Gergerlioğlu: “Bu konuda biraz zayıf ve eksik kaldılar. Dün üç vekilleri geldi, bugün üç vekilleri geldi ama Genel Merkez düzeyinde çok daha güçlü destek göstermeliler. Bu konuda ben CHP’yi biraz daha aktif tutum almaya da çağırıyorum. Net bir şekilde söyleyeyim: CHP destek vermiyor demiyorum ama daha aktif olmalılar.”
https://yeniyasamgazetesi2.com/gergerlioglu-iktidara-tutulan-ciplak-ayna/
Bu ahval ve şerait içinde vazifemiz, başımıza gerçekte ne geldiğini artık idrak etmek ve buradan yola çıkarak tüm muhalif kesimlerle bir araya gelip, ortak bir öfkeyi iktidarın canını sıkacak yapıcı eylemlere dönüştürmektir. Bu ortak dili kurabilmek için muhtaç olduğumuz kudret de sadece ve sadece epeydir kullanmadığımız aklımızda ve çoktandır rafa kaldırdığımız cesaretimizdedir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mine-sogut/bizi-oldurenlerin-ulkesi-1822740
Hafızamı şimdiki anın baskısından kurtarmaya çalışınca, şaşırtıcı bir dalgalanma gibi yaşananların, takip edilebilir sürekliliğini daha iyi görebiliyorum. Hiçbir şey değişmiyor fikri ve artık her şey bambaşka düşüncesi, daha geniş bir zaman dilimi içinde bakınca farklı duruyor. Yaşananların iyi hesaplanmış bir planın parçası veya zorunlu savrulmaların ürünü olması da durumu değiştirmiyor. Süreci kontrol edebilmek, anı yönetmek kadar kolay değil. Yani özetle herkes, daha önce olduğu kadar umutlu ve iyimser ya da umutsuz ve kötümser olabilir. Elbette yapılması gerekenler ve yapılabilecekler de hâlâ yerli yerinde duruyor.
https://www.gazeteduvar.com.tr/umutlu-olmak-icin-neden-makale-1517040
Bazı kararlar alınsın ve kimse direnmesin anlayışı, aynı zamanda o kararları alanlara da zarar veriyor. Bireyselleşmiş toplumda siyaset, eskiden olduğu gibi “Size öğretecek bir şeyim var, dediklerimi yaparsanız gelecek güzel günler bizi bekliyor” gibi bir yaklaşımla yapılamıyor artık. Bugün umut veren yaklaşımlardan ya da her şeyin daha da kötüye gittiğini iddia eden felâket tellâllığından ziyade, yaşananları yorumlayan fikirler, çok daha anlamlı… Psikoterapide umut, kişiye yapılan telkinle, o kişiye verilecek görevler ya da ödevlerle değil, birlikte yorumlama ve anlamlandırmayla gerçekleşir. Telkin ya da ikna, psikoterapide etkisizdir, hattâ zarar da verir. Bu ‘muğlak’ zamanlarda, bizim ‘söz’e verdiğimiz değer, gelecek günlerimizi şekillendirecek.
https://www.birgun.net/haber/soz-un-degeri-338656
Paranın ve merkez bankacılığının serüveni, insanlık tarihinde görece yeni bir olgu. İnsanlar arası sosyal ilişkilerde ticaret elbette yüzlerce yıl öncesine dayanıyor ancak malların mallar ile mübadelesinde paranın, hele hele kâğıt paranın kullanımı şunun şurasında sadece sekiz yüz, dokuz yüz yıllık bir öykü. “Dokuz yüz sene az mı?” diyeceksiniz. O zaman bakalım tarih baba neler söylemiş?
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erinc-yeldan/halklarin-merkez-bankasi-tarihi-1822775
Yıl, 2005. Büyükelçi olarak Kremlin’de itibarını sunduğunda Putin onu kenara çekip şöyle dedi:-“Siz Amerikalılar her şeye kendi yönteminizle sahip olamazsınız. Etkili ilişkimiz olabilir ama sadece sizin şartlarınıza göre değil.” Burns bu sözleri aktardığı raporuna şunu ekledi: -“Temelde pek çok konuda göz ardı edilemeyecek kadar büyük oyuncu olan bir Rusya ile karşı karşıyayız…”
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/soner-yalcin/arka-plan-2-6331494/
69 yıllık hayatının 22.5 yılını hapislerde geçiren [Hikmet] Kıvılcımlı’nın içerideki yılmaz çalışkanlığı bana Gramsci’yi çağrıştırdı. Rahmetli annem onu gösterir “Hamdi Dede’n Barış Dünyası dergisini işte bu masada daktiloyla kendi kendine yıllarca (1962-71) çıkardı” derdi. Kitaplığında Musa Anter’in incecik Kürtçe-Türkçe sözlüğünü bulmuştum, “Aziz Hamdi bey kardeşime” diye imzalamış.
https://www.gazeteduvar.com.tr/sen-olasin-halep-sehri-makale-1516957
https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ
[1961 Mülkiye girişli sınıf arkadaşım Bülent Ardanıç alttaki bağlantıyı okumamızı önerdi.]ANATOMY OF ILLIBERAL STATES: ASSESSING AND RESPONDING TO DEMOCRATIC DECLINE IN TURKEY AND CENTRAL EUROPE
https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2019/02/illiberal-states-web.pdf
Beş temel endekste yapılan değerlendirmeye göre Türkiye, dünya çapında son on yılda demokrasisi en fazla gerileyen ülkeler sıralamasında üçüncü durumda. Bizden fazla demokrasisi gerileyen Polonya ve Macaristan var. Ve onlarda da tesadüf bu ya İstanbul Sözleşmesi’nden tıpkı Erdoğan gibi çekilmek isteyen ve dini duyguları alabildiğine sömürerek siyaset yapan Katolik Hristiyan otokratlar iş başında!
https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-y-yilmaz/yeni-yolculukta-tramvay-kullanmayacak,30341
[1961 Mülkiye girişli sınıf arkadaşım Semiha Alaybeyi, iletisinde diyor ki:] “Dünkü 243 sayılı Köşelerden Bir Demet’te Hasanpaşa Gazhanesi’nin hikâyesini okudum. Uzun uğraşlardan sonra, kültürel mirasa dönüştürülmesinde, başta gönüllü insanlarımız olmak üzere, emeği geçen herkese içten teşekkürler… Yapılan iyi şeyler umut veriyor…”https://www.youtube.com/watch?v=dRFhxTSKXwE
Selahattin Demirtaş ile görüş gününüz nasıl geçiyor? Başak Demirtaş anlatıyor:
https://www.youtube.com/watch?v=-5AIAewwHnc
Selahattin Demirtaş serbest kalıncaya kadar hepimiz içerideyiz.
https://www.youtube.com/watch?v=Yjzo-NlzyDI
“It is a very darkish tunnel we’re going by means of”, Elif Shafak, the acclaimed Turkish novelist, told the FT Weekend Festival hours after the decree. “If you lose democracy, ladies’s rights and minority rights are among the many first to go.”
https://fry-electronics.com/erdogans-tantrum-is-a-sign-of-weakness/
Ali Khavari, a veteran Iranian communist and a long-time leading figure of the Tudeh Party of Iran, died on March 19th at the age of 98. Arrested and sentenced to death, he ended up jailed for 15 years and was tortured while behind bars. In the early-1980s, he was assigned the mission to go to the office of the Peace and Socialism magazine in Prague. [Yaklaşık bir buçuk yıl Ali Havari yoldaşla Prag’da Thakurova sokağındaki tarihsel yapıda karşılıklı iki odayı paylaştık. Ali Havari, Tudeh Partisi’nin savaşkan önderiydi. İranlı yoldaşlara başsağlığı diliyorum. -C.Ç.-]
There are a lot of great writers who influence in our lives, there’s nothing like reading, but Dostoevsky is one of a kind.
https://www.youtube.com/watch?v=Ykz6Cq9IJPU
Suudi Arabistan Prensi Selman, Leonardo Da Vinci’nin “Salvator Mundi” adlı tablosunu $450 milyon dolara, Cellini’nin kendi portresini betimleyen resmi ise 125 milyon dolara satın aldı.
https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m000tfdw
Attachments area
Preview YouTube video HASANPAŞA GAZHANESİ AÇILIYOR
HASANPAŞA GAZHANESİ AÇILIYOR
Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumu nasıl? Başak Demirtaş anlattı – Açık Konuşalım
Preview YouTube video Nesteren Davutoğlu, Ayşe Erzen ve Orhan Silier’den Selahattin Demirtaş mesajı
Nesteren Davutoğlu, Ayşe Erzen ve Orhan Silier’den Selahattin Demirtaş mesajı
Preview YouTube video Greatest Philosophers In History | Fyodor Dostoevsky
Greatest Philosophers In History | Fyodor Dostoevsky