BASINDAN-KEMAL YILMAZ

Gülmek devrimci bir eylemdir

Kimsenin netice almak üzere teşebbüse geçemediği, hamle yaptığı zaman da gülünç olduğu, delimserek bir toplu durumla karşı karşıyayız.”

“Daha önce de birkaç kez yazdım, “faşizm” ciddî bir olaydır; kusursuz olması için pek çok   unsurun birleşmesi gerekir. Faşizm benzeri ya da yarı-faşizm diye bir şey olmaz. Faşizm askerî diktatörlükten farklıdır mesela ve Devlet’in baskı aygıtlarını kanunsuz biçimde kullanması faşizm değildir.”

“Yine de ciddi olmak gerekirse, şunu söyleyebiliriz: klasik faşizme öykünen her hareket sahnelediği oyunun son perdesini mutlaka sokakta açar. Oyunu nihai olarak kazanacağı ya da kaybedeceği mekân sokaktır.”

https://www.veryansintv.com/gulmek-devrimci-bir-eylemdir

Laikliği sahiplenmek sınıfsaldır

Sosyalist sol düşün üzerinde sahibi olduğu ağırlığı, küçük parlamento temsilinde değil geniş etki alanında diğer akımlara taşıyacak dinamik rolü üstlenmelidir.”

“. Bu noktada 2017 Anayasa değişikliğinin bütün siyasal rejimi değiştiren özellikleri adım adım derinleşti. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve OHAL rejimiyle mevcut Anayasa’nın geçmişten artakalmış yasal çerçevesini bile ihlal eden uygulamalar geldi. Buna muhalefet çevrelerinde tek adam rejimi deniyor. Bana kalırsa neofaşizmin bir türünün eşiğindeyiz, bir kritik adım daha atılırsa tam geçmiş olabiliriz.”

https://www.birgun.net/haber/laikligi-sahiplenmek-sinifsaldir-374313

Ercüment Akdeniz: Birleşik mücadele ve halk ittifakının yolunu açıyoruz

Türkiye’nin bugünkü karanlık tünelden çıkması için halkın acil talepler etrafında birleşmesine ihtiyaç var. Devrimci, sosyalist akımların görevi de bunu örgütlemektir.”

https://www.evrensel.net/haber/453244/ercument-akdeniz-birlesik-mucadele-ve-halk-ittifakinin-yolunu-aciyoruz

Adem ile Havva

“Adem ile Havva

Bütün bu patırtının şarkının ilk söylenmesinden beş yıl sonra başlaması ayrıca anlamlıdır. Belli ki bu toplum içinde birileri bu gibi konularda olay çıkarma işlevini (amatör ya da profesyonel amaçlarla) benimsemiş durumdalar.”

“İlkin o beş, on kişilik grubu gördük. Topluma, Sezen Aksu’nun Adem ile Havva’ya hakaret ettiğini bildiriyorlardı. “Cahil” demiş!  Şaştık mı?  Şaştık. Ama yukarıda aktardığım soruları soracak ölçüde değil. Çünkü cahil insan, isteyerek ya da istemeyerek yanlış anlayan insan, ortalığı kıra döke kendine bir kariyer kurmaya çalışan insan vardır. Bunlar bilinmeyen şeyler değil, hatta tersine, ne yazık ki oldukça sık karşılaştığımız şeylerdir. “Fesüphanallah” der geçersin.”

https://t24.com.tr/yazarlar/murat-belge/adem-ile-havva,33949

Sol siyasette adab-ı muaşeret

Türkiye solu, sosyalistler ve komünistler ilkeli bir ittifak yapmalıdırlar. Bunun özneleri de, ilkeler de bellidir. Bu ilkeler birleştiricidir. Bugün düzen muhalefetinden beklenti içerisine girmiş olan kitleler için böylesi bir hat kurtuluş yolunu temsil edecektir.”

“İlkeleriniz varsa devrimci mücadelede bir çizginiz, bir çizginiz varsa inandırıcılığınız, inandırıcılığınız varsa toplumsallaşma olanağınız ve devrimci bir dönem için hazırlığınız var demektir.”

https://gazetemanifesto.com/2022/sol-siyasette-adab-i-muaseret-480261/

Sezen, Sedef bahane faiz, borçlar şahane!

“Aziz Nesin’in hikâyelerinde panayır yerlerinde milleti soyan yankesicilerin taktikleri anlatılır. Bunların en meşhuru ‘Cambaza bak cambaza’dır. Halk toplu haldeyken yankesiciler cüzdanları rahat rahat çalmak için birden bağırmaya başlar: ‘Cambaza bak cambaza’ O esnada cambaz da telde tüm hünerlerini gösterir. Halk ağzı açık cambazı izlerken yankesiciler çalışmaya başlar. Elleri seri şekilde kafaları yukarıda cambazı izleyen vatandaşın cebine girer çıkar. Temaşa bittiğinde ise vatandaş parasız, yankesiciler mutlu bir şekilde evlerine döner…”

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/mobi/sezen-sedef-bahane-faiz-borclar-sahane-502654h.htm

Sirenler’ hepimiz için çalıyor

Ve bu sefer türlü badireyle dolu son on senenin acısını, öfkesini, hüznünü, sıkışmışlığını, basıncını, enerjisini, sevgisini, umudunu, aşkını tam da bazı şarkıcıların kıyafetinden ötürü linç edildiği, yazdığı sözlerden ötürü dilinin koparılmasının salık verildiği günlerde bir anda haykırarak gelen. Ülkeye, zamana, gençliğe yazılmış bir şiir. Aynı zamanda adresi besbelli, canhıraş bir açık mektup.”

“Mühim olaydır mor ve ötesi’nin yeni bir albüm yapması ve yayımlaması. Nispeten de nadir; grubun yirmi beş seneyi aşan tarihinde ortalama üç senede bir gerçekleşmiş, sonuncusunun üzerinden yaklaşık on sene geçmiş, toplam sekiz defa olmuş bir şey. Ve bu sefer türlü badireyle dolu son on senenin acısını, öfkesini, hüznünü, sıkışmışlığını, basıncını, enerjisini, sevgisini, umudunu, aşkını tam da bazı şarkıcıların kıyafetinden ötürü linç edildiği, yazdığı sözlerden ötürü dilinin koparılmasının salık verildiği günlerde bir anda haykırarak gelen.”

https://www.gazeteduvar.com.tr/sirenler-hepimiz-icin-caliyor-makale-1550304

About Mehmet Tas

Check Also

ERKEN SEÇİM TEK ALTERNATİF, BAŞKA ALTERNATİF YOK! – Mehmet Taş

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde dipten gelen dalga tsunamiye dönüşerek otoriter rejimin dayandığı zemini ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com