TKP’İN 100. KURULUŞ YILINDA YENİ PARTİ ARAYIŞLARI

TKP’ni önce Kemalist, sonra reformist bir yola sokanlar ve sonunda likide edenler son zamanlarda yeniden parti sözü etmeye başladılar!

Bu kişi ve grupların Mustafa Suphi’nin Bolşevik devrimci partisi ile hiçbir alakaları yoktur. Onların amacı sönümlendirdikleri, yok ettikleri TKP’ye hâlâ gönülden bağlı üye ve sempatizanlarından kendi reformist örgütleri için kadro devşirmektir.

Mehmet İnanç Turan arkadaşımızın bu konuda “Mustafa Suphi’nin Partisi” kitabındaki sözlerine katılmamak mümkün değildir:

“Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) Gorbaçov ve yandaşları eliyle hemen hemen TKP ile aynı tarihlerde likidasyona uğramıştır. İki partinin öldürülmesi görünüşte iki partinin liderleri eliyle sağlanmıştır. Her iki partinin dağılma sürecinde ortak olan noktaları var: Birincisi, ortak ideolojik zemindir. Gorbaçov’un ”yeni düşünce tarzı” ile Nabi’nin liberal solcu anlayışı aynıdır. Ne var ki, SBKP belirleyici ideolojik güçtür; TKP onun sözlerini tekrarlayan ve onun gösterdiği yoldan giden bir örgüt idi. Gorbaçov, Nabi ve onun gibi düşünenlerin fikir babasıdır. İkisi de likidasyon çocuğunu doğurmuştur.

İkincisi ne SBKP likidasyona uğrarken, ne de TKP likidasyona uğrarken parti üyelerinin direnciyle karşılaşmıştır. Niçin parti üyeleri felç olmuş insanlar gibi davranmıştır? Bu sorunun yanıtı geçmiş tarihin içindedir. Her iki parti de Stalinci gelenekle eğitilmiştir. Hem SBKP, hem TKP öz olarak Leninci parti anlayışına sahip değil, Stalinci parti anlayışına sahiptir.

Stalinci parti anlayışı, parti yönetimlerini birer firavun kılar; parti üyelerini de emirleri yerine getiren birer köle! Özgür beyinlere yer yoktur Stalinci partide! Şefler emir verir, parti üyesi uygular. Şefe karşı çıkmak, partiye karşı çıkmaktır. Her şeyi doğru yaptığını düşünen şeflere özgür düşünce temelinde başkaldırmayı üyeler düşünemez; düşünse de cesaret edemez. Parti sekreteri (politbürosu) partiyi likidasyona sokarsa, üyeler sadece boyun eğerler. İşte, TKP’nin likidasyon sürecinde olduğu gibi!

Peki ya umut?

Umut, Mustafa Suphi’nin parti geleneğinden eleştirel gözle ders çıkaranlarda!

Mustafa Suphi ve yoldaşlarının yürekleri yanına beynini koyanlarda!

Onların yolundan gidenlerde…

(Mehmet İnanç Turan, Mustafa Suphi’nin Partisi, Etki Yayınları, 2013)

 

About Sait Almis

Check Also

METİN ŞENERGÜÇ ANMASI VE “ORİZONUN ÖTESİ” KİTABININ TANITIMI-Admin

Metin’in ölümü üzerinden beş yıl geçti. Bu ölüm yıl dönümünde, yayınlamaya ömrünün yetmediği Orizonun Ötesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com