Köşelerden Bir Demet (118)-Cavlı Çulfaz

İnsanlarımız iktidarın gazabından çekinseler de korku sınırının aşılmakta olduğunun sinyalleri geliyor. Gençler ekolojik felaketin eşiğindeki dünyanın yeni sorunlarına yeni yöntemlerle, kendilerine has eylem biçimleriyle yöneliyorlar. Eşitlikçi, dayanışmacı, özgür bir toplumun tohumları atılıyor.

https://t24.com.tr/yazarlar/oya-baydar

Umut hakkı, Türkiye’de de ister yasa değişikliği olsun ister olmasın İHAM kararı gereği Anayasa’nın 90/son maddesi uyarınca mahkemelerce eninde sonunda uygulanacak.

https://www.gercekgundem.com/siyaset/224819/ahmet-takan-demek-ki-dogu-perincek-ocalan-cikarilacak-diye-bosa-konusmamis

Göteborg Üniversitesi (İsveç) V-Dem Enstitüsü’nden Sebastian Hellmeier, farklı ülkelerdeki otoriter rejimleri incelemiş. Vardığı sonuç şu: Dış baskı, ekonomik müdahale/yaptırım olgularını otoriter rejimler milliyetçi duyguları ayağa kaldırmak ve müdahaleleri, gerilimleri milletin geneline yönelen bir saldırı gibi yansıtmak için de kullanıyor; yani kitle desteğini sıkılaştırmak ve bir yandan da muhalefeti bu alanlarda etkisizleştirip kendi söylemine çekmek için.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/deniz-yildirim/gecinemeyenler-1786494

Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos’un, 1934’te Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermesi geliyor. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi olarak 1934’te göreve başlayan Enis Akaygen’in, Atina’nın Ankara’ya yaptığı başvuru üzerine, Yunan vatandaşlarının İran’daki temsilcisi olarak da 5 yıl görev yapması geliyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/cumhuriyet-bizim-icin-ne-anlama-geliyor-1786509

Kars’ın Arpaçay ilçesi’ne bağlı Taşköprü Köyü’nde doğdu. Hakimlik mesleğine Adli Tıp Kurumu’nun kararı doğrultusunda kabul edilmedi ve şu anda işsiz. “İnancın bir sömürü aracı olarak kullanılmasına, hepimizin karşı çıkması lazım. Böyle gelmiş böyle gidecek, kocaman bir safsatadır.”

https://www.facebook.com/738175486258629/videos/377898980073186/

Erdoğan’dan “Evimize ekmek götüremiyoruz!” diyen esnafa: “Bu laf bana çok abartılı geldi. Al bu keyif çayını iç.”

https://www.gercekgundem.com/siyaset/224481/erdogandan-evimize-ekmek-goturemiyoruz-diyen-esnafa-al-bu-keyif-cayini-ic

Ermenek halkı, madencilerle kenetlenmiş biçimde direnişi sürdürüyor. Çevre il ve ilçelerden direnişe, madencilere sahip çıkan halk patronun ve devletin karşısında bu ablukayı dağıtacak. Direnen madenciler kazanacak!

https://twitter.com/bagimsizmadenis?lang=en

Bu bağlamda, stratejik öncelikli sektörleri finans piyasalarının kısa dönemli ve anarşik gelgitlerine göre değil, katma değer yaratma kapasitelerine göre sıralayacak; ileri ve geri teknolojik girdi-çıktı bağlantılarını uyumlaştıracak, “yaparak öğrenme” ve “sektörler arası taşma etkilerini” geliştirecek, derinleştirecek ve yönetecek devlet müdahaleleri gerekiyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erinc-yeldan/cumhuriyetin-97-yilinda-sanayilesme-sorunumuz-1786505

Karşı-Aydınlanmacı Nietzsche‟nin „üstün insan“ı (Übermensch) Aydınlanmacılığa göre insan değildir. Çünkü kendisini „üstün insan“ olarak gören insanın, diğer insanları insan olarak görmesi mümkün olmadığı gibi, kendisinin de insan olması mümkün değildir. Zaten bundan dolayı „üstün insandır“.

http://www.toplumveutopya.com/aydinlanmacilik-toplum-dusuncesi-ve-karl-marx-dogan-gocmen/

Şu “gomonistler” kadar olamadınız be! Bir yanda, solcuların dil hassasiyeti… Diğer yanda, dilimizi Araplaştırmaya çalışan Selefi Vehhabi hayranlarıyla, kendilerini ülkücü sananların işbirliği…

https://odatv4.com/su-gomonistler-kadar-olamadiniz-be-1702171200.html

“Her şeyi zaman varken yapmak gerek. Geciktirilmiş sözler, askıya alınmış hayaller, ertelenmiş itiraflar, gerçekleştirilmeyen buluşmalar; bir gün hepsi size pişmanlık olarak geri dönmeden önce, henüz vakit varken,” der Murathan Mungan, muhtemel Özil’in Arsenal hüsranının en iyi anlatan…

https://www.birgun.net/haber/leicester-city-de-under-etkisi-320807

New York Times, “Bunun farkında olan Özil yine de kararlıydı. Aylardır Sincan’daki duruma öfkeleniyor, belgeseller izliyor, haber raporlarını tüketiyordu. Danışmanlarına, meseleyi vurgulamaktan ziyade, düğününde sağdıcı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’si de dahil olmak üzere Müslüman çoğunluk ülkelere müdahale etmeleri için baskı yapmanın kendi görevi olduğuna inandığını söyledi” diye yazıyor.

https://m.haber7.com/avrupa-ligleri/haber/3027753-new-york-times-mesut-ozilin-silinisi?detay=1

Huang Zhu, the former personal secretary of key policy architect Li Weihan, cited Marx and Lenin in arguing that ethnic differences are a long-term condition and will only disappear after class divisions wither away. Regional ethnic autonomy and minority preferential policies, he argued, are the best way to assist the ethnic minorities with their step-by-step development while protecting their equal rights.

https://jamestown.org/program/toward-a-second-generation-of-ethnic-policies/

Nazım Hikmet daha sonraları Kırcaali’yi hep “Polisleri şiir yazan şehir” olarak tanımış ve öyle anlatmıştır. Mestanlı’da (Momçilgrad) şairi on bin kişi karşılıyor.

https://www.bghaber.org/bghaber/nazim-hikmet-turklerin-bulgaristandan-gocunu-durdurdu/

About Mehmet Tas

Check Also

Gündemden Bir Demet/Mustafa Aydin

Yeşilin vandalizm tonu Hazırlayan: Gülşah Görücü Londra’daki Finsbury Park yakınlarında bir binanın yan cephesinde bir gece …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com