Köşelerden Bir Demet (309)-Cavlı Çulfaz

Haziran direnişçileri ay yıldızlı bayrağı gericiliğin ve faşizmin elinden almıştı. Direnişin çok önemli meşruiyet kaynaklarından biri de buydu. Marx’ın dediği gibi, ulusun sembolleri el değiştiriyordu. Bir ulusun sembollerinin emekçilerin eline geçmesi, o ülkede egemen güçlerinin kavgayı kaybetmeye başladıkları anlamına geliyordu.

https://www.birgun.net/haber/gezi-haziran-dersleri-iii-348975

Çocuklarına “Deniz” gibi Türkçe bir ad koyan Kürtlerin Türklerle geleceklerini hangi zeminde gördüklerine, gelecek özlemlerinin ne olduğuna dair bundan daha parlak bir gösterge düşünemiyorum. Kürtler, demokratik, özgürlükçü ve devrimci bir “Türklük” halini kendilerine öz çocukları kadar yakın görüyorlar.

https://www.gazeteduvar.com.tr/ertugrul-kurkcu-her-iki-denizin-kalbi-ayni-sey-icin-atiyordu-makale-1526021

Ama İlhan Selçuk en sert polemik yazılarını bile güncel siyasetin üzerine taşımayı bilen, aslında güncel siyaset ölçütleriyle düşünmekten hoşlanmayan, felsefeyle anlamayı, “insan sıcağı”yla sevmeyi, dünyayı Bektaşi mizahıyla, müzikle, şiirle, edebiyatla anlamayı tercih eden bir düşünür, bir entelektüeldi. Özellikle de felsefe ile sanat arasındaki ilişkiyi sezme, görme yeteneği bende iz bıraktı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ayse-emel-mesci/secmeyi-ve-gormeyi-bilmek-1846039

Genç tıbbiyelilerin, “Hocam hem sosyalistim hem Atatürkçüyüm diyorsunuz. İkisi bir arada olur mu?” şeklindeki sorularına muhatap olmuşumdur. Bu soruların en somut ve canlı yanıtı İlhan Selçuk’tu. O en sağlam Atatürkçü, en tutarlı ve bilinçli sosyalist aydındı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/olaylar-ve-gorusler/ataturkcu-ve-devrimci-ilhan-selcuk-prof-dr-coskun-ozdemir-1846003

Değerli profesör, [Türker Kılıç] “uygarlığımızın yarattığı hâkim neoliberal düzenin tüketici vatandaşının, yaşamdaşa” (Age. sf.156) dönüşeceğini umuyor. Oysa toplumun tüketici vatandaşlar olarak tanımlanmadan önce üretici vatandaşlar, işçiler, çalışanların durumu üzerinden tanımlanması daha doğru olmaz mıydı?

https://ilerihaber.org/yazar/celiskiler-kaniksandi-mi-127304.html

Prof. Dr. Türker Kılıç – Beyin Nedir?’ den, ‘Yaşam Nedir?’e Bir Bilim Yolculuğu l

https://www.youtube.com/watch?v=EQGxWtrAV88

 Çin, Batı’nın önemli değerlerini satın alıyor, hazine bonolarını elinde tutuyor, yüksek nitelikli teknolojik ürünleri dünyayı ele geçiriyordu, dünya ekonomisinin sürdürülebilirliğinde ve gelişmesinde başrole soyunuyordu. Çin’in bu büyük atılımında, ABD’nin motor gücü olduğu küreselleşme aslında en etkili rolü oynuyordu.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/dunya-yeni-bir-savas-dongusune-girdi-turkiye-de%C2%A0-2-1846022

 1975’te Viranşehir’de 20 Kürt köylüsü öldürülmüştü. Mitingde konuşmacıydım. Sonraki yıllarda araştırmalardan öğrendim ki, TKP’nin 100 yıllık tarihinde bir mitingde Kürtçe konuşma yapan ilk ve son parti üyesi olmuşum.

https://artigercek.com/haberler/hayatla-olum-arasinda-yasamis-olan-sendikaci-cesur-barisci-bir-kurt-yazari-fevzi-karadeniz

https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ

[Karabey Kalkan yoldaş şu bağlantıyı yolladı. Kendisine teşekkür ediyorum. -C.Ç.-] Kara para aklamada Türkiye bağlantısını sağlayan kişi; Levon Termendzhyan’dır. Bu iş için Türkiye’de bulduğu isim ise; Sezgin Baran Korkmaz.

https://www.karar.com/yazarlar/yildiray-ogur/peki-belizede-ne-oldu-1589806

https://t24.com.tr/yazarlar/ahmet-sik/a-dan-z-ye-sezgin-baran-korkmaz-olayi,29414

[Mustafa İrvem Keskinoğlu yoldaş şu bağlantıyı yolladı. Kendisine teşekkür ediyorum. -C.Ç.-] Kara para “Suriye’nin yağmalanmasında inanamayacağınız isimler var” “Bir bakanın kardeşi zeytinyağı ve bir gazetenin Ankara temsilcisinin eşi fabrika yağmalamış”

https://ilerihaber.org/icerik/serdar-akinandan-carpici-iddialar-suriyenin-yagmalanmasinda-inanamayacaginiz-isimler-var-127380.html

Sabahattin Ali’nin “İçimizdeki Şeytan” adlı romanının 1955 Rusça basımına Nâzım Hikmet’in yazdığı önsözü paylaşıyoruz. –  “Halide Edip Hanımefendiyi Rusçaya çevirmişler.. (Gözlüklerinin arkasından ilk önce alayla, sonra kederle yüzüme baktı) Bir gün beni de çevirirler mi dersin? (Gözlüklerinin arkasından yüzüme sevinçle bakıyordu) Boru mu bu? Geleceğin en büyük diline çevrilmek, yüz milyonlarca insanın seni okuması, HALKINI ve SENİ SEVMESİ…”

https://yeninsan.wordpress.com/2017/02/25/nazim-hikmetin-gozunden-sabahattin-ali-1955/

https://oggito.com/icerikler/a-dan-z-ye-sabahattin-ali/8917

Attachments area

Preview YouTube video Prof. Dr. Türker Kılıç – Beyin Nedir?’ den, ‘Yaşam Nedir?’e Bir Bilim Yolculuğu l Bioinfocourse

Prof. Dr. Türker Kılıç – Beyin Nedir?’ den, ‘Yaşam Nedir?’e Bir Bilim Yolculuğu l Bioinfocourse

About Mehmet Tas

Check Also

GÜNDEMDEN BİR DEMET (1)- Admin

Engels’in Bilinmeyen beş özelliği Sanata karşı derin bir ilgisi vardı Engels gençliğinde bir dansçıydı, şarkı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com