“Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğar” – İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (İHEB), bu madde ile başlar ve 30 maddenin özünü belirler ve çerçevesini çizer. “Erkler ayrılığının sağlanmadığı, hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmadığı bir toplumda Anayasa da yoktur” (1789 İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi, md.16).
https://www.birgun.net/haber/butun-insanlar-hur-haysiyet-ve-haklar-bakimindan-esit-dogar-326042
“Bu topraklarda yaşayan herkesin ortak özlemi ve talebi, adil, özgür, barışçıl bir ortamda onurlu ve huzurlu bir yaşam sürdürebilmektir. Ancak insanca bir yaşama kavuşabilmek için ‘yeni bir toplum tasavvuru’ ve köklü bir zihniyet değişimi gereklidir.”
Asgari ücret – “Zannedildiği gibi para değildir asgari ücret, işyerindeki öğle yemeğinde çıkan tatlıyı akşam çocuğuna götüren insandır.”
Yaklaşık elli yıldır, kıdem tazminatına el koymayı, bir fona devretmeyi hedefleyen 15 ayrı yasal düzenleme girişiminde bulunuldu. Ancak, kıdem tazminatına yönelik bu girişimler, her seferinde, işçi sınıfının kararlı mücadelesi sonucu engellendi; “girişim” aşamasında kaldı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/emek-dunyasi/kidem-tazminatinin-84-yillik-oykusu-1797492
Şimdi Delhi’ye gitmenin tam zamanı… Hindistan büyük oranda tarım ekonomisine dayanan bir ülke. 1,3 milyarlık nüfusun yaklaşık yüzde 60’ı geçimini tarımsal faaliyetlerden sağlıyor. Küçük üreticiliğin yaygın olduğu ülkede tarımla uğraşan nüfusun yüzde 60’ı geçimlik düzeyde toprağa sahip değil.
https://www.gazeteduvar.com.tr/simdi-delhiye-gitmenin-tam-zamani-makale-1506784
Yurt dışında Webo’ya, Demba Ba’ya karşı yapılan ırkçılığa karşı olmak onları desteklemek önemli tabi. Ama yurt içinde Kürdü, Alevisi, Ermenisi, Lazı, Çerkezi, ateisti ve şu günlerde büyük önem kazanan “Suriyeli” genel tanımlamasıyla yurdumuza sığınmış insanlara karşı ne durumdayız. Oturup bir de ona bakmalıyız. Webo mesela, hayatta kalma derdinde bir “Afedersiniz Suriyeli” olsaydı yine aynı tavrı gösterir miydik? Ve Festus Okey diye bir siyahi futbolcu vardı ülkemizde. Peki onu hatırlayan var mı?
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/gulengul-altinsay/hepimiz-weboyuz-1797500
Mehmet Uçum’un kitabının temel tezi, 15 Temmuz’un milli-demokratik halk devrimi, Erdoğan’ın da yirmi birinci yüzyılın en büyük devrimcisi olduğu; 16 Nisan referandumunun da halk-teşkilat ve lider özdeşliğine dayanan tek irade-tek teşkilatın zemini olan sistemi kurduğu.
https://www.gazeteduvar.com.tr/ucum-ucum-ucusuyor-makale-1506852
Örneğin, “İktidar Dünyası”nın bir “Saray Mönüsü”nde içecekler şöyle sıralanmış: Ejder Meyveli Smoothie (Chia tohumu eşliğinde), Efuli (Liçi meyvesi eşliğinde), Aloevera (Starex meyvesi eşliğinde)…
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/emre-kongar/iktidarin-dunyasi-ve-gercek-dunya-1797471
Madencilerin ücret, kadınların yaşam, köylülerin toprakları, doğaları için yürüttükleri, aşağıdan gelişen toplumsal ekonomi ve ekoloji mücadeleleri, yukarıdan bu yeni kamusal perspektifle çelişmez, bütünleşir.
Biden yönetimi bu alanlarda Çin’le rekabete girmeye kararlı görünüyor. Böylece birilerinin iyimser biçimde “yeni soğuk savaş” dediği bir ortama değil ama yine iki bloklu, 19. yüzyılın sonunu anımsatacak kadar patlayıcı bir emperyalist rekabet dönemine giriyor olabiliriz.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ergin-yildizoglu/liberal-emperyalizm-1797496
Yönetici, etik kurallara uymalı, başarı için her aracı mubah, sakıncasız görmemeli, kişisel çıkar kollamamalı, verdiği sözleri, vaatleri yerine getirmelidir. Yönetenlerle yönetilenler arasında karşılıklı etkileşim olduğundan, dürüst yönetim altında yönetilenler de dürüst davranmak gereğini duyacaklardır.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/oztin-akguc/yonetici-nitelikleri-yonetim-ilkeleri-1797209
Örneğin Çin, bal gibi Türkiye’ye nükleer silah teknolojisi ya da zenginleştirilmiş uranyum verebilir. ABD-AB ile Çin arasında ölümüne bir ticaret savaşı söz konusu olur, işler soğuk savaşa dönüşürse Çin neden bu ihtimali hesaba katmasın? O nedenle ucu nükleer silahlanmaya kadar varabilecek olan “Çincilik” merakına karşı uyanık olunmalı.
https://www.ozgurpolitika.com/haberi-erdogan-biden-doneminecin-asisiyla-mi-hazirlaniyor-7956
Everest Yayınları: Yazar Hasan Ali Toptaş ile yollarımızı ayırmış bulunuyoruz. Her türlü tacizin karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz.
https://twitter.com/pelinbuzluk?lang=en
İletişim Yayınları, taciz vakası ifşa edilen yazar Bora Abdo ile ilişkisini kestiğini duyurdu.
Yılmaz Gruda – Memo’dan itibaren, yürüdüm şiirin üstüne: Varlık’ta yayınlanıyor. Şairler Yaprağı, Kaynak, Yeditepe, Yücel, Yeni Ufuklar: ‘Hep tek başlık altında, en az 5’i, 6’yı bulan şiirler… Sürdü gitti. Bugünlere kadar geldi ve sürüyor…
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dayak-korkusu-yilmaz-grudayi-dogurdu-1797470
Abidin Dino, Eylül 1942’de İstanbul’dan ayrılmak zorunda kaldı. Aslında İstanbul’undan, Güzin’inden, ağabeyi Arif Dino’dan, ablası Leyla Dino-İleri’den, yeğeni Rasih Nuri İleri’den, diğer akrabalarından, arkadaşlarından, yoldaşlarından, Boğaziçi’nden, koparıldı demek daha yerinde olacak: Çünkü jandarmalar arasında ve elleri kelepçeli götürüldü. “İkamete memur” tayin edilmişti Abidin.
https://yeniyasamgazetesi2.com/abidin-dino-surgun-yollarinda/