Köşelerden Bir Demet (189)-Cavlı Çulfaz

İhraç edilen hocaların dersleri, aynı bölümdeki diğer hocalar tarafından neredeyse kapışıldı. Biri de, ‘bu dersi almıyorum, protesto ediyorum’ demedi. Derste şu veya bu kelimeyi telaffuz etmekten dahi çekiniyorsanız bitmiştir o iş. Gerisi boş lakırdı. Çok basit bir ilke var: Bir ülkede fikir özgürlüğü yoksa akademisyenlik de olmaz entelektüellik de olmaz.”

https://www.gazeteduvar.com.tr/levent-unsaldi-kimse-size-edward-said-gibi-elinize-tas-alin-demiyor-haber-1509712

Melih Bulu’nun 1999 yılında katıldığı Siyaset Meydanı programında yaptığı konuşmada “Biz tutturmuşuz bir şey illa milli sınırlar olacak böyle yöneteceğiz falan diye söylüyoruz ama bundan 30 sene sonra çok ciddi şeyler değişecek bu dünyada. Bizim gençler olarak bunlara çok dikkat etmeliyiz çünkü o gelecekte biz yaşayacağız.” ifadelerini kullandı.

https://artigercek.com/haberler/kayyim-rektor-bulu-nun-1999-yilinda-siyaset-meydani-programinda-yaptigi-konusmalar-ortaya-cikti

“Bu adam çılgının teki” diyen Nancy Pelosi, her ihtimali göz önünde tutarak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Milley’i arıyor: “Dengesiz bir Başkanla karşı karşıyayız. Demokrasimize yönelik saldırısından sonra, ülkemize yönelik bir tehlikeyi önlemek açısından, onun nükleer kodlara erişiminin engellenmesi gerekir.” Pentagon resmi bir açıklama yapmıyor ancak Pelosi’nin aktardığına göre, Genelkurmay Başkanının yanıtı: “Merak etmeyin, sistemi garantiye aldık, erişmesi imkansız.”

https://t24.com.tr/yazarlar/yalcin-dogan/trump-artik-fiilen-baskan-degil,29396

İşin Nazım Hikmet kısmını bilmiyorum, nerede, kim onun şiirini “tanzir” (benzerini yazma, söyleme) etmiş bir fikrim yok, ama Ece Ayhan kısmını Hulki Aktunç’un Türkçenin Büyük Argo Sözlüğü’nde bulabiliyoruz.

https://t24.com.tr/yazarlar/orhan-tekelioglu/otuzlu-yillarin-argosundan-kalanlarin-izinde-1,29398

İşte mRNA aşı teknolojisinin büyük isimleri olarak tarihe geçen Uğur Şahin ve Özlem Türeci (ve şirketleri BioNTech), yeni koronavirüse karşı hızla geliştirdikleri aşının ardından, ikinci büyük sürprizlerini yaptılar ve aynı mRNA teknolojisi ile otoimmün hastalıklar adı altında sınıflandırılan MS (Multiple Skleroz) hastalığını geliştirdikleri aşı ile tedavi edebileceklerini gösterdi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/sahin-ve-turecinin-asi-devrimi-suruyor-sirada-ms-tedavisi-var-1804885

Bir süre ekonomiye can simidi olan inşaat sektörünün de çökmesiyle işsizlikte zirve yaşanmaya başladı. Bu durum sadece İstanbul’da yaklaşık 1 milyon gencin işsiz kalmasına neden oldu. Göçlerle kentlere gelmiş 5-6 milyon insanın şehirlerde hayatlarını sürdürebilirlikleri de ortadan kalkmıştır. Büyük bir sosyal patlama riskiyle karşı karşıya kaldığımız ortadadır.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/eski-icisleri-bakani-sadettin-tantan-buyuk-sosyal-patlama-riski-var-1804955

Darwin’in 1859’da yayımlanan “Türlerin Kökeni”ninden epeyce önce 1378 yılında tamamladığı eserinde akıl yürüterek vardığı sonuçları aktaralım ki nasıl bir bilgeden söz ettiğimiz anlaşılsın.

Şöyle yazmış bilginimiz: “Bu aşağı olan tabakadan türeyerek, (Maymun ve şebek gibi) hayvanın nevi ve cinsi çoğalmış, tedrici bir surette fikir ve düşünce sahibi olan insanın teşekkülüne kadar yükselmiştir.”

https://www.birgun.net/haber/haberde-yalana-tarihten-bir-tanik-329796

Nasreddin Hoca’yı en iyi kim bilir, elbette Pertev Naili Boratav, ki üniversiteden uzaklaştırılmasına karşın yurduna küsmemiş, halk edebiyatı çalışmalarını Paris’te de sürdürmüştür. Muzaffer Şerif de üniversiteden atılıp ABD’nde sosyal psikolojinin öncü kurucularından olmuştu.

https://www.birgun.net/haber/onemsiz-gunler-ve-haftalar-30-bu-hafta-gole-maya-caliyoruz-329821

Pablo Neruda’nın yaşamının anlatıldığı Il Postino filminde postacı şaire “Şiir onu yazana değil, ona ihtiyacı olana aittir.” der. Ne kadar büyük bir cümle… İşte bu yüzden Pablo Neruda büyük bir şair ve sizler küçük birer esnafsınız. Diego Rivera, sanatın zenginlerin evlerinden, ofislerinden, yatlarından çıkıp herkese ulaşması gerektiğini düşünürdü. Bu yüzden de sokak duvarlarına, tren istasyonlarına ve yüksek binalara freskler yaptı.

https://www.birgun.net/haber/telif-savaslari-1-329813

https://demokrasibirlikdayanisma.com/category/turkiye/

https://demokrasibirlikdayanisma.com/category/sol-marksizm/

https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ

Çünkü yıllarca kışkırtıcı görüşleri algoritmik bir şekilde tepeye taşıyan ve galiba bir şeyleri yanlış yapıyoruz diyene kadar bu ortamın hazırlanmasına katkı sunanlar da onlar. Son yıllarda içeriğin moderasyonu üzerine pek çok önlem alsalar da algoritmalar hâlâ şeffaf değil.

https://www.birgun.net/haber/trump-in-sosyal-medyada-yasaklanmasi-nasil-bir-tehlike-doguruyor-329799

Binnaz Toprak ile “Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan yeni rektör ve akademide özgürlük”

https://www.youtube.com/watch?v=ra_3YKcU8wQ

Cüneyt Gökçer – Kral Lear

https://www.youtube.com/watch?v=XILtqezsZdw

Attachments area

Preview YouTube video SosyoPolitik: Binnaz Toprak ile “Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan yeni rektör ve akademide özgürlük”

SosyoPolitik: Binnaz Toprak ile “Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan yeni rektör ve akademide özgürlük”

Preview YouTube video Bu dünyadan Cüneyt Gökçer geçti

Bu dünyadan Cüneyt Gökçer geçti

About admin

Check Also

GÜNDEMDEN BİR DEMET (9)-Admin

Talanın fotoromanı: Erdoğan’ın dünürüne yasa işlemedi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan’ın dünürüne özel …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com