ELELE ÖZGÜRLÜĞE- Nabi Yağcı

1920’de kurulan Türkiye Komünist Partisi’nin son Genel Sekreteri olan Nabi Yağcı, tarihine kendi mücadele pratiğine yansıyanlardan hareket ederek TKP-TBKP tarihine mikro-tarih anlayışıyla bakıyor ve buna uygun yeni bir anlatım tarzı seçiyor.

Bu kitabın temel tezi geçmişteki mücadele pratiklerini deneyime dönüştürerek bu deneyimin ışığında tarihe yeniden bakmak ve tarihi anlatmaktan çok onu yorumlamaktır. Bu gözle kendileri de içinde sol hareketin tarihine eleştirel bakan Nabi Yağcı geçmişe “biz neler yaptık” değil “biz neleri değiştirdik ya da değiştiremedik” sorusuyla yaklaşıyor. Bu soru Türkiye sol hareketinin demokrasi konusundaki sınav sorusu olmaktadır.

Bugün ülkemizde radikal demokratik bir muhalefetin olmayışının derin bir umutsuzluk yarattığını söyleyerek “12 Eylül faşist diktası koşullarında, 1987’de yasallık için ülkeye döndüğümüzde de böylesi bir muhalefet yoktu. Bizim yasallık/özgürlük için mücadele pratiğimizin deneyimi en zor koşullarda bile toplumda radikal bir zihniyet değişikliği yaratmanın ve bu yolla radikal demokratik bir muhalefetin doğuşuna müdahale etmenin mümkün olduğunu gösteriyor” diyerek bugüne umutlu bir bakış getiriyor.

Kendilerini başarıya götüren muhalif ruhu şöyle tanımlıyor : “…O nedenle özgürlük bizim için soyut bir ide değil ekmek gibi, su gibi bir ihtiyaçtı, üstelik bireysel olarak her birimiz için ihtiyaç, elinden ekmeği alınmış bir çocuğun açgözlü isteğiyle özgürlüğümüzü istedik. Tutkuyla istedik.”

xxx

Nabi Yağcı kimdir?

Nabi Yağcı

Nabi Yağcı, 1944 yılında Tokat’ın Niksar ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1960 senesinde de Türkiye İşçi Partisi’ne katıldı. Bu dönemde MDD-SD tartışmaları içerisinde yer alarak Partizan isimli grupla birlikte hareket etti. 1974’de de Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) üye oldu. Bunun yanında Basın-İş Sendikası’nda da yönetici olarak çalıştı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında yurtdışına çıktı. 1983’de de TKP’nin genel sekreteri oldu. 1987 yılında da TİP-TKP birleşme kararını Behice Boran ile beraber açıklayarak Türkiye Birleşik Komünist Partisi’nin kurulduğunu duyurdu. Daha sonra Türkiye’ye geri döndü ve tutuklandı. Kısa bir sürenin ardından da serbest bırakıldı. Öte yandan Yağcı, Referans ile Taraf gazetelerinde de köşe yazarlığı yapmıştır.

http://www.roportajgazetesi.com/cozum-sureci-nabi-yagci-roportaji-c3663.html

 

About admin

Check Also

GÜNDEMDEN BİR DEMET (1)- Admin

Engels’in Bilinmeyen beş özelliği Sanata karşı derin bir ilgisi vardı Engels gençliğinde bir dansçıydı, şarkı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com