“Gülümse, yitirme umudunu, başaracağız” – Bu yüzyılın sonraki yüzyıla armağanı, çağdaşlık demek olan sekülarizmin, laik aydınlanmanın, hurafeye, metafiziğe, onlardan medet uman tükenmiş burjuva ideolojisine üstün gelmesi, sosyalizmin zaferini ilân etmesi olacaktır.
https://www.birgun.net/haber/gulumse-yitirme-umudunu-basaracagiz-347388
Ancak unuttukları bir şey vardı; ülkenin devrimci geleneği, toplumun 200 yıllık derinliğe sahip ilerici birikimi ve tek inanç diktasına izin vermeyecek kültürel çeşitliliği… İslâmcılar bu toprakların aydınlanma ve modernleşme birikimini hafife almıştı.
https://www.birgun.net/haber/gezi-haziran-dersleri-i-347367
Bugün Cumhuriyet aydınını nasıl tanımlıyorum? Aydınlanmanın açtığı yol ve yönde, akıl ve bilimin rehberliğinde, Cumhuriyet devrimleri istikametinde barışı, sosyal adaleti, yoksulları, kadınları, erkek-kadın eşitliğini, emekçileri savunan, birey olmuş ama bireyci olmamış, çağının çağdaşı, laiklik neferi bir insandır. Şiarı, “Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik”tir! Dünyanın bütün aydınları birleşiniz!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ozdemir-ince/aydin-nedir-ve-kimdir-1842105
Âfetler olurdu o zaman da. Bu ülke hiçbir zaman gül bahçesi vâdetmedi. Devalüasyon da gördük, bir günde yüz binlerce insanın işsiz kaldığını da. Korkunç depremler de yaşadık. Gazeteciler öldürüldü, mafya kameralar önünde cinayetler işledi. Derin devlet, kontrgerilla hep konuşulurdu. Ama ne zaman bir şeyler ters gitse ekranda bir vatandaş bağırırdı: “Nerede bu devlet?” O kadar ümidi kesmişiz ki kimse sormuyor artık.
https://www.evrensel.net/yazi/88858/kavramlar-uzerine-hayir-hasenat-degil-hak-hukuk-adalet
[Alttaki bağlantıyı 1961 Mülkiye girişli sınıf arkadaşım Şefik Onat iletti. Kendisine teşekkür ediyorum. -C.Ç.-] Reha Özcan anlatıyor: 3 Haziran 2021 sabahı bir mesaj geldi, çok sevdiğim Şefik Onat’tan. Rica ettim bunu okumak istiyorum dedim. Çok etkilendim. Kimin olduğunu bulamadım uzun bir süre. Sonra Hıfzı Topuz’un “Hava kurşun gibi ağır” kitabından alıntı imiş. Nâzım Hikmet’in anısına…https://www.youtube.com/watch?v=iwLARSxw92k
Şefik Onat, karşıt roman kahramanlarını anlatmaya devam ediyor…
https://t24.com.tr/yazarlar/sefik-onat/kahraman-antikahraman-4,31279
Eskiden gazetecilik yapılıyordu bugün yapılmıyor değil. Eskiden de, bugün de gazetecilik için hayatını riske atan nice değerli gazeteci var. Gazeteciliğin gücünü siyasi arenada bir pazarlık unsuru olarak kullanma derdi olmayanların, haber atlatma şevkini bastırarak bu sıkışmışlıktan kurtulma imkânının hiç olmadığı kadar mümkün olduğu bir dönemdeyiz. Para yok, imkânlar kısıtlı, baskılar malum, ancak hataları ve sevaplarıyla yüzyıllık gazetecilik birikiminden çıkarılacak çok ders var.
https://www.evrensel.net/yazi/88857/nerde-o-eski-gazeteciler
In May 1973, Frank Judd made a late-night speech in the Commons deploring military intervention in the Turkish constitution and the country’s political life, with organisations banned, mass imprisonment, torture and censorship. Only a minister and a handful of MPs were in the chamber, and in the visitors’ gallery there was just a Turkish embassy official and me, a postgraduate politics student from the London School of Economics.
https://www.theguardian.com/world/2021/jun/02/letter-frank-judd-obituary
https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ
[Temel Demirer, Pir Haber Ajansı’nın sorularına verdiği yanıtları iletti. Kendisine teşekkür ediyorum. –C.Ç.-] Özgürlük olmadan yoksulluk ortadan kalkmayacağı hâlde, muhalefet, özgürlüğü iktisadi sorunlarını gizleyen ikincil bir sorun gibi görüyor, “yapay gündem” olarak addediyor.Ve oynanan oyun, aktörleri sahneden indirilip, bozulana dek oynanacak; birileri “Yetti gayrı/ Êdî bese” diyene dek… “KÖTÜLÜKLERİ SÖKÜP ATMANIN EN İYİ YOLU, KÖTÜLÜK YUVALARINI ORTADAN KALDIRMAKTIR”https://www.pirha.net/yazar-temel-demirer-mafyasiz-kapitalizm-olamaz-271148.html/31/05/2021/
[Sibel Özbudun, Mezopotamya Ajansı’nın sorularına verdiği yanıtları iletti. Kendisine teşekkür ediyorum. -C.Ç.-] Devlet-mafya ilişkilerinde alışılagelen, genellikle siyasetçi ya da bürokratın “pis işleri” mafyaya yaptırması ve/veya mafyadan rüşvet alarak, hatta mafya tarafından maaşa bağlanarak onun “pis işleri”ne göz yumması, ona haber uçurması ya da onu kollamasıdır. Eğer Sedat Peker’in açıklamaları doğruysa, bugün Türkiye’de bu nokta aşılmış, doğrudan devlet görevlileri ya da onların akrabaları “mafyacılığa” soyunmuş demektir. Neler mi yapılmalı? Kitleler, olaylara “pasif seyirci” konumundan çıkarak, en azından Susurluk sürecinde gösterilen demokratik tepkileri ortaya koymadıkça, durum daha da vahimleşecektir… Bu gidişata ancak emekçilerin, ezilenlerin ortak ve güçlü tepkisi “dur” diyebilir…https://en-gb.facebook.com/groups/DemBirDay/
1929 yılının 6 Mayıs’ında Akşam gazetesinde yayımlanan bir söyleşide sorar Hikmet Feridun Es: “Peki, 835 Satır’ında kullandığın ifâde vasıtası nedir?” “Mimârî” diye yanıt veriyor Nâzım ve ekliyor: “Benim için en iyi şâir mimara yakın olan şairdir. Edebiyatta e’mâl-i ebaa değil müsalletsat-ı küreviye hâkimdir.”
https://www.evrensel.net/yazi/88865/igne-iplik-soylesi
Faye Schulman, photographer and resistance fighter, 1919-2021 – After she escaped, Schulman joined the Molotov Brigade, a ragtag band of Red Army soldiers and prisoner of war escapees. Schulman stayed with the brigade until July 1944, when the Red Army liberated Belarus.
https://www.ft.com/content/7761feef-cc7b-4d3c-91d6-ab889811347f
Sedat Peker’in Dokuzuncu Videosu…
https://www.youtube.com/watch?v=cDN-FCwZ6Os
https://artigercek.com/haberler/sedat-peker-den-9-video
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan,Sedat Peker’in Solcular, Aleviler ve Kürtler’ hakkındaki söylemlerinin şifresini açıklıyor…
https://www.youtube.com/watch?v=fSsWLK-LCBo
Attachments area
Preview YouTube video 3 Haziran 2021
3 Haziran 2021
Preview YouTube video (9.BÖLÜM) Yaşadıkça ve yaşlandıkça değil, direndikçe büyürüz.
(9.BÖLÜM) Yaşadıkça ve yaşlandıkça değil, direndikçe büyürüz.
Kemal Okuyan, Peker’in ‘solcular, aleviler ve kürtler’ hakkındaki söylemlerinin şifresini açıklıyor