Partiyi çok daha zor koşullarda ayakta tutan bedeller ödeyen Mustafa Suphi ve yoldaşlarının, Boz Mehmetlerin partisini sönümlendirirken hiç mi elleriniz titremedi. .
Katledilen, metal işçilerinin yiğit avukatı Ahmet Hilmi Feyzioğlu’nu , partisini ele vermemek için işkencelere direnen yiğit yoldaşlarımızı hiç mi düşünmediniz ..
Bütün İstanbul il örgütünü işkencede katledilmesine rağmen korumayı başaran, gizlice kimsesizler mezarlığına gömülen Mustafa Asım Hayrullahoğlu’nun (Deniz Yoldaş) ın onurlu direnişi uykularınızı kaçırıp , hiç mi sarsmadı sizi …
1980 cuntasında gözaltında böbreklerini, ciğerlerini kaybeden, sağlıkları bozulan, yıllar boyunca hapis yatıp sürgünlere gönderilen, tabutluklarda direnen, tek tip elbiselere karşı dipçiklenen, açlık grevlerinde gözlerini kaybeden, ama TKP’li olmanın onurunu hep diri tutan komünistleri bir kalemde sildiniz mi ..
“TKP ye özgürlük ” pankartını coşkuyla açan ateşin ve güneşin çocuklarını , genç komünistlerin hayallerini karattığınızı hiç düşünmediniz mi ..
Parmağındaki yüzüğü partisine armağan eden genç yoldaşlara karşı hiç mi sorumluluğunuz yok ..
BOLŞEVİK OHANNES
Beğenen:
28Sait Almış, Tacettin Demir ve 26 diğer kişi
YORUMLAR;
Hakan Demircan
Hakan Demircan komunıst partıler donemı kapanmıstı mirim.
Hakan Demircan
Hakan Demircan ama zaman cok hızlı aktı.bunu yeterınce konusamadık.
Huseyin Yilmaz
Huseyin Yilmaz Teşekkürler güzel insan…
Mehmet Özdemir
Mehmet Özdemir Zor sorular bunlar…Büyük bir yikimdi cünkü yasanan ve o yikimin altindayken bu ve benzeri duygusal sorulari da kendine soranlar olmustur sanirim ic dünyalarinda. Ama bu sorularin yanina rasyonaliteyi de katmak lazim..Birseyden “kacmak” mi yoksa tam da o duygulari da akla katarak daha iyi olacagini düsündügün bir yola sapmak mi? Tesekkürler.
Karip Kavlak
Karip Kavlak Kalemine sağlık yoldaș
Faruk Özkılınç
Faruk Özkılınç Yüreğine kalemine sağlık
Yoldaş…
Ohannes Keskin
Ohannes Keskin Fazla uzatmak istemedim ..mesajın adresi belli ..
Hasan Değirmenci
Hasan Değirmenci Komünistler hangi idealleri için hangi gayeleri için savaşmalılar. Tarihsel TKP nin üyeleri her daim bütün özverisini partilerini korumaya adadılar ve bütün gayemiz TKP nin yasallığı idi. Bununla beraber komünistlerin illegalite koşullarında olmasının yarattığı tarihsel parçalanmışlığı da sona erdirebilmek için Birlik için yeni bir hamle yapmalı ve ideolojik politik yenilenmeyi sağlamalıydık. Bütün bunlar Birlik Yasallık Yenilenme adıyla yapıldı. Hem birlik sağlandı hem yasallık kazanıldı. Yenilenme ise gerçekleşemedi. Bunun binlerce nedeni var. En başta geleni eski ideolojik düşünce kalıplarının aşılamamasıdır. Bu gün yaşanılan sancının ana nedeni budur. Likidasyon ise sadece Yoldaşlarımıza karşı yapılmış çok büyük uydurma ve bilinçli bir saldırının koçbaşı olmuştur.Maalesef buna TKP nin bazı üyeleri de alet edilmiştir. Yazık.
Mehmet Özdemir
Mehmet Özdemir Hasan Değirmenci Söyle de düsünmek lazim: Örnegin bir binamiz var bazi tadilatlara ihtiyaci olan…Ne bileyim, bir duvarinda catlak olusmustur, su ya da kalorifer sistemi eskmistir, izolasyona ihtiyac olusmustur vs..Bunu planlayip, icab eden ilgililerle konusup yenilemek mümkündür. Ama bu bina son tuglasina kadar büyük bir gürültüyle basimiza cökmüs ve bizi de devasa bir ruhsal $oka sokmussa, neyi yenileyebiliriz ki öylesi bir atmosferde? Neresi yenilenebilir ki o durumda öznesi “saskin” olan ve üstünde tek tugla kalmayan bir yapinin? Hakikaten zor islerdi o dönem icin. Önce bir soktan cikmaya ve derin düsünmeye ihtiyac vardi sanirim.tesekkürler.
Tacettin Demir
Tacettin Demir Sanki aklım dan geçenleri
dilenirmişsin eline gönlüne sağlık tanıttığını
Vahit Azazi
Vahit Azazi Sovyetler birliginde her şeyden önce ve daha en baştan partiseverligi yüceltilmişti.Adeta kutsaldı.Kendi başına bir amaç haline gelmişti.Nazımın “TKP em benim” şiiri meşhurdur.Bu partiseverligi TKP ye sirayet etmemesi mümkün degıldı. Partiseverlik politikasi olan ağacin gövdesi çürüyünce, bu çürümüşlüğün dallara sıçramamsi mümkün değıldı. Işte hikäye bundan ıbarettır.
Mehmet Özdemir
Mehmet Özdemir Vahit Azazi Imamoglu ‘na helal olsun bu konuda, kac kez tekrarlamisti secim döneminde, “Parti amac degil aractir arkadaslar, fazla önem yüklemeyin” diye..Bazi CHP’liler, “ben Partim icin ölürüm” diyorlar hala. 12 Eylül sonrasi Istanbul Parti örgütünde yasandigini duymustum. Bir üye, sempatizan bir arkadasini Parti üyeligine öneriyor. Üyelige kabul edecek yönetici de önerilen kisinin nasil birisi oldugunu soruyor. Öneren bir sürü övgü siraladiktan sonra, “Parti icin kendisini gözünü kirpmadan Bogaz köprüsünden atar ” diyor. Yönetici isin bilincindeymis, “öyleyse üyelige almayalim onu, bir Parti icin kendisini köprüden atan birisi bize yaramaz ” diyor. Duyumdu haliyle, yasanmis mi bilemiyorum. Ya Vahit kardes, böyle akilli üyeleri de vardi bu Parti’nin. .tsk.
Tacettin Demir
Tacettin Demir Tarihi olmayanın geleceği olmaz Anlatacak hikayen olmalı yoksa hiç yaşamamış olursun. Bir inançla kurulmuş ağır bedeller ödenmiş hayatını dava için vermiş bir çok insanın sevdası olmuş bir parti bir kaç kişinin elinde yok edilerek Bahaneler üreterek gelecek inşa etmek sadece uyuşturucunun verdiği rahatlığı sağlar etkisi geçtiğinde uyuduğunu anlarsın.
Vahit Azazi
Vahit Azazi Önce Mehmet Özdemir arkadasa yanitim,Imamoglu böyle söylemişse tabiki helal olsun”,KENDINI Bogaz köprüsünde atar”diyeni partiye almayana da helal olsun. Böyleleri partiye girdiğinde sadece kendi çıkarini kollar, bu tipler dalkavuk olur, liderin hep ağzina bakar, hiç bir fikir üretemez, sadece koltuğunu korumaya bakar. Elbette her partide iyiler de var, ama böyleleri, pek yükseltilmez çünkü iki de bir itiraz ederler.
Sevgili Tacettin, Bolsevik partisi de 1917 Ekimine kadar kendi basina bir amaç değildi. ama 10. kongreden sonra parti kendi icinde tek basina bir amac haline geldi, bu, her ne olursa olsun iktidarda kalmak icin her türlü muhalefeti ezmek demektir. Lenin Trockiyi bürokratizme karsi mücadele icin cagirip konusur, Trocki “Lenin yoldas, bu parti artik hasta bir partidir, gel seninle yeni bir parti kurup beraberce bu bürokrasi belesina karsi mücadele edelim” der, Lenin, kendi kurdugu partiye kiyamaz ve “Sonra konusuruz” deyip olayi kapatir.
SevgILI Tacettin bir parti kendi basina bir AMAC olunca artik tek bir derdi olur, o da ne pahasina olursa olsun iktidarda kalmak, elestiri bogulur, her sey lidere bagli olur, lider hata yaptiginda, bu hatayi düzeltebilme olanaklari da yok olur, Stalin örnegi cok ögretici bir örnektir. bu, kapitalizmdeki özel mülkiyet anlayisinin kendisidir. bu, devrimi örgüt yapar sakat anlayidir, oysa sosyalizm ancak yiginlarin eseri oldugunda bir degeri olabilir.aksi halde bürokratizm, yolsuzluk, ve cürümüslük kacinilmaz olur.
Tarihsel TKP ye gelince, TKP fetisizmi oldugunu görüyorum, TKP reel sosyalizmin cöküsüyle beraber yok oldu, tekrar ayni isimle ayaga kalkmasi mümkün degil, yani “ÖLMÜS ATI KIRBACLAMANIN BIR ANLAMI YOKTUR” Bir seler olacaksa yeni dünyaya uygun ,yeni bir politik ideolojik anlayisla ve yeni bir isimle tüm komünistleri toparlayabilen yeni bir olusum yaratmak gerekir, bu noktada Lenin in parti örgüt teori ve pratigi örnek alinabilir, cünkü Bolsevik partisi 1921 yilina kadar dünyanin en özgür partisiydi. Ama sonra örgüt tek basina bir amac oldu, partiyurtseverligi her seyin önüne gecince, sistemi savunacak kimse kalmadi.
Ferruh Erkem
Ferruh Erkem Allahtan İ. Bilen ve yoldaşları 1973 atılımını örgütlerken, -tekrarlana tekrarlana içimizi bayan ve pasifizme davetiye çıkaran-, “ölmüş atı kırbaçlama” metaforuna kendilerini kaptırmamıştı. Yakın siyasi tarih TKP’liler açısından hiç yaşanmayacaktı.
Vahit Azazi
Vahit Azazi Ferruh Ekrem ne yazık kı olayı cereyan ettiği dünya ile değerlendirmiyorsun.1973 nasıl bir dönemdi? Brejnev Rusyasi “Komünizme neredeyse geçmeye hazirdi” ABD emperyalizmi kaşıisında iyi niyetli ve yanlış algiya sahip olan coğumuz, Emperyalizme karşı bir dayanak bir güç arıyorduk, bu gücü Sovyetlerin şahsinda bulduğumuza inaniyorduk. bu heyecanla coğu insan TKP ye koşmuştu.
Yanlış bir idealizyon vardı. paradıgma yanlış olunca, algının da yanlış olmasi kaçınılmazdı, Bu yanlışlığı ancak reel sosyalizmin yikılmasıyla anlayanlarımız oldu. Şimdi artik ne reel sosyalizm, ne kızıl ordu ne de Sovyetler birliği kaldı. eskiden antı-sovyetizm, anti.komünizmle eşdeğer olarak görülyordu. Ya şimdi? Aynı yerdemi sayacağız, yoksa kendi göbeğimizi kendimiz mi keseceğiz? güncel soru budur.
Ferruh Erkem
Ferruh Erkem Vahit Azazi sosyalizmi olmamış saydın mı, işçi sınıfını tarihe gömdün mü, sınıf mücadelesini ve devrim düşüncesini kafandan sildin mi tabi ki bu düşüncede olman çok doğal. O zaman da makinalardan, kapitalizmin gelişmesinden ibaret görünür sana bütün toplumsal, sınıfsal tarih.
Ferruh Erkem
Ferruh Erkem 1973 atılımı öncesi de TKP’nin bittiği, tarihe karıştığı, söyleyecek bir şeyi kalmadığı söyleniyordu. Sınıf unutulmuş, özellikle öğrenci gençlik öncülüğündeki devrimci mücadele öne çıkmıştı. Yeniden sınıfı, sınıfın devrimci rolünü o atılımla birlikte ülke gündemine sokan “ölmüş atı kırbaçlayan” TKP atılımcıları olmuştu. 150 yıldır sürekli birileri işçi sınıfının öldüğünden bahseder, ne hikmetse işçi sınıfı da durup durup devrimci sınıf enerjisini toplumsal mücadelenin en önüne diker.
Vahit Azazi
Vahit Azazi Ferruh Ekrem, 1-öncelikle proletarya demek, hic bir özel mülkiyete sahip olmamak demektir. Yani mal mülk iliskisinden azade olmalidir. 2- is gücünden baska satacagi bir sey olmayan insana proleter denir. bu tanim 1880 lerden sonra degismistir. cünkü o tarihten sonra artik Marxin tanimina uymayan sömürülen ama sistemle uzlasan ve sadece daha iyi bir yasam ve daha yüksek ücret icin mücadele vermeye baslayan bir sömürüle kitle vardi artik.. Isci sinfi tarihinin hic bir döneminde kapitalizmi yikip yerine sosyalizmi getirme gibi bir mücadele vermemistir, bunu yapanlar, profesyonel kadroya sahip ve isci sinifi adina hareket eden partiler(ÖNCÜLER) yapmistir, bu partiler iktidara geldiklerinde, isci sinifi adina isci sinifini ezmislerdir. Bu tarihi gercek inkär edilemez. Bu nedenle isci sinifinin devrimci özne olma özelligi”MARXIN BIR YANILGISIYDI; TARIH TARAFINDAN DA YANLISLANMISTIR:Bundan sonra bir sey olacaksa, sinif mücadelesiyle degil, ideolojilerin mücadelesiyle olacaktir. bu konuda anlasmayabiliriz, bunu gayet normal karsiliyorum. Benim senin gibi niyet okumak gibi bir yetenegim yok. ne yazilmissa ona bakiyorum..
Hakan Demircan
Hakan Demircan Vahit Azazi ıdelojı sınıftan bagımsız degıldır.sınıflı toplumda tabıkı sınıf mucadelesı olacaktır.mesele su kı yoldaslar turkıyede sınıfları dogru tanımlayamıyor.tekbasına ıscı sınıfı mucadelesı yoktur.cunku surec burjuva devrımı surecıdır.o zaman sınıf mucadelesı bugun ıcın burjuva devrımı surecıne uygun gelısmelıdır.zaten oyle oluyor.
Vahit Azazi
Vahit Azazi Hakan Demircan,benim dedigim, “sinif mücadelesi” yerine; Ideolojilerin haksizliga, esitsizlige karsi, demokrasi, özgürlük, insan haklarinin mücadelesi olacaktir. sadece “Isci sinifi mücadelesi” demek, cepheyi hem daraltiyor hem de isci olmayan ama demokrasi ve diger insani degerleri savunan insanlarida kucaklamıs oluruz.. Kisaca demek istedigim budur, bu anlayisin toplumda genis bir karsiligi da vardir.
Mehmet Özdemir
Mehmet Özdemir Vahit Azazi Hakan`la ikinizin söyledigi birbirlerini dislamiyor..tsk.
Husnu Suytar
Husnu Suytar tarihimizi unutmadan inkar etmeden. Likidasyonu yenilenme olarak algılamadan, bu dogrultuda algi operasyonlari yapmadan, yeniyi tanımlamadan yenılenmeyi sakız etmemeliyiz. TBKP bu surecte cok zayıf ve sahipsiz kalmiştir
PARTİ SÖNÜMLENDİ Mİ, LİKİDASYONA MI UĞRADI?
Ohannes diğer bazı arkadaşlar gibi TKP’nin likidasyona uğradığını söylüyor. Bunu doğru kabul edersek buna yol açan yöneticilerden hesap sormak herkesin hakkıdır. Ancak gerçekten likidasyon mu oldu? Bazıları ise partinin sönümlendiğini söylüyor. Eğer bu doğruysa Ohannes’in soruları yetersiz kalır. Sadece örgütsel yapılaradaki sorunları sorgulamakla kalamayız. Politik, teorik ve maddi tüm sorunlar masaya yatırılarak o dönemde partinin sönümlenmesine yol açan nedenler detaylı biçimde tartışılmalı.