Köşelerden Bir Demet (343)-Cavlı Çulfaz

ABD aşırı güç kullanarak Afganistan’ı hizaya getirmenin yollarını aradı ve aşırı derecede yoksul bu ülkenin ekonomik büyümesi için ciddi bir girişimi yoktu. Çin’in yaklaşımı ise bundan tamamen farklı olacak. Herhangi bir askeri müdahale olmayacak. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (ÇHKO) bir rolü bulunmayacak. Çin, Afrika’da, Latin Amerika’da ve Güneydoğu Asya’da yaptığı gibi uzun erimde Afganistan’ın ekonomik kalkınmasını nasıl destekleyebileceğine büyük önem verecek. Çin’in kartviziti kalkınma ve bunun da kalbinde Kuşak ve Yol İnisiyatifi yatıyor.”

https://odatv4.com/analiz/cin-afganistani-nasil-okuyor-2-tespit-2-mesaj-207947

Bu olağandışı halin üstesinden gelmek, zor ve karmaşık olsa da mümkündür ve bunun araçları da bulunuyor. Fakat buna sığınmacıları cezalandırarak değil, öncelikle politik tercihlerin değiştirilmesinden başlamak gerekiyor. Ayrıca sığınmacıları cezalandırmak anlamına gelen ‘politik çözümler’ insani olmadığı gibi gerçekte çözüm de değildir. Dahası bugün sığınmacılar hakkında karar vericilerin büyük bölümünün de bir dönemin göçmenleri olduğunu unutmadan.

https://www.birgun.net/haber/turkiye-nin-gocmenleri-siginmacilardan-tedirgin-355552

 Kabil, 11 Mart 2002. Tercüman aracılığıyla hepsini teker teker kimlik sorgusundan geçiriyorum, işaret parmağımı uzatarak: Afgan?.. Tacik. Afgan?.. Peştun.  Afgan?.. Hazara. Afgan?.. Özbek. Hiç Afgan’ım diyen çıkmıyor. Biri elini kaldırıp söz alıyor, bağırırcasına konuşuyor: Fitne soktular içimize, ben Afgan’ım… İsmi, Abdül Ahmet, 25 yaşında. Bizi liderler aldattı. aramıza nifak soktular. Bizim bizi ayırdılar, fitne soktular içimize… Evvelce bir müşkülatımız yoktu, Biz Afganız!

https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-cemal/amerikan-ruyasi-afganistan-da-paramparca-oldu-simdi-sira-islam-in-ipine-sarilarak-yola-cikanlarda,32144

Kütahya’dan İzmir’e dek ama koşaradım giden erler, ama at sırtında ilerleyen subaylar, on yıldan beri savaşmış, eti kemiğine yapışmış, derileri güneşten kayışa dönmüş, iradeleri çelikleşmiş, “ateşi ve ihaneti görmüş” ve evet, belki gözlerini artık kan bürümüş insanlardır ve bu laik cumhuriyetin kurucuları onlardır da. Devlet kurmak pis, vizyon sahibi lider olmaksa zor ve nadir iştir. Zira hafriyat kolay, inşaat zordur. Hafriyatsız inşaat pek olmaz da, ikincisi tasarım gerektirir.

https://www.gazeteduvar.com.tr/afganistan-esinleri-taliban-sanrilari-makale-1532058

Enver Paşa, Sovyet Rusya’nın Orta Asya’da yeniden egemenliğini tesis etmesine karşı bayrak açanların isyanına liderlik ettiği sırada can verirken Atatürk, Kurtuluş Savaşı için sırtını Moskova’ya dayamakta tereddüt etmiyordu. Bundan dolayıdır ki Türkistan’da isyancıları ezerek Sovyet iktidarını tesis eden General Frunze, Taksim Anıtı’nda Voroşilov’la birlikte Atatürk’ün arkasında tasvir edilen iki Sovyet komutandan birisi olarak bugün hala Taksim Meydanı’na bakıyor.

https://www.diken.com.tr/turan-ihvan-ve-gerceklerin-soguk-yuzu/

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Hakan Çelik’in söyleşide silah poz vermesinin de gazetecilik meslek etiği açısından sorunlu olduğunu vurguladı ve şu eleştiride bulundu: “Gazetedeki söyleşinin orta yerinde Hakan Çelik’in, elinde uzun namlulu bir tüfek tutarken çekilmiş fotoğrafı yer alıyor. Yanında da “Hakan Çelik, Düzce’deki Sarsılmaz’ın özel poligonunda çeşitli silahlarla eğitim atışı programına katıldı” diye yazıyor. “Gazetecilik barış mesleğidir. Gazeteci, insan öldürme aygıtı olan silahlarla yan yana gelemez, silah kullanmaz.”

https://www.birgun.net/haber/faruk-bildirici-den-posta-yazari-hakan-celik-e-etik-elestirisi-sirketlerle-ic-ice-gecmis-355592

https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ

https://en-gb.facebook.com/groups/DemBirDay/

Elif Shafak on “The Island of Missing Trees”

https://www.pbs.org/wnet/amanpour-and-company/video/elif-shafak-on-the-island-of-missing-trees-vzotlc/

Mülkiye Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi 1970’lerden Günümüze Mülkiye’de Kadın Olma Deneyimleri başlıklı bir konferans düzenledi. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinlik ile, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenci olmuş kadınlar, deneyimlerini aktararak kadın hareketinin değişen ivmelerini Mülkiye ekseninde değerlendirdiler.

https://mulkiye.org.tr/1970lerden-gunumuze-mulkiyede-kadin-olma-deneyimleri-soylesisi-gerceklestirildi/

Louis Armstrong came to play jazz in German Democratic Republic (GDR)

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/live:bbc_radio_three

About Mehmet Tas

Check Also

Otoriter rejim Sarsıldı Ama Yıkılmadı- M. Taş

Politik Hegemonya ve Erken seçim Türkiye’deki son belediye seçimleri, İslamcı milliyetçi Cumhur İttifakı rejimine karşı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com