Bolşevik devriminin Stalinizmle sonuçlanması, daha şimdiden 100 yılı geçmiş olan bir zaman diliminde, Rusya’da ciddi bir sol alternatifi imkansız kıldı. Ancak tüm dünyaya, şûra tipi taban örgütlenmelerinin (on yıl kadar olsa bile) iktidarı paylaşabileceğini gösterdi. 1917’den önce, bu tür öz-örgütlenmeler en fazla 72 gün, Paris’te belirleyici olabilmişti. 1871 Paris Komünü’nün ezilmesi, Fransa’da bir yüz yıl kadar daha devrimci ayaklanma yaşanmamasıyla sonuçlandı ama, buradan öğrenilenler Rusya’da şûra iktidarının temel harçlarından oldu.
Tarih 25 Aralık 1991’di yani dünyanın altüst olduğu gün. 1985 yılında Komünist Parti genel sekreterliğini üstlenmesinden sonra Gorbaçov hemen kolları sıvadı ve herkesin bildiği ama kimsenin yüksek sesle dile getiremediği sorunlara el attı. Artık takati kalmayan ekonomiyi yeniden yapılandırmak için “Perestroyka”, korku imparatorluğuna dönen ülkenin nefes alması, açıkça ve özgürce konuşabilmesi için “Glasnost” reformlarını uygulamaya koydu.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunyanin-altust-oldugu-gun-1801493
Gramsci’nin ikinci katkısını anlamak da, buradan siyasi ders çıkarıp uygulamak da çok daha zor. Bu rızaya karşı kolay bir çözüm, dar kadroculukta bulunabilir. “Madem kitleler hegemonyanın yanında, biz de eylemimize kitlesiz başlar, sonra onları yanımıza çekeriz,” denebilir. Bu stratejiye, Lenin’in tarihsel pratiğiyle sadece zayıf bağları olmasına rağmen, “Leninist” deniliyor. Devrimci solun daha demokratik kesimleri, sözde Leninizm’e karşı çözümü kitle ayaklanmacılığı ya da özerkçiliğinde buluyor ki, bu da geniş rızanın varolduğu durumlarda gerçekçi bir strateji değil.
https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ
Üç işçi konfederasyonu olarak 4 Aralık 2020’de ortaklaştığımız ‘insan onuruna yaraşır bir asgari ücret’ belirlenmesi talebinin arkasında durmaktayız. Çalışanların kabul edeceği, işçilerin mutlu olacağı bir asgari ücret ancak bu şekilde mümkün olacaktır. Hükümet ve işveren, asgari ücretle ilgili tekliflerini kamuoyuyla paylaşmalıdır.”
http://www.diken.com.tr/turk-is-hak-is-ve-disk-asgari-ucret-iscinin-eline-kesintisiz-gecmeli/
Halkın hem en zayıf hem en öfkeli olduğu günlerin ne getireceği belli olmaz. Evdeki hesap bazen çarşıyı karıştırır; içeride ve dışarıda kendisine bağlamaya çalıştığı kesimlere bağımlı kalması iktidarın en büyük çelişkisi. Halkın tepkileri de çelişkiyi derinleştiriyor. Dimitrov olsaydı bunu da hatırlatır ve derdi ki: Faşizm her şeye rağmen kader değil.
https://www.evrensel.net/yazi/87817/dimitrov-olsa-derdi-ki
Muhalefetin görevi eleştiri midir yoksa proje üretmek midir, sorusu çok hassas bir konudur. Devamlı eleştiri yapan muhalefet toplum tarafından kısır karşılanır; proje üreten muhalefet de çalınan projeleri ile iktidarı besleyerek, kendi yolunu tıkayabilir. Muhalefetin işi zordur, fakat bu zor işi başarmanın yolu da, iktidarı eleştirirken kendi yolunun ana hattını ince söylemlerle topluma yansıtmaktır. Kısacası, muhalefet ince manevra alanı içinde hareket etmek durumundadır.
https://www.evrensel.net/yazi/87820/asimetrik-bilgi-ve-siyasi-etik
Yürüyüşü sola yeni kazanılan İTÜ talebe birliği organize etmişti. Hasan Yalçın başkandı. Sonra yerini Harun Karadeniz alacaktı. 1968 işgalleri sırasında oluşturulan üniversiteler arası üst konseyin en koşturan üyelerinden biri, Robert Kolej Talebe Birliği idi. O sırada başkan Faruk Pekin’di. Ondan önceki ilk solcu başkan ise Engin Akarlı idi.
https://yeniyasamgazetesi2.com/atinada-camii/
Bu aşamada palto, eşyanın insana hükmetmesinin, daha açık ifadeyle “meta fetişizmi”nin simgesidir. Akakiyeviç, kendisi olduğu için değil; yaptığı işin niteliği, karakterinin düzgünlüğü, insanlığı yüzünden hiç değil, yeni ve havalı paltosu sayesinde saygı görmeye başlamıştır. Palto, Akakiyeviç’i yerin altından yüzeye çıkarır. Ancak henüz yeraltından yüzeye çıkış, öznenin kendi eylem ve kararlılığının ürünü değildir. Eşyanın işidir. İnsanın kendi iradesi dışındaki kuvvetlerin belirleyiciliği oranında da mistiktir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/deniz-yildirim/platformdan-once-palto-1801479
“Prens! Sizin asaletiniz, doğuşunuzdaki tesadüfe bağlıdır. Oysa ben, kişiliğimi kendim oluşturdum. Yeryüzünde yüzlerce prens var, binlercesi de gelip geçecek; ama bir tane Beethoven var!” İthaf bölümünü yeniden yazan Beethoven şöyle diyecektir: “Vücudu hâlâ yaşadığı halde ruhu çoktan ölmüş olan bir büyük adamın hatırasına hürmeten…”
https://www.birgun.net/haber/iyi-ki-dogdun-beethoven-328036
Sendikacı Rıza Güven, yazar, çizer, öğretim üyeleri Feridun Ergin, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Coşkun Kırca, Fethi Çelikbaş, Ekrem Alican, Ziyad Ebuzziya, Tarık Buğra, Cihad Baban, Turan Güneş, Aydın Yalçın, Muammer Aksoy, Şerif Mardin, Ekrem Hayri Üstündağ, Nihat Reşat Belger, Yusuf Azizoğlu, Talat Asal, Rasim Eyüpoğlu, Gökşin Sipahioğlu gibi, her biri Türkiye’ye imza atmış insanlar.
https://t24.com.tr/yazarlar/yalcin-dogan/bir-hurriyet-hikayesi-hepimizin-hikayesi,29202
It entirely depends on the political project—the political mobilisation around internationalist ideas—that you present. The problem is that over time the European project has been viewed more and more as being built in the interest of the most mobile and most powerful economic actors. This is indeed very dangerous.
https://www.socialeurope.eu/capital-and-ideology-interview-with-thomas-piketty
World Bank economist and author of The Haves and the Have-Nots: A Short and Idiosyncratic History of Global Inequality discusses global economic inequality and says internal issues of inequality breed aggressive foreign policy.
Melih Cevdet Anday’ın şiirindeki sır…
https://www.youtube.com/watch?v=HjLA87jR7Fg
https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ
Tedavi görmekte olan Halk Müziği Sanatçısı Engin Nurşani, hayatını kaybetti. – Gülom
https://www.youtube.com/watch?v=n-EZk_HlG5s
https://www.youtube.com/watch?v=5G3IOM-l-Ck
Attachments area
Preview YouTube video Melih Cevdet Anday’ın şiirindeki sır
Melih Cevdet Anday’ın şiirindeki sır
Preview YouTube video ENGİN NURSANİ – AĞLADI – FLASH TV
ENGİN NURSANİ – AĞLADI – FLASH TV
Preview YouTube video Engin Nurşani – Gülom (Deka Müzik)
Engin Nurşani – Gülom (Deka Müzik)