SOLU SORGULUYORUZ-Osman Naci Balta

Değerli Dostlar;
Sizlere iki sorum var.
Lütfen bu sorulara cevaben bir iki cümle de olsa bu görüş bildirirseniz vatana millete, bu Coğrafyanın geleceğine küçükte de olsa bir katkı yapmış olacaksınız.
Küfürsüz hakaret etmeden, ötekileştirmeden lütfen. Uygarca, seviyeli bir üslup lütfen.
Soru 1)
Ülkemizde HDP dışında; SOL neden kitleselleşemiyor? Neden toplam solun oy oranı %1 barajını bile aşamıyor?
Sizce SOL’un geniş halk kesimleri ile bağ kuramamasının nedenleri nelerdir?
Soru 2)
Ülkenin, Ülkemiz insanının Onca ağır ekonomik sosyal sorunlarına karşın Anamuhalefet Partisi CHP neden hala %20’lerde kaldı.
CHP oy oranı olarak iktidar krizine karşın neden hala AKP’nin gerisinde?
Ne dersiniz?
Bu iki soru üzerinde biraz kafa yorup konuşalım mı?
Bir iki cümlede olsa görüşlerinizi belirterek katlılarınızı bekliyoruz.
Küfürsüz hakaret etmeden, ötekileştirmeden lütfen. Uygarca seviyeli bir üslupla lütfen.
Osman Naci Balta
01/01/2022

Uğur Özdemir

Yanıt 1: Sınıfsal ve siyasal örğütlenme önündeki engeller;
Yanıt : kimlik bazında siyaset. …
Türk solunun önündeki en büyük engel CHP ve Kemalist zihniyettir.Bu zihniyetten kurtulmadan solun gelişmesi,kitlelerle buluşabilmesi mümkün gözükmüyor. Ortanın Solu kavramı da yine bu zihniyet tarafından solun önünü kesmek için çıkartılmıştır.Balığı suda boğmak bu zihniyetin en büyük marifetidir.

Uğur Özdemir

Dursun Çetinkaya CHP,bir sınıf değil ,kitle partisidir.
Ayrıca,ülkemizde ideolojik bazda değil,kimlik bazında siyaset geçerlidir.
İşçi sınıfı bilinci,sendikal ve siyasi örğütlenme hakları baskı altında “sol”gelişemiyorsa,suç CHP’de değil,insan hakları ve demokratik hakların olmayışındandır! …
Gelin hepbirlikte önce demokrasimizi kurtarıp kuralım!

Dursun Çetinkaya

Uğur Özdemir Bey,kendi Rönesansını yaşayamamış,kendi Sanayi Devrimi’ni yapamamıs,Köy Enstitüleri’ne bile tahammül edememiş bu toplulukla çok zor görünüyor.
Dursun Çetinkaya Ağalık ,derebeylik düzeni, maalesef aşılamamıştır. Toprak ağaları ve tutuculaşan Cumhuriyet kadroları, ilkin toprak reformunu engellemiş ,sonra da Cumhuriyetin özgün eğitim kurumu olan Köy Enstitüleri’ni kaldırmış; böylece karşı -devrim süreci başlamış , devam etmektedir !…

Murat Murathanoğlu Murathanoğlu

Ya HDP o büyüyor mu
  • Kmt

    Tekçi inkarcı ırkçı kafa taşçı ziyniyet oldukça bir insanda solcu olamaz

    Tacettin Demir

    Önce Sol Sağ ayrımını iyi yapmak gerek bu ayrımın sınıfsal temellerini belirlersek sorulara daha aydınlatıcı cevaplar buluruz Yoksa cevaplar anlaşılmaz olur.

    Abidin Kabak

    Türkiye solu kemalizmi aştığında büyümeme ve birleşememe sorununu ‘da aşacaktır…
    CHP ‘ye gelince ne zaman halk partisi olduğunu hatırlarsa o zaman iktidar olacaktır.

    Hasan Değirmenci

    Soru 1 Türkiye de sol geniş halk kitlelerinin sorunlarına kısa ve uzun vadede bir alternatif çözüm önerisi sunmuyor.Partilerin proğramlarının içi boş havada kalan öneriler.

    Hasan Değirmenci

    Ben yazdım isteyen istediğini yazar

    Hıdır Kılıçtepe

    Önce herkes kendi ailesinindeki ilişkilerden baslaması lazım genelde aile ve cevre yok sayılarak hazır örgütlü bilinçli cevreye dahil olarak bilgi yarısması düzenleniyo yani ego tatmininden vazgecersek uzun vadede birseyler olusur diye düsünüyom

    Maksut Kamitoğlu

    CHP nin niteliği 10 Kasım 1938 de değişmiştir. 11 Kasım 1938 İsmet Cumurbaşkanı.Ulusal lider gitmiş, Musolloni’nin yasalarını getiren İsmet Cumurbaşkanıdır. Moskova Anlaşması depoya kaldrılmış,1939 da Alman anlaşması yürürlüktedir.
    İttiatçılar iktidardadır

    Hasan Değirmenci

    Soru 2 CHP devlet partisi olarak halkı dışlayan belli bir elite hizmet eden bir partidir.Asla iktidar olamaz.Seçimle değil darbe ile iktidar bekleyen bu yapı her türlü Bizans oyunlarının oynandığı yerdir.Muhalefet bile yapmıyorlar yıkıcı entrikacı bir siyasetin halk nezdinde itibarı olamaz.

    Uğur Özdemir

    Hasan Değirmenci hadi canım sen de !…
    Darbeleden en çok mağdur olan parti CHP ‘dir.
    1960 Darbesi ,CHP’nin İktidar olmasını engellemiş,1971 müdehalesi CHP ‘ni bölüm, 1980 Darbesiyse CHP ‘ni kapatmış ,genel Başkanı’nı tutuklamıştır! …
    Sürekli devrimci bir parti olan CHP ,kendini sürekli yenilemiştir.
    Tarihsel ,toplumsal ve doğal yaşamın tek değışmez kuralı ,değişimdir!
    Bu gerçekler oradayken CHP’NİN “darbeci ” olarak suçlamanız, karşı -devrimci söylemi yinelemektir! ..
    Siz nasıl bir tarihçisiniz ?!…

    Hasan Değirmenci

    Uğur Özdemir CHP si kuruluşundan itibaren darbelerin partisidir.İlk meclisi de lağveder darbe yapan partidir 27 Mayıs darbesi de CHP nin eseridir.CHP ni devrimci parti gören biri solcu veya devrimci değildir.

    Uğur Özdemir

    Hasan Değirmenci “Yazdım,öyleyse doğrudur .” deyip geçemezsiniz ?
    Benim de yazdıklarıma saygı göstermelisiniz ! .

    Hasan Değirmenci

    Uğur Özdemir o zaman yazında ki üsluba dikkat etmelisin derim.CHP yi devrimci parti ilan eden bizim aklımızla dalga geçmiyorsa ne yapmak istiyor.Ben görüşümü ifade ettim sorulara yanıtımı verdim sana ne oluyor.Bana cevap yazıyorsun.
    SOL’u sorguluyoruz
    SOL’un ve SOL görünümlü CHP’nin günümüzdeki durumlarını sorgulayan iki sorumuzu tartışmaya açtık.
    Öncelikle ilgi gösteren emek verip görüş bildirerek katkı koyan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederiz.
    Bugün Coğrafyamızın, Coğrafyamız insanının içinde bulunduğu ve ivedilikle aşması gereken ekonomik, siyasal ve sosyal sorunları çözümü için sadece Erdoğan’ı AKP’yi eleştirmek yetmez;
     “İğneyi de kendimize batırmalıyız.”
    Aşağıda Dostlardan gelen yorumları
    virgülüne dokunmadan topluca yayınlıyorum.
    Sorgulamamız devam etmekte.
    Katkılarınızı beklemekteyim.
    Dostlukla.
    Mehmet Nazım Öztürk
    Bu sorulara kısa cevap olmaz ya… 1-Dünya ve Türkiye Solu’nun en başta yola çıktıkları teoride , örgütlenme biçimlerin de ve uygulamaların da ciddi sorunlar var. Diktatörlük talebi, cemaat ve tarikatımsı örgütlenmeler, hegemon olmanın ağır dürtüsü, ve asla Devrim olarak tanımlanmayacak, ülkelerin içinde olduğu tarihsel zor koşulların da yardımı ile, darbe şeklinde iktidara gelen Solun, uyguladığı zor ve vahşet. Türkiye Solu, bu iktidar olamamanın sağladığı vahşeti gösteremedi, ama tüm bu tarihi, teoriyi, uygulamaları ve örgütlenme biçimlerini, belli örneklerin farklılıklarına göre, birebir savundu, savunmakta. Örgütsel olarak hiç bir ciddi tarihsel eleştiri yapmadı. Yapanları, yapmaya çalışanları hain ilan etti. Şu anda savunduklarını, çocuklarına, torunlarına bile kabul ettirememe noktasındalar. Hala bir kısım farklılıklar olsa da 1960 ın dili ve ”teorileri” ni kullanıyorlar. 20.Y.Y. ın içine sıkışıp kaldılar…             2-CHP de de aynı sorunlar ola geldi yılların yılı…Toplum mühendisliği ile, üstden toplumu dönüştürme ütopyası.. Arkalarına alacakları kitleleri yıllarca hakir gördüler, onların dilini konuşamadan, onları aşağılama durumuna düşerek, doğru yol bu deyip durdular. Aslın da Solun yöntemlerine de bir çok açıdan benzeyen tavır içindeler. Toplum mühendisliği. K.K. nun son açılımı, helalleşme de CHP tarihinde olmayan yeni şeyler söyledi, ama tarihsel uygulamayı hemen her kesim hatırlıyor. Yeni bir, bakış ve duruş gösterme de zorlanıyorlar.. Ekmek kuyruğun da bekleşenlere, nedir bu tuvalet kağıdı zammı gibi, havada kalıyorlar… Her iki soruya konu olanlar için son bir tespitim; Cemaat, tarikat gibi olup, 150 yıldır aynı şeyleri tekrar ederek bu toplumu yanınıza alamazsınız. Onlarca tarikat varken, onların politik yapıları ekonomik imkanları varken, niçin insanlar sizin ”tarikatınıza, cemaatimsinize” katılsın ki?
    Fuat Bayram
    Türkiyenini en temiz partisi HDPdir bence, ne zamanki kürt halkı için ötekileştirme sonlansa, o zaman Türkiye rahatlar ve ekonomi düzelir
    Mustafa Özen
    Mutlu sağlık lı  yıllar  dilerim. CHP nin yönetimi  iyi değil.  Öncelikle  chp de düzgün  bir kurultay  yapılmalı. Siyasiler  sokak  jargon ile konuşup  basit  karakterde  olduklarını  ve eğitim seviyelerini  ortaya  koyuyor.  Bu aydınlık  dinamik  Cumhuriyet  böyle  yönetilecek  bir konumda değil  liyakat  yerlerde yüzüyor.
    Muammer Yildirim
    Hocam bana göre çeşitli küçük nedenler olsada, tek sebebi var.
    Sol partilerde Dine mesafe var,
    Bİz Osmanlıların kıskacında yüz yıllardır Dinin ve batıl inancın esiri olduk,Osmanlı ve Arap kültürü damarlarıma kemiklerimize işledi
    Mealesef söküp atamıyoruz
    Örf adetlerimiz çağa uymayan inançlarımız olmadan kendimizi çıplak sanıyoruz.
    Bu kültürü ancak sağdaki partiler veriyor, vatandaşa  vaatleri bitmiyor,  sonuçta inançları kullanıyorlar biryere kadar başarıda sağlıyorlar.
    Utku Urgancı
    türkiye solu küçük burjuva halkçı karekter gösteriyor ama küçük burjuva devrimcisi olmanın nesnel zemini ortadan kalktı o yüzden örgütlenemiyorlar.
    Nedim Akgün
    Solun hastalığı kariyerizm.CHP nin solun önünü kesmesi.
    Hasan Hüseyin Çatalkaya
    Değerli dost,güzel sorular sormuşsun. Ancak bu sorulara klasik kalıplar içinde cevap verilemez düşüncesindeyim.sorulara  cevap tarihsel derinlikte yatıyor.Tarihsel derinlikte geçmişten günümüze sosyo ekonomik yapı ve o yapının insanın düşüncesini belirlemesi yatar.Asya tipi üretim tarzı ve özelikle bizim coğrafyaya özgü bu yapı bireyin kuldan çıkıp bıreysel özgürleşmesi in önüne set örmüştür.Jakoben tarzda yapılan değişiklikler topluma yedirilmediği için kültürel  yapıda batı tarzı bir gelişme olmamıştır.Ne burjuvazisi  ne de diğer katmanları batı türü sosyolojik normlara uymaz.Yani ne devedir,ne de devekuşu dur.
    Sinan Hatırnaz
    HDP nin kitlesel olması yeter bence. Diğer soluda rüyasında bile göremeyeceği yerlere taşıyor. Fazla kurcalayıp zaman kaybetmenin bir anlamı yok.
    Mehmet Nazım Öztürk
    Sinan Hatirnaz iyi temennilerimizin yanı sıra görulen ve görülebilecek olan Sol realite bu..Sol dan fazla bir şey beklemeye ömurler de yetmez zaten..onlar, danesiz değirmen misali, kadrolarını öğüte öğüte cemaatleşmiş yapılarını sönümlendirecekler..amma, yine de bunların, kalanların içinde, çağı ve tarihi doğru yorumlayabilen bir filiz kök salar mı iyimserligimizi taze tutuyoruz..
    Sinan Hatırnaz
    Mehmet Nazım öztürk Bu saate kadar kök salan salmış zaten. Ayrıca merak edilecek, hayıflanacak birşey de yok. Dipdiri bir gençlik işi ele almak üzere.
    Ahmet Ekinci
    1- a İktidarlar baskı, yasaklama, işkence , hapis hatta faili mechul cinayetler işlemesi. İşçi ve emekçi sınıfların kurtuluşunu hedeflerler; ancak işçi ve emekçiler kurtuluşu zengin, patron, işveren, girişimci olabilmekle mümkün olacağı beklentisindedir.
    b- bilinçli sosyalist ve komünistler koyun gibi itaatkar değillerdir. Liderleri kutsamaz en küçük bir hatasında lideri dışlar; ancak lider etkisindekiler de eleştireni dışlar.
    partilerin proğram ve tüzüklerindeki küçük farklılıklar ayrılık sebepleri için bahane olabiliyor.
    Kapitalist üretim ve paylaşım ilişkilerinin yerine konulacak sosyalist ve komünist ilişkiler net ve tatminkar değil
    .2- HDP nin etnik kökene dayalı taraftarları var. Kürtler için istedikleri demokratik açılımları Türkler de istiyor. Dinsel inanış farklılıklarını ön plana sürmüyorlar. İktidarların verdiği nemalanma imkanlarını reddetmiyorlar.
    Sami Umut
    Solun  anlamı  üreten  sınıfın adıdır, ve içinde  sermaye ye ait olarak en küçüğün den en büyüğüne varlık olmaz, sosyal  politikalarda ,din  dil ırk politikalarını güya  halkın  çıkarların  sloganı atılır aslında  o toplumları  öncü kadrosu sermayenin kendisidir  sermaye dilin  dinin   birliği  adına  yönetimi  yönetir  ki,bu  da, çalışan  kitleleri  kendi  çıkardığı  yasalar la , köle haline  getirip sömürür,  diğer  taraftan C  H P ,adına hep sosyal demokrat   adı altında politika  yapar bu politikayla iç bir  ilgisi de yoktur  o isim altında sermayeye hizmet eder, son  gelinen noktada  ki, C H P liderlerini  atayan dan açık şekilde ,A  B D dir, ve 2000, yılından  beri  Dünya  Bankasının  ekonomik  sistemini  temsilcisi  Kemal  derviş  açık şekilde  gelip   atamayla  maliyeden  sorumlu   bakan  oldu,  bu gün   C H P  millet ittifakı yaptığı  partiler  dünün  sosyal demokratları  kurşunlayan veya meydanlarda   yakanlar ve  C  H P kendi  içinden   bu olumsuz  politikaları eleştirenleri de, partiden  bir şekilde  ihraç  ediyor , Sol  harekete  gelince  sol lafazanlığı  yapanlar özünde  küçük  burjuva  hareketi tabi içlerinde  solu İşçi sınıfıyla  bütünleşme   mücadelesi yapanlar da var  fakat diğer sol adına  lafazanlık  yapanlar dün bu  iktidarı  destekleyerek  bu günlere  gelinmiştir  şimdi ise   kendilerinin  sol olarak  lanse ederek destek  istiyorlar ezilenler geçmişi  değerlendirerek ,gün   buraya  geleceğini  göremeyenlere  itimat  tamamen kalkmıştır ,bana  göre.
    Toplumlar  var sayımla ne yönetilir nede bilinçlenir, yeni bir iktidar,kimin adına kuruluyor  ve eski  iktidar saltanatını  kaybediyor  bu kaybetme  kaybedene  kaderim bu diye  oturup derdine yanıp  beklemez, ne Paris  komünin de ne de Sovyetlerde  kaybedenler oturup onların deyiminle  kaderlerine  razı  olmamışlardır   son  nefeslerine  kadar savaşmışlardır  ki , burjuvazi  iktidara  gelirken  sömürü  devlet  mekanizma  zaten kuruydu , İşçi Sınıfının  yeni bir mekanizma  kurarken yep yeni   bir yapı  inşa  edecek bu inşa + merkezi bir  güç  tarafından  ne yapacağı  nasıl  yapacağı  her düşünceden  bir ses çıkarsa  ki, bu  dağınıklığın eseridir   ki  bu dağınıklık  parçalanmayı  kendiliğinde  yapmış  demektir  ve açık şekilde  sermayeye   gel sen yönet demektir ki, kendiliğinde teslimiyettir, Ulus devlet içinde sosyalizm  me  karşı  çıkma  düşüncesi  de , dünya  proletaryasının  devrimci aşamaya  geldiğini  sosyal  bilince ulaştığının ifadesidir,ileri  kapitalist ülkeler birde geri  kalmış  ülkeler  sosyal politikada  ortak mücadelede olgunlaşması  için  yeni  bir enternasyonal oluşturulmalıdır  yinede tüm ülkelerde sınıf  hareketinin  politik  destekleyecek  güç için  bir gücün  devlet düzeyinde  olması gerek, diğer tahlillerin iç bir nesnel  içerik  taşımamaktır .
    Tahir Uğur Korkma
    Birincisi hdp nin sol olduğunu düşünmüyorum ama köken tabani olduğundan firelere rağmen % 10 lira ulaşıyor diğer sol partilerin içine mit hep sol olmayan adamlar yerleştiriyor gerçek solcular meclise giremiyor girse de üçü beşi gecemiyor
    İkincisine gelirsek Türkiye mezhepçi zihniyetini asamadiğindan bu kötü koşullara rağmen oy vermiyorlar
    Uğur Özdemir
    Yanıt 1: Sınıfsal ve siyasal örğütlenme önündeki engeller;
    Yanıt : kimlik bazında siyaset. …
    Mehmet Akif Turan
    1 eskiden beri solda ki bölünmüşlük hâlâ devam ediyor. Türkiye’de halk büyük olanı, güçlü olanı sever. Birleşip güçlü olmak, büyük olmak zor görünür.
    Chp nin oy oranının yükselmemesinin sebebi halka somut adımlar la yaklaşılmıyor. Genebaşkan sürekli cumhurbaşkanına laf yetiştirmek için çaba sarf ediyor. Chp CHP’liler dışındakilere ulaşamıyor. Kadınlar gurubu kahvaltı düzenliyor, içlerinde bir tane normal halktan insan yok.
    Iyi bir yıl ve anlamlı bir yaşam diliyorum…
    Cemal Ergün
    İki tane soru sormuşsun…
    ama kitap yaz diyorsun bu sorularla bir tek cevabı yok ki …
    sorularının..
    Zincirleme olarak Yaşama Dair tek tek ele almak gerekirse ekonomik alanda ,sosyal alanda, kültürel alanda ve sosyo psikolojik alanda yapılanan insanlar ,Bunun dışında davranamıyorum lar …
    Yaşamdan edinilen yapının dışında davranamıyorum lar…
    Yani ,bir üst başlık bulursak kültürel gelişmesini tamamlayamamış bir halk….
     ve bunun içinden çıkan yine gelişimini tamamlayamamış sol kesim,
    Bilgi temelinde değil ,ezberler temelinde korkularına yenik bir durumda mücadeleye başlayan kesim egemenlerin korkunç baskısı altında Direngenlğini ne kadar sürdürebilir…
    Bu Diren genliği nasıl elde edebilir…
    Örneğin 40 yıllık bir süreçte Kürt halkı korkunç bir direngenlik gücüne kavuştu bunu tespit etmek gerekiyor…
    Peki sol…?( çok az bir kesimi tenzih ederek solun bir kesimini ayırmadan..)
    Ne kadar direngenlik gösterdi gerçekten bakmak lazım yaşama…
    Bunun temel nedeni bilgiyi özümsemek Çağı anlayamamak ezber söylemler üzerinden kendini tekrarlamak…
    Sosyo psikolojik Yalan da kendini Yenile yememek olgunlaşamamak…
    Kariyerizm batağında olmak.. ezberler üzerinden tutucu bir yapıya sürüklenmek kitle Bağları’nın olmaması…
    Geçmişten gelen toplumsal sorunların günün sorunlarıyla Bir Yumak haline gelerek yaşamda geleceği uzanamamaktadır..
    Bu sorun özellikle üstlenici bir anlayışa ve halkı hafife almak ve kendinden hoşlanmak anlayışını Beraber getirir ve bu da kitle Bağları’nı koparır…
    ” klasik bir söylem devrimi halk yapar”
    Yetmişli yılları hatırlarsak, bölük pörçük bir sol ne söylediği belli olmayan birbirine düşman ( maocu Bozkurtlar sosyal faşistler boş ister vesaire.)
     Bu anlayışın temel nedeni elbette emenler ama bütün suç hırsız da mı…?
    Ve yaşamı Analitik bir anlayışla sorgula yamadık …
    ama kendimize “solcu ” dedik (ayrımsız söylüyorum..)
    Bilgiyi temel almadan… alçakgönüllüğü elden bırakmadan ( göstermelik değil gerçekten yaşam tarzı haline getirmek..) çalışmak ve üretmek kitle Bağları’nı sağlayacaktır …
    adına solcu demesen de Yaşama Dair bir şeyler yapmış olacaksın Tohum ekeceksin ve bu tohumlar Yeşerecek ,Yeşerecek, Yeşerecek
    Yaşamın temel reçetesi budur ve diğer alanlarda ekonomik sosyal kültürel ve psikolojik Yalan da ayrıntılı yaşamı ele alarak yaşamla buluşturup değerlendirip insanların onun üzerinden hareket etmesini sağlamak sa sosyalistlik ve komünistlik ya da çevrecilik adı altında yaşamda Can bulacaktır ve bunun üzerine konuşulacak çok şey var Sadece 15 dakikalık bir söyle ile tek kişinin monoloğu ile ele almak ciddi ve büyük bir eksiklik olacaktır bunun mu ilgili konferansların düzenlenmesi ve solun Her kesiminin katılımını sağlayacak bir olgunluk düzeyini oluşturabilmek geleceği kucaklar sadece ülkemizde değil dünyayı bile kucaklayabilir..
    Ülkemizde, bunun nesnel temeli eksik de olsa var…
    Aslolan ,Bu eksikliği gidererek yaşama can evinden dokunmak…
    Solun bu deneyimlere sahip olduğunu düşünüyorum…
    Yaşamda ,mücadelenin nesnelliği de var koşulları da var…
    Önemli olan bu konuda ciddi adımlar atmak..
     yani ,yaşama sadece tanımlamak değil ;
     değiştirmek için adımlar atmak..
    (Akıl hocalığı ve üstenci bir anlayıştan uzak olarak..)
    Iyi ve anlamlı bir yıl dileğiyle
    Murat İşbiliroğlu
    Tarihsel süreçte sol hep horlanmış, ona karşın dernekler oluşmuş ve ceza yasamızda sola karşı hep ceza maddeleriyle önü kesilmiş. Yakın zamana kadar insanlar solcuyum,devrimciyim,aleviyim,ermeniyim,kürtüm vb.gibi konularda kendini gizliyordu.Anadolunun bir çok yerinde hala bu sözcüklere öcü gibi bakılıyor. Ayrıca sendikalaşan emekçiler işten atılıyor. Emeğin ve emekçinin önü kesiliyor. Sendikalarında niteliksel yapısından uzaklaşması, sendika aģalığının oluşması gibi nedenlerin yanında sol siyasi hareketlerdeki kariyercilik ve yanlış yapılanmalar kısaca solun önünde en büyük engel.
    Mesele sol partilerin oy alması önemli olmayıp niteliksel olarak kendini geliştirmesi ve asgari müştereklerde birlikte olunması toplumda bakış açısını değiştirecektir.
    Yine ayet ve sure lerde sağcının cennete gideceği  solcununsa cehennemlik olduğu gibi iddialar,eğitimsiz toplumda etkileşim yapıyor. Bunlar sürekli olarak gelişmemiş beyinlerde pirim yapıyor.
    Aydınlığı ve özgürlüğü bol olacağı gelecekler dilerim.
    Selamlar
    Alican Kandilli
    Üncelikle senin ve ailenin yeni yılınızı kutları berış ve huzur içinde geçmenizi dilerim.
    Türk solunu büyümemesinin en büyük nedeni kendileri çok bilmiş sayılp birbirlerini dinlemeyip az olsun benim olsun mantığında dolayıdır.
    CHP nin yerinde sayması ise temel sorun chp nin toplum içinde İslam inancına karşıymış gibi bir algı yaratılmıştır bundan dolayı pek güven vermiyor.
    Aslında Kılıçdaroğlu chp nin başına geldiğinde buyanı bir değişim dünüşüm peşindedir bence epeyde başarılı oldu. Baykal düneminde chp nin ırkçılık konusunda mhp den pek farkı yoktu, şuanda chp nin İçinde farklı gürüşlere sahip olan bir çok siyasetçi yer verilmiş buda başta kürd sorunu ve turkiyedeki diğer sorunların çüzümüne katkı sunacaktır.
    Dursun Çetinkaya
    Türk solunun önündeki en büyük engel CHP ve Kemalist zihniyettir.Bu zihniyetten kurtulmadan solun gelişmesi,kitlelerle buluşabilmesi mümkün gözükmüyor. Ortanın Solu kavramı da yine bu zihniyet tarafından solun önünü kesmek için çıkartılmıştır.Balığı suda boğmak bu zihniyetin en büyük marifetidir.
    İbrahim Özkurt
    Marks Komünizmin ilk aşaması proletarya diktatörlüğü derken sosyalist bir devletten söz etmez. Buna karşın Lenin Komünizmin ilk aşamasının sosyalist devlet olduğu yorumunu yaparak Marks’tan sapar. Günümüzün sol partilerinin tamamı Marksist değil.
    Marks’ın öngörüsü de karşılık bulmadığına göre yeni şeyler düşünmeli. Örneğin; Kapitalizmin imparatorluk formatıyla kurulamadığı gibi sosyalizm de ulus-devlet formatıyla kurulamayacağını görmeliyiz. Bu nedenle devleti özyönetime dayalı federasyonlar şeklinde  yerellerden başlayarak parçalamayı hedeflemeliyiz.
    Bunun için de, işçi ve emekçi sınıfların  İnsan olmanın olmazsa olmaz gereği olan  doğrudan politika yapabilmesi için temsili demokrasiyi terk ederek doğrudan demokrasi ile işleyen örgütlenmeler inşa etmesi gerekir. Zira Lenin’in kurguladığı  çoğunluğun iktidarına dayalı demokratik merkeziyetçilik ile kurulan partiler devletin küçük bir prototipinden ibaret. Bu nedenle üyeler karar süreçlerine katılamadığı için insan olmanın olmazsa olmazından da mahrum kalıyorlar.
    Demek istediğim; sol “Marks yaşasaydı neler söylerdi” diye düşünerek ilerlemeli. Örneğin Marks, özyönetime dayalı komünler federasyonu burjuva devlet aygıtının yerini almalı der miydi diye düşünmeli. ( Fikret Başkaya yaşasaydı muhtemelen böyle söylerdi diyor )   lenin’den ise radikal bir kopuş gerçekleştirmeksizin
    ilerlemek mümkün değil diye düşünüyorum.
    Çelebi Turgay
    1. Solun 12 eylülün tankları altında kalkamadı,çogu kadrosunu kaybetti,bir kısmı yurtdışına çıkmak zorunda kaldı,bir kısmı chp gibi partilere katıldılar.
    Hdp adına bu sayfada yazanlar,hdp yeter diyorlar hdp yi sosyalist parti degil öyle görenler var keskin konuşmacılar var yanlış uslup kullanıyorlar bu dogru degil.
    2. Chp sosyaldemokrat parti degil,sag söylemler kullanıyor guya muhafazkar kesimi yanına almak istiyor.
    Ahmet Yarıtaş
    Öncelikle sol kendi içinde farklılıklarımız zengiliğimiz olarak görüyoruz söylemi hiçde yazışmalara baktığımız da hiç de öğle olmadığını görüyorum.
    İki ben avrupada yaşıyorum burda seçimler olduğunda sol partiler cami deki    arkadaşlara gidip oy istiyorlar. Türkiyeden gel bir sol partiye mesup kişiler camiye giremezler.
    Türkiye’nin yüzde yetmişi muhafazakar olduğuna göre düşünmek lazım bizlerin drğişmesi lazım o mahaleden oy ala bilmek için.
    Necdet Batum
    Bunlar solun ezber teorileri, yani teoriden öteye gitmeyen, günlük gerçekten uzak, hala Marks şöyle, Lenin şöyle….Öyle boş şeyler ki…mesele altı okun en önemlisi halkçılık Chp nin, bu nasıl sol, Atatürk döneminde, kalkınma bir mucize idi ve yüzde 11 ler cıvarıydı..Bu marksist ekonomi miydi…aynı şeyleri tekrar boş ezber sözzler…
    Teoman Ata
    1-) Sol reel politik ve sosyal meseleler ile ilgilenmiyor. Teorik tartışmalar içinde ego savaşları veriyor.
    2-) CHP nin yetersizliğini kendi zaafları ile açıklamak yetmez. AKP taraftarlığı kendisini yıllarca ‘ezik’ ve ‘öteki’ hissetmiş çoğunluğun ‘efendi’ olma şansını kaybetmemek istemiyor olması da dikkate alınmalı.
    İyi seneler.
    Rafet Yardım
    Soru güzel,yanıt daha da zor.Bazı şeyler kısa cümleler ile anlatılmaz.Fakat,mücadele sorunu hala sınıf ekseninden,dükkan benim olsun dışına çıkamıyor ise bazı şeyler zor.Günümüz dünyası enternasyonalist dayanışmaya,birlikteliğe gereksinimi var.Yoksa havanda su döver birbirimize ajitasyon çekeriz.Bu işler alıntılar ile olmuyor.Biz dün şöyle yapmıştık ile hiç olmuyor.Günümüz dünyasını iyi anlamak ve tarihden ders çıkarmak gerekir bence.Acizane düşüncem,herkese saygılar.
    Fikri Demir
    Marx’ın bir sözü ile başlayayım. Mealen  “işçi sınıfının kurtuluşu onun kendi eseri olacaktır”. Buradan hareket edersek ülkemizde faaliyet gösteren sol partilerin işçi sınıfı içindeki örgütlülüğü birinci sorunuza cevap niteliğindedir.Ayrıca bu partilerde işçilerin parti içindeki yönetim kademelerinde ağırlığı ne boyuttadır ? Bu da birinci sorunuza cevap niteliğinde ikinci parametredir.Üçüncü olarak işçi sınıfı adına hareket effiğini iddia eden sol partilerin program,taktik ve stratejilerinde işçi ve emekçilerin kabulünün düzeyi nedir ?Nihayet dördüncü şık : Sol partilerin bünyesinde parti içi demokrasinin uygulanması ne derece yaşama geçiyor? Sanırım daha da uzatılabilir ama bu kadarı yeterli. İkinci soruuza yanıt vermeyeceğim.Çünkü bu daha çetrefilli ve çok boyutlu olarak ele alınması gereken bir soru.
    Sevgilerimle
    Nihal Geneci
    Aslında her iki soru da bence birbirine bağlı
    1954 yılından bu yana iktidarların bilinçli olarak halkı cahil bıraktığı gibi dinsel ve milliyetçi bir yapı için elinden geleni ardına koymadı Bu gün HDP ve emek partisinin gözle gorulur bir oylarıyla anlayabiliriz CHP ye gelince Bilindiği gibi sosyal demokrat unsurlar solun guclenmesiyle birden peydahlanirlar Tüm dünya orneklerinden görüldüğü gibi bu partinin oynadığı burjuvazinin yedek lastik rolü günümüzde solun gücüyle orantılı bir biçimde küçülür veya büyür ve engelleyici rolü üstlenir Solun halkla bütünleşmesinde bir çok neden yatmaktadır Bu nedenlerin başında Türkiye halklarının milliyetçi dinci konservatif olmasıyla doğru orantılıdır Bir diğer neden ise sol içerisindeki teori ve pratikteki ayrılıklarından geliyor Bir başka neden ise halkın büyük çoğunluğunu temsil eden iki ulusun geçmişteki tarihten bu yana bir toplum olmanın duyarlılığının olmaması
    Gokturkler Uygurlar Selcuklar gibi Diğer ulusa gelince Kawa nin dışında pek fazla bir birlik özlemi olmamasından kaynaklanıyor Tarih boyunca Kurt ulusu sadece bir defa ulus olma eylemi üç aylık bir devletten öteye gidemedi
    Resül Baysungur
    Mülksüzlestirenleri muksuzlestirmeden sorun çözülmez
    Bunun için de Proletarya Diktatörlüğüne bir araç olarak ihtiyaç var.
    Bu DÜNYA da kapitalizim var oldukça  devam eder
    Kapitalizm yok olduğunda
    Dinler gibi Devlet de kendiliginden sönecektir. Başka  bir yorum devrimi ertelemektir
    Nevcivan Balta
    Düşüncenin Gerçeğe  Yönlenmesi  Yetmez
    Gerçeğinde Düşünceye Yönlenmesi Gerekir!
    Siyasal Dönüşümden Önce Sosyal Dönüşüm Gerekir !
    Siyasi ve Ekonomik krizin patlak verdiği şu günlerde yaşanan toplumsal şok tekrar her zeminde ” Ne olacak bu memleketin hali !” tartışmalarını her toplumsal kesimde tartışmaya açtı.
    Halk derin sosyolojik teoriler yerine günlük yaşamın içinde yaşadığı gördüğünden  Nazımın ” Hoca Nasreddin gibi ağlayan  Bayburtlu Hilmi gibi gülen halk  ” kitaptan öğrenmeden ozanlaşmış  bilgeleşmiş bu bilgeliğinide bu gün mikrofon uzatıldığında yaptığı analizlerle yansıtıyor.
    Siyasette başarı savunulan fikirler kadar fikirlerin benimsenerek   kitleleri ne ölçüde  harekete  geçirdiği ile ölçülebilir.
    Tarihsel süreç bu örneklerle doludur.
    Bu fikirlerin temel alındığı örgütlenmeler halkın bulunduğu sosyolojik durumla örtüşerek büyük isyanlar halk ayaklanmaları daha ötesinde devrimler  gerçekleştiren de  aynı halk kitleleri olmuştur .
    Bu günün konjektürel siyasi ve toplumsal yapısının her aşamasını geçmişe projeksiyon tutarak irdelediğimizde meseleye içinden bakmaktan farklı olarak dışından ilerisinden bakma avantajı ve biriktirilmiş insanlık deneyimi ile bakabilm enin bilimsel yanını katarak daha doğru analiz ve sentez yaparak yeni fikirler geliştirmek mümkün olabilir.
    Düşünsel kısırlıkta sıkıntı da burada ; yenilenmenin önündeki en büyük engel kalıplaşmış düşünce sisteminden sıyrılamamak eskiye ait  öğretilmiş öğrenilmişle bu günü sentezlemeye çalışma çabasındadır.
    Elbetteki bunun için önce kendi fikirsel düşünce kalıplarımızı yozlaştırmadan tutarlı bir eksende dönüştürmek çağa yeniye uygun düşünsel analizler yapmayı becermemiz gerekir.
    Toplumsal konum ve gerçeklik bunu dayatıyor.
    Bilim ve Felsefe tarihinin bize öğrettiği düşüncenin her tarihsel süreçte diyalektik değişim dönüşüm geçirdiği  geçmişte böyle olduğuna göre bu günde bu yönde gelişeceği hipotezidir.
    Tartışmak kuru kuruya bilgi yenilenmesi geçirmeden yapıldığında geçmişte doğru kabuller bu gün eskimiş yenilenmeye muhtaç olabileceği için revize edilme ihtiyacı ortaya çıkar.
    Bu nedenle değişim dönüşüm ve ötesinde devrim gibi kavramların uzun tarihsel süreçlerde ki düşünsel diyalektiğin sonucu oluştuğunu uzun yıllar alacağını yasa gereği kesintiye uğrasada dönüşümlerin aklı selimle sağduyu ile olumlu süreçlere taşındığını taşınacağını tarih dediğimiz zaman süreci göstermiştir.
    2022 de 1900 lerin  toplumsal dinamiklerinin tekrarlanacağını beklemek diyalektik düşünceye ters düşmektedir .
    Öncelikle odaklanılması gereken Sosyal dönüşüm bunun toplum demografisini değiltirecek potansiyele ulaşması bu potansiyel gücünde siyaseti üst yapı kurumlarını dönüştürmesi gerçeğini kavramalıyız.
    Gerekli koşul toplumsal yapının her katmanında bilimsel düşünce sisteminin gelişmesi bilimin yol göstericiliğinde oluşacak felsefenin düşünsel olgunlaşmanın sağlanmasıdır .
    Fikirsel dönüşüm( bilim+ felsefe ışığında)   + sosyal dönüşüm = siyasal dönüşüm denklemini gerçeklemeliyiz.
    Mehmet Emin Acar
    HALA CHP SOLDA MI MEVZUUNU TARTIŞIYOR KENDINI SOLDA GÖRENLER.
    CHP HIÇ BIR ZAMAN SOLDA OLMADI KI; IDRIS KÜÇÜKÖMER HAKLIYDI.
    DÜNYA-TÜRKIYE KONJEKTÖRÜ IHTIYACINA BİNAEN;
    EGEMEN KAPİTALİST GÜÇLERCE;  CHP’DEN UZAKLAŞTIRILAN INÖNÜ’NÜN YERİNE ECEVİT GETİRİLEREK TÜRKIYE SOL GÜÇLERİ CHP’DE ERİTİLMEK,ETKISIZLEŞTIRILMEK ISTENMIŞTI/PLANLANMIŞTI.
    ETKİLI,GÜÇLÜ GERÇEK BIR  SOL PARTİ OLUŞUMUNUN ÖNÜNÜ ALMAYI HEDEFLEMIŞLERDI BU STERATEJİLERİYLE.
    OYSA NE CHP’NİN BAŞINA TAŞINAN ECEVİT SOLCUYDU, NEDE CHP ROTAYI SOLA KIRMIŞTI.
    HER ŞEY SADECE CILA MARIFETIYDI,SONRASINDA ODA DÖKÜLDÜ ZATEN.
    Özkan Celik
    Önçelikle SOL nedir? Sol hangi sınıfı temsil ediyor?gerçeyi doğruyu neden söylemiyoruz?sol kim? İşte bundan dolayı da gelişme olmaz.HDP,Kürt ulusal sorununda dolayı kitleseldır.Diyerleri reformist ,revizyonist oldukları İÇİN  Emekçi kitlelere güven  vermiyor.sağtekar,kariyerist düzen içidırler.
         CHP militarist ,ırkçı ,düzeni ve egemen Sömürücü sınıfı temsil eden faşist diktatör bir partidir.onun gerçek kitlesi düzende nemalanan birokıratik kesimlerdir.aleviler diyer azınlıklar korkularında bu partiye oyveriyor ,tarihte bu partinin  yapmış olduğu baskı zülüm katliyam soykırım halklar tarafında biliniyor. Türkiye halkı özgürlük demokırasi hak hukuk İÇİN bir iç savaş yaşanmadı. Küçük devrımçi,reformist part ve örgütlerin kavga ve  müçadelesi dışında yaşanmadı.
    Tülay Atmaca
    Hala bu iktidarın ne gibi argümanlarla ayakta kaldığına bakalım.
    Sadece HDP ile her şeyi cozebilecegini sananlar kendi dar cevrelerinden bakıyorlar sanırım.
    Toplumsal bir bilinç degisimi yaşanması için en temel celiskiden yola çıkılmali .İnsanların günlük yaşam mücadelesinden.Etnik yada  dinsel hiç bir  ayristirma yapmadan.
    Galip Ay
    Yok 68 kusagi yok 78 kusagi solun onunden cekilmedigi surece sosyalist birlik filan olmaz.yeni genc nesillerden umudum var ama.
    Halil Algan
    Ailece mutlu sağlıklı barış içinde bir dünya olsun. Mutlu yıllar. Sol kitleden koparılmış pratikte teorik olarak ideolojik mücadelesi sınıfsal anlamda kitlere dayalı alternatifler getirecek politikalar üretmeyi, türk solu kendi içine kapalı örgütlü profesyonel olarak emperyalistme işbirlikçilerine olgarşiye karşı ülke genelinde strateji üretmek nerelerde hata yapılıyorsa kangren olmuş şeyleri masaya yatırıp pratikte cephe de birlik nasıl kurulmalı sol içinde halk kitlesine Güven verici yol gösterici poletikalarla üretmeyi. sindirilmiş lik yılgınlık içinde yok olup gider. Solun içindeki ideoloji bin fikir içinde tartışıp hamur olmalı özveriyle özeleştiri eleleştirerek yılmadan halk kitlelerine ışık olmalı bu demokratik koşulları yaratacak politikalarla birlikle yöntem olmalı yoksa kitleden uzak kendi için olduğu yerde sayar. nerede yanlış yapılıyor sonuna kadar tartışmalı birlik olmalı faşizme oligarşiyle karşı bu olmalı. İkinci sorun CHP nin içindeki düzen anlayışınla emperyalist politikalarla çözüm getirecek siyaset üretemiyor. Soldan uzak sağ siyasetle bütünleşmiş durumda, kitlesine sömürüye karşı eylemsel siyaset yapamıyor. kendi demokratik yapısını sağlıyacak parti örgüt tekel anlayışını sağlıyan kadrolar darkafa anlayışınla örgütlerinde aynı işleyişle herkes gruplarınla örgütlerini koruyan anlayışla demokrasisi olmayan siyaset tekel anlayışınla halklara inemez.
    Özkan Çelik
    MARKSİZİM Leninizm dogma deyil eylem kılavuzudur işçi sınıfın kurtuluş bilimidir KAVRANDIĞINDAN NE KADAR GERÇEK OLDUĞUNU ANLARIZ.Bu gün dünyada, emek sermaye çelişkisi, emperyalist devlet ve tekellerin birbiriyle çatışması,Emperyalistlerle bağımlı sömürge ülke HALKLARI arasındaki çelişki .Bu çelişkiler dünyamızda  VARLIĞINI sürdüren temel çelişkilerden .alman emperyalist devleti burjuva diktatör bir devlettir ,hükümetin görevi bu emperyalist devletin işlerini en iyi biçimde yerine getirmektir.altarnatif  Devrmdır,SOSYALİZİM  MARKSİZİM leninizimdır.
    Nihal Geneci
    Özkan Celik Merhaba Leninizmden başlayalım Leninizm diye bir klasik yoktur Lenin 20 YY kosullarini analiz ederek Marxizm i ulkesinde uygulamaya sokan kişidir Nedir bu analiz ? Senin de sözünü ettiğin gibi emperyalizm ve sömürgecilik olguları 21 YY a baktigimizda ne emperyalizm eski ölçülerinde ne de sömürgecilik
    Yine belirttigin gibi ki haklı olarak emek sermaye çelişkisi
    Günümüzde emperyalizm 90 li yıllardan bu yana global sermaye Neo liberalizmi terkederek yeni bir rota çizdi Artık global sermaye gelişmiş kapitalist ülkeleri dışlayarak kendisi tek tek ülkeleri fethedip somurusunu gerçekleştiriyor
    Örnek istersen Çin Türkiye Brezilya Güney Kore Endonezya Honkong u gösterebiliriz Bir ikincisi artık ulusal kurtuluş hareketleri hem önemini yitirmiş olup zaten 20 YY da da marxizme hiç bir yararları olmamıştı Buna örnek olarak da İRA ETA BASK FNLA FARC gösterilebilir Şu an dünyada olan şey şu Global sermaye dijital dünyayı da arkasına alarak ve tek tek ülkeleri fethederek bunun yanısıra Neo liberalizmi terkederek kendi diktatorlugunu pekiştirme yolunda Buna örnek USA nin aktif isgallerinin sona erdiği bir donemden geçiyoruz Bill Gates bir konuşmasında şöyle dedi
    ” Pandemiden sonra dünya artık eskisi gibi olmayacak “
    Yine Dünya ticaret örgütü son toplantısında Neo- liberal yolun terkedildigini açıkladı
    Slmlr
    Maksut Kamitoğlu
    Roma’nın devamcısı Osmanlı İmparatorluğunun Paylaşılması neredeyse yüz yıl sürmüş.Bolşevik Devrim süreciyle karışmış UKSavaşı tarihi anlaşılmamış.Mustafa Suphi’yi anlayamayanlardan mı doğru yanıt alacağız?
    Mehmet Emin Acar
    birinci soruda yanlışlık olmalı; HDP’yi solda görmek doğru düşünce olamaz,bu iş vakt-i zamanın CHP’sine çekilen cila şimdi de HDP’ye çekiliyor.
    efendim sol şekil değil ki her şeyiyle içeriktir.
    içerikte; geleneksel tarihi değerlerdir; insan farklılıklarını zenginlik gören,bunları ayrıştırıcı maksatla kullanmayan,ayrımcılığa,otekelestirmeye,ırki yaklaşıma kapalı öğretidir. kapitalist merkezlerle bir olamaz,irtibatlı olamaz; çıkarları uyuşmaz.
    sol emeğiyle geçinenlerin değerleriyle ve onların varlığıyla bütünleşir.
    HER türlü şiddete,savaşlara karşıdır,kapalıdır.
    şimdi şu bir kaç kritere bile uymayan HDP nasıl solda görülür?
    kapitalist merkezlerle bir ve irtibatlı olurda emeğiyle geçinenlerin hakkını nasıl koruyacak?
    HDP’nin şiddetten uzak durduğu soylenebilir mi?
    kürtçü yaklaşımı,bir veya birkaç etnik oluşuma göre politika belirleyeni nasıl sol göreceğiz?
    ikinci sorunuza yanıtım; CHP hala kendini solda görenlerin eritildiği,etkisizleştirildigi görevli bir sağ parti misyonuna devam ediyor?
    uzun yıllardır devam edegelen bu misyon partiyi tarikat benzeri yapıya çekti,elde edilen belediyeler üzerinden şahsi çıkarlara dayalı piyasa oluştu?tarikat ekonomisi;müteahhit burada,mimar burada,muhendis burada,iş insanı burada,tiyatro yapan burada müzik yapan burada,kitap yazanı,şiir yazanı bu piyasada yerini aldı?
    parti etkin makamlarına yönetimine kapitalist merkezlerle ilişkili kişiler? getirilmiş olsa da,AKP’nin uyguladığı aynı kapitalist politikaları benimsiyor ve belediyelerde uyguluyor olsa da; kapitalist merkezlerce iktidar alternatifi olarak görülmekten,hazirlanmaktan ziyade, iktidarı çekip cevirmede kullanmak istiyor bir alet gibi?yani iktidarı tamamlayan bir unsur gördüğünden iktidara yükselmesini sağlayacak destek vermiyor?
    Dursun Çetinkaya
    Türk solunun önündeki en büyük engel CHP ve Kemalist zihniyettir.Bu zihniyetten kurtulmadan solun gelişmesi,kitlelerle buluşabilmesi mümkün gözükmüyor. Ortanın Solu kavramı da yine bu zihniyet tarafından solun önünü kesmek için çıkartılmıştır.Balığı suda boğmak bu zihniyetin en büyük marifetidir.
    Müslüm Erdal
    Birinci soruna sol kendi gündeminin
    Sol kendi gündemini toplumun önüne koyuyo toplumsal sorunlar bir evrim işidir güncel atlıyarak başarıya ulaşmanın olamıyacağını tarih ögretti bize CHP gelince rejim icinde kalarak sol kendi gündemini toplumun önüne koyuyo toplumsal sorunların evrimsel sürecini atlamış oluyo güncel atlıyarak başarıya ulaşamıyamıyacağıni tarih öyretti bize CHP gelince rejim icersinde kalarak kendi statukosunu korumaya calışıyo rejime muhalif olma yerine birönceki ekonomik ve siyasi kayıplarını tekrar kazanma cabası geleneksel iddolojsi açıldı farkında degil şimdilik bukadar
    Maksut Kamitoğlu
    Kafkas Sett’nde 15 lerin katlinden sonra Suphi’ye karşı olanlar direksiyondadır.UKSavaşında 198 de İttiatçı Paşalar Berlin’e kaçarken Rauf Orbay ve M.Kemal Paşayı görevlendiriyorlar.Berlin’deki Paşalar Radek!in kaçmasına yrdımcı oluyorlar. Bolşevik-Türk görüşmeleri Radek’le İEnver Cemal arasındadır.
     Kafkasyada Bolşevik Devrime Abhazya katılmıştır.Birlik kurucusu olmuştur.Ermenistan,Azerbeycan Gürcistan,Doğu Karadeniz Kafkas karşı-devrim settinde yer almıştır. Müslüman Komünistler Emel Akal tarihçi. İKD MYK üyesi.
    Çiğdem Yıldırım
    *CHP’nin %20,25’lerde dolaşmasının nedenini,  ne halkla iletişiminin zayıf olması, ne çeşitli konularda sağlam politikalar üretememesi, ne de iyi muhalefet yapamaması  olarak nitelemek doğru olur. Çünkü bu durumu  algılayıp, değerlendirecek bir kitlesi yok AKP’nin. Onu iktidara taşıyan kitle eğitim eksikliği ve cehaletin sebep olduğu aşağılık kompleksini böylece yendi. Bunu kesinlikle kaybetmek istemezler .
    *Ayrıca CHP’nin en büyük düşmanı yine bir diğer partilidir. Ülkenin geldiği bu süreç de bile hâlâ “Kılıçdaroğlu aday olursa oy vermem” şımarıklığı devam etmektedir. Bu tam anlamıyla bir AKP söylemidir. Oysa yapılması gereken, bu iktidardan bir an önce kurtulmak ve Millet İttifakı’nı iktidara taşımak, ondan sonra halk olarak yapacağımız eleştiri ve önerilerle ona yön vermektir. Şımarıklık yapma hakkımız olamaz bu süreçte,iktidar hedefine kitlenmek gereklidir önce. Açıkça söylüyorum, seçimden önce yapılan eleştiriler CHP’nin iktidara gelmesini engellemek için yapılan AKP oyunlarıdır.
    *Solun yaptığı bir diğer hata daha güçlü ve büyük olanın etrafında toplanmayı bilmemesidir.%1’lik oy oranlarıyla seçim kazanma hayalinden kurtulması, daha rasyonel olması gerekir sol zihniyetin.
    *Ve tabi belki de solun %25,30’ların üzerine çıkamamasının en önemli nedeni din faktörü… Kemalist ideolojinin etkisini kaybetmeye başladığı 50’li yıllar, ard arda gelen sağ darbeler, 80 ihtilali ve en nihayetinde 20 yıldır süren AKP iktidarı toplumun daha da “dindarlaşmasına” neden oldu. Dindar ve sorgulama becerisinden yoksun bir kitle ortaya çıktı. Bu kitle AKP değil de yerine odunu koysanız ona oy verir.  Sol,lâisizm bu ülkede dinin en büyük düşmanı olarak görüldü hep. Ülke gerçeğini görüp ona göre hareket etmek gerekiyor. Toplumun büyük kısmı mütedeyyin (dini duyarlılığı olan sol bir kitle bile var bunların içinde), küçük bir bölümü ise radikal dincilerden oluşuyor. Bunu rahmetli Ecevit görmüştü. Velhasıl CHP’ nin işi hiç kolay değil. Kılıçdaroğlu’nu eleştirme hafifliğinden kurtulup toplumu iyi okumak gerekiyor. Biraz makyavelist bir yaklaşım olacak ama, etik değerlerden ödün vermeden, hukuk çerçevesinde, toplumun her kesimini memnun edecek politikalar geliştirmek gerekiyor.
    Bedrettin Öztaş
    Menderesten bu yani saq kesimi diyaneti el geçirmişler chp yi ataist göstermişler halbuki kendiler haramzadedirler doqmamiş yetim hakini yenleridir sözde muslmandirlar biryandan dinidirler  biryandan sözde milyetçidirler beyitten selamlar ve yeni yıl kutlu olsun
    Ozan Çulsuz
    Bence sol un sorgulanmasını siyasi partiler platformuna indirgemek büyük ve içinden çıkamayacağınız bir hatadır. Ülkemizde futbol takımı tutar gibi parti taraftarı olmanın yaygın olduğunu hesaba katarsak, bu tartışma hiç bir yere varmayacaktır. Siyasi partiler yerine, somut siyasi çözümler tartışılmalı. Ülkenin ve halkın durumu, halkın talepleri doğrultusunda ele alınmalı ve sol adına ortaya çıkan tüm siyasi partilerin çözüm önerileri masaya yatırılmalı. ekonomik-demokratik talepler ortaya konmalı ve halk olarak bunu siyasi partilere dayatmalı. bunları savunmazsan, seçimde başarılı olman durumunda gerçekleştireceğini taahüt etmezsen sana oy moy yok denilmeli. Bu sinerji yaygınlaştırılabilirse, oldukça etkili ve halk için yararlı olacaktır.
    Osman Güneş
    Devrimci sosyalist politika yapmada, kolay reçete, genel geçer çözüm, papağan gibi tekrarlansa da gerçekleşmeyecek taktikler yoktur. Varolan durum, kitlelerin ruh hali, onların düzeyi göz önüne alınmadan bir taktik belirlemek DEVRİMCİ BİR TUTUM olmaktan çok, su üzerine yazı yazmaktan öte gitmeyen söylem olarak kalacaktır.
     Erken seçim Türkiye gündemine girmiş durumda. Koşullar, erken seçimleri kaçınılmaz bir şekilde gerçeklik haline getirecek. İktidar “yok” dese de Türkiye bir erken seçim yaşayacak. Peki bu koşullarda devrimci sosyalistler nasıl bir yol izleyecek? Bir kısım sosyalist seçimlerin çözüm olmayacağını,sorunların devrimle çözüleceğini söyleyecek.Bu, genel doğruyu sürekli tekrarlamak inanın insanı “yeter” deme durumuna getiriyor! Sosyalistin sosyaliste ajitasyon çekmesinden artık usandık! Bir seçim dönemi söz konusu olduğunda bakacağımız nokta KİTLELERİN DÜZEYİ olacaktır. Eğer KİTLELER, Varolan sistemden umutlarını kesme durumunda değilse, hala seçimlere bir taktik olarak ilgi gösteriyorsa, daha ileri eylemliliklerle burjuva rejimin sınırlarını zorlamıyorlarsa SEÇİMLER, Sosyalistlerin devrimci güçlerin ilgi göstermesi gereken dönemlerdir. Seslerini milyonlara ulaştırmada en uygun koşulların olduğu uğraklardır. Sosyalist devrimci politika bağcıyı dövmek için değil, ÜZÜM YEMEK için yapılır.
    Hasan Değirmenci
    Soru 1 Türkiye de sol geniş halk kitlelerinin sorunlarına kısa ve uzun vadede bir alternatif çözüm önerisi sunmuyor.Partilerin proğramlarının içi boş havada kalan öneriler.
    Soru 2 CHP devlet partisi olarak halkı dışlayan belli bir elite hizmet eden bir partidir.Asla iktidar olamaz.Seçimle değil darbe ile iktidar bekleyen bu yapı her türlü Bizans oyunlarının oynandığı yerdir.Muhalefet bile yapmıyorlar yıkıcı entrikacı bir siyasetin halk nezdinde itibarı olamaz.
    Tacettin Demir
    Önce Sol Sağ ayrımını iyi yapmak gerek bu ayrımın sınıfsal temellerini belirlersek sorulara daha aydınlatıcı cevaplar buluruz Yoksa cevaplar anlaşılmaz olur.
    Mehmet Özdemir
    Sol’u sorgulamanin bir zarari yok da, esas soru SOL ne ifade ediyor? Bu kavramin hala bir anlami var mi ? olmali. SOL bir pozisyondur sonucta, ne bir ideoloji ne de siyasettir. Bu manada da kullanimdan kalkabilir,cünkü artik pozisyon olarak da netlikten uzaklasmisir. Onun yerine her siyasi yapi kendisini ideolojik ve programatik hattiyla konumlamalidir ve zaten yapiliyor da..Komünist Partisi, Sosyademokrat Parti, liberal Parti vs.gibi. Bunlarin yaninda ayrica icine herkesin kolayca girebilidigi ve atilabildigi bir SOL torbaya ne gerek vardir ? Sol pozisyonu sosyal siniflarin iki ana eksenli oldugu dönemlerden kalmadir, simdinin sosyolojisi cok degismistir. Tsk.
    Değerli Dostlar SOL’u ve SOL görünümlü CHP’yi sorgulamaya devam ediyoruz.
    Katkılarınızı bekliyoruz.
    Dostlukla
    Osman Naci Balta
    01/01/2022

About Mehmet Tas

Check Also

İtalya’da Faşizmin Dirilişinin Tarihçesi-Çeviri

Mussolini yaşamını öfkeli bir şekilde ve kurşuna dizilerek bitirdi, ancak kalıntılarının bulunduğu Emilia-Romagna’daki memleketi Predappio, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com