitabında, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal ve arkadaşlarının 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelinceye kadar geçen 225 günü ele alıyor.
[Doğan Özgüden yoldaş alttaki iki yazısını yolladı. Teşekkür ediyorum. -C.Ç.-]
https://artigercek.com/yazarlar/doganozguden/kollektif-emperyalizm-yine-is-basinda
[Ali Erten yoldaş alttaki iletiyi yolladı. Teşekkür ediyorum. -C.Ç.-]
https://www.korkusuz.com.tr/23-centlik-asker.html
[Mustafa İrvem Keskinoğlu yoldaş alttaki iletiyi yolladı. Teşekkür ediyorum. -C.Ç.-]
https://t24.com.tr/yazarlar/ayse-acar/memlekette-inecek-var,31604
1961 Mülkiye girişli Ali Engin Oba, Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (SBF) bitirdikten, Dışişleri Bakanlığı’nda, 41 yıl diplomatlık ve büyükelçilik görevinden sonra, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi (DTCF), Tiyatro Bölümü’nde “tiyatro yazarlığı konusunda yüksek lisans”, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi’nde “Siyaset Bilimi Doktorası” yapmış bir isim.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/vitrindekiler-1846860
https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ
https://en-gb.facebook.com/groups/DemBirDay/
Miskinlik sloganı mı, bölük pörçük devrimcilerimizin sabır dileği mi? – “Beklemesini bilenin her şey ayağına gelir.” Everything comes in time for those who are able to wait – “All human power is a compound of time and patience. Powerful beings will and wait.” Honore de Balzac