NATO Olmasaydı Dünya Daha İyi Olurdu   

Ukrayna savaşı hakkındaki propagandanın iki temel ilkesine, yani Rusya’nın işgalinin kışkırtılmadığına ve Moskova’nın Ukrayna sınırlarının ötesinde emperyal emelleri olduğuna inanıyorsanız, doğal olarak NATO’yu bu tehdide karşı en iyi savunma aracı olduğunu görürdünüz. Bununla birlikte, eğer tarihe, Rus yetkililerin gerçekte söylediklerine ve yaptıklarına ve bu savaşı başlangıçta kasıtlı olarak sınırlı bir şekilde yürüttüklerine dikkat etseydiniz, Kiev’in Donbass’ta Rusça konuşanlara yönelik devam eden etnik temizliği nedeniyle Rusya’yı istila etmeye büyük ölçüde teşvik edildiği sonucuna varırdınız. 

Kurgulardan ziyade gerçekleri inceleseydiniz, Moskova’nın emperyal hırslarının anlatısının, Kiev’deki ABD destekli, 2014 neo-Nazi darbesinden sonra hazırlandığını da gözlemlerdiniz. O zamandan önce, profesör John Mearsheimer’ın belirttiği gibi, Putin emperyalist olarak görülmüyordu. Ancak NATO, Rusya’nın sınırlarına silahlarla dolu bir şekilde yerleştiğinde, emperyalist Moskova’nın anlatısı çok yararlı oldu. NATO, daha fazla NATO’yu gerektiren bir tehlike yarattı. Şimdi bu yanlış, yüz binlerce Ukraynalı askeri ve on binlerce Rus askerini ölümüne neden oldu ve NATO sayesinde ABD neredeyse Rusya’ya savaş açarken, insanlık nükleer uçurumun üzerinde sallanıyor.

Bunların hiçbiri NATO’nun doğuya doğru aralıksız, çılgınca genişlemesi olmadan gerçekleşemezdi. Moskova on yıllar boyunca Kiev’in NATO eksenine katılması halinde Rusya’nın Ukrayna’yı yok edeceğini haykırdı. Ve olan da budur. Neden? Çünkü Moskova, NATO’da Ukrayna’yı varoluşsal bir tehdit olarak görüyor, ki muhtemelen öyle. Gerçek şu ki, NATO soğuk savaş sona erdiğinde kapatılmalıydı. Tonlarca Amerikan savunma entelektüeli ve ulusal güvenlik aydını bunu söyledi. Ancak Batı, bu vampirin kalbinin ortasına bir kazık çakmak yerine, üyelerinin parasını boşaltarak, savaş vurguncularının ve silah tüccarlarının cüzdanlarını besleyerek ve Yugoslavya, Afganistan, Libya, şimdi Ukrayna ve yakında Çin Denizi’ne zarar vererek yaşamasına izin verdi. NATO, burada ABD’de olduğu gibi demokrasinin sakatlanmasına yardımcı oldu.

Nasıl? Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Rus tehdidini yeniden yaratarak. 2014’teki CIA destekli darbeden sonra Kiev’e NATO’yu hemen hemen yerleştirerek. Putin’i öyle bir öcüye dönüştürerek, Hillary Clinton ve Barack Obama, 2016 seçimlerinin aşağılayıcı Demokratların kaybını açıklamak için Russiagate çöpünü uydurmakta kendilerini oldukça rahat hissettiler. Bu Rusofobik çılgınlık, sırayla, Moskova’nın Avrupa’yı fethetmeyi amaçladığı yalanının gelişmesi için inandırıcı Amerikan propagandası haline geldi. Ayrıca, özellikle 2020 seçim kampanyası sırasında, eski ABD istihbarat yetkililerinin Hunter Biden dizüstü bilgisayarının Rus dezenformasyonu olduğuna dair muazzam yalan haber yayınlayarak fazla önyargının oluşmasına olanak sağladı. Aynı zamanda, saf Amerikalıların hileli Rus manipülasyonu hakkında başka bir histeri kasırgasını kışkırttı.

Ve daha da kötüsü, Rusofobik sanrılarla ticaret yapan Beyaz Saray ve FBI, sosyal medyayı sansürledi. Güvenlik devleti ayrıca, Biden ailesinin Ukrayna ile ilişkilerinde yolsuzluk yaptığına dair kanıtları da ortadan kaldırdı. Yani şimdi, birçok Amerikalı’nın FBI ve CIA tarafından kurulan, muhtemelen yaşlı, çok popüler olmayan dolandırıcı bir başkana sahibiz ve bu kafatasçılığının sonu görünmüyor. Ve bu kötülüğün kökeni olan NATO’nun taze kana olan susuzluğu görünüşte bir düşmanı, yani gezegendeki herkesten daha fazla nükleer silaha sahip olan Moskova’yı gerektirir.

Bu felaket bizi, bir hapishane hücresinden bile kampanya yürütebilen ve açıkça sıkıyönetim uygulamayı, ömür boyu başkan olmayı ve düşmanları için göstermelik yargılamalar yapmayı amaçlayan suçlu Trumpda önde gelen başkanlık alternatiflerinden biridir. İkilinin bizim için kurduğu bu tuzaktan kurtulmanın tek yolu bir üçüncü adaydır, ya da Biden’ın doğru şeyi yaparak bir kenara çekilmesidir…….

Bu arada, Yugoslavya’dan, Afganistan’dan, Libya’dan kanı boşaltan ve şimdi Ukrayna’nın cesedini neredeyse bitiren NATO, aç bakışlarını Tayvan’a çevirdi. Vampirin iyi bilinen ve skandal geçmişine rağmen, Tayvan yakalanmadı, ama mezar olması için hazırlanıyor. Çok sayıda ABD siyasi devi, Tayvan’ın bilgisayar çip endüstrisini Çinlilerin eline geçmesine izin vermek yerine bombalama fikrinden bile bahsetti. Adanın bu Amerikan kargaşa tehditlerine tepkisi nedir? “Ne dersen onu yaparız, usta. Silah gönder.” Bu intihar değilse nedir?

Belki, Biden ya da GOP dışında bir yöneticiyle, Uzak Doğu’ya planlanan bu saldırı gerçekleşmeyecek. Belki de, bir kez daha, insanlık nükleer ilmikten kurtulacak. Belki de deniz savaşı için nadir bulunan ve Çin şehirlerini bombalamaya istekli olan Pentagon Strangeloves’lar hayal kırıklığına uğrayacaktır. Belki de ABD imparatorluğunu küçültebilir ve NATO’nun verdiği zararı geri alabilir. Ama belki de bu umut etmek için çok fazla. Belki de vampir NATO’nun kanımızı içmesi bitmedi ve dünya nükleer alevler içinde kalana kadar da olmayacak.

Biden’ın gözetiminde iki kez Rusya Ukrayna’yı işgal etti. Her iki durumda da Moskova kışkırtıldı. Belki de Biden’ın, sorunun bir parçası olduğu, bu iki korkutucu işgale katkıda bulunduğu ve bu nedenle çözüm olamayacağını kabul etmesinin zamanı gelmiştir. Biden’ın doğru ve zarif şeyi yapmasının zamanı geldi: Boyun eğmek. Böyle davranırsa Ukrayna’da, Tayvan’da ve belki de dünyanın geri kalan köşelerinde nükleer kıştan birçok insanı kurtaracak.

EVE OTTENBERG, Counterpunch, 18 AĞUSTOS 2023

-Eve Ottenberg bir romancı ve gazetecidir. Son kitabı Kertenkele İnsanları. Kendisine web sitesinden ulaşılabilir.

About Mehmet Tas

Check Also

Aldatıldık ey halkım

Tarih, 27 Mart 1922. Lenin, on birinci parti kongresinde merkez komite raporunu okuyor. Bundan bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com