Köşelerden Bir Demet (108)- Cavlı Çulfaz

Katledilen Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu dört kritik ismin bir araya gelmesine ilişkin olarak “Ankara’da 1978 yılında 7 TİP’li gencin katili Haluk Kırcı’yı televizyona çıkaran kuvvet neyse bunları bir araya getiren kuvvet de odur” dedi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cakici-agar-alan-ve-ekenin-bodrumda-bulusmasi-kafalarda-soru-isareti-yaratti-1774234

Nazi Rejimi’nin binlerce muhalifi idama yollayan ünlü Halk Mahkemesi’nin başyargıcı Roland Freisler, göreve gelmesinin hemen ardından Hitler’e yazdığı bir mektupta, “Führer’im; halk mahkemeleri bundan böyle bir karar verirken, o karara konu olan olayı siz değerlendiriyor olsaydınız, nasıl karar vereceğinize inanıyorsa, o yönde bir karar vermeye çalışacaktır” diye yazıyordu

https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-cemal/yargi-gucunu-anayasadan-degil-saray-dan-alirsa,28393

Fransa’da bugün başta başkent Paris olmak üzere Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille ve Bordeaux gibi kentlerde öğretmenler tarafından dayanışma gösterileri düzenlenmesi bekleniyor.

https://www.gazeteduvar.com.tr/fransada-ogretmenlerden-dayanisma-eylemi-elestirel-ruha-dayali-egitimden-vazgecmeyecegiz-haber-1502006

Bir işverene gücü yetmeyen devlet, gücünü bizde sınıyor. Vallahi de sizden korkmuyoruz, billahi de…

https://yeniyasamgazetesi.com/maden-iscisinin-konusmasi-gundem-oldu-vallahi-de-sizden-korkmuyoruz/

Sosyalistler bütün insanlığın sorumluluğunu aldıkları için gezegenin mahvolmasından korktu. Bu durumu 1967’de Küba krizi sırasında Kruşçev ile Kastro arasındaki mektuplarda da görmek mümkün. Cok anlaşılır ve insani bir durum elbette. Gezegenin geleceği mi dönemsel siyasal kazanımlar mı ikilemi kahredici bir kavşaktır.

https://www.birgun.net/haber/yine-kazanabiliriz-319567

1961 Anayasası’nın ardında o dönem geniş bir muhalefet vardı. Bu muhalefet ne yapılması gerektiği konusunda müttefikti. Üniversiteleriyle entelektüelleriyle, siyasi partileriyle geniş mutabakat vardı. O Anayasa’nın arkasında böyle bir destek vardı.

https://www.birgun.net/haber/hukuku-hukuksuzluga-uyarladilar-319592

İstanbul’da ilk seçimlerde olduğu gibi küçük farklarla kazanmanız halinde o küçük farkları yüksek seçim kurullarında geçersiz sayacak birçok işleme başvurur ve seçimi kazanmayan tarafa teslim eder. Bunu da bilerek bağımsız yargı mücadelesini, demokrasi mücadelesinin bayrağı haline getirmemiz gerekiyor.

https://www.birgun.net/haber/saray-in-anayasa-mahkemesi-319586

Tabii dizginler Amerikalıların elindeydi. Menderes hükümeti de NATO’ya katılma umuduyla Kore’ye asker gönderme kararı aldı. Türkiye’de Cumhuriyet kurulduğundan beri ilk kez yurtdışına asker gönderiyorduk.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/hifzi-topuz/yetmis-sene-once-korede-ne-isimiz-vardi-1774250

Anayasa’nın niteliği, hâkimlerin atanma yolları, hâkimlerin hatalı kararları-eylemleri önemini ne kadar gölgelerse gölgelesin, “denetleyici” ve “dengeleyici” bir kurum olarak işlevindeki vazgeçilmez önemden dolayı mahkemenin “kurumsal” varlığını korumak, gelecek kuşaklara karşı bir borcumuzdur.

https://www.birgun.net/haber/siyasal-yozlasma-ve-anayasa-mahkemesi-319584

“Bu memlekette de bir gün sabah olursa Haluk/eğer bu toprakların da sislenen şu alınyazısı/sağlam ve güçlü bir elle silinir de/bir parça gülerse donuk ve paslı yüzü halkın” gerçek olursa, o günü görürsem, tamam Nâzım Hikmet gibi, “Ben iyimserim dostlar akarsu gibi” desem de, o günü göreceğimden hiiiiç umudum yok, ama bayram o gündür bence.

https://www.birgun.net/haber/onemsiz-gunler-ve-haftalar-19-319600

“Eşitsizliğin rekor seviyelere ulaştığı, küresel ısınma ve çevresel bozulmanın gezegeni yok etmekle tehdit ettiği ve 1930’lardan bu yana görülmemiş bir ekonomik çöküntünün yaşandığı bir dünyada” ödülün fındık kabuğunu doldurmayan konularda araştırmalar yapan erkek, beyaz, Amerikalı ve liberal iki iktisatçıya verilmesi idiokrasiden başka bir şey değil.

https://www.birgun.net/haber/cakma-nobel-ekonomi-odulu-319575

Bu gerçek- kurgu çatışmasını yazmaya çalışırken arkadaşlarımızın birbiri peşi sıra yayınladıkları anılarını okudum. Haklarını yemek istemem ama belleklerinin anıları güzelleştirdiğini, kurguya daha çok ağırlık verdiklerini görünce bu durumun hem kaçınılmaz ve insani olduğunu ama kurgunun tarihe egemen olmasına izin vermemek gerektiğini düşündüm.

https://www.birgun.net/haber/kurmaca-ile-gercegin-dansi-319573

En azından kuramsal konulara ilgi duyanlar, 1970’lerde Sol Yayınları’ndan çıkan P. Nikitin’in ünlü Ekonomi Politik çevirisinden anımsayacaklardır adını… Çünkü bu kitabı Fransızcadan dilimize o çevirmişti…

https://www.sombahar.com/alcakgonullu-bir-eski-tufek-hamdi-konur/

“’Bulgarides Türk’e benziyor diye…”

https://www.youtube.com/watch?v=kHtNZLzrw24

But if the Bolshevik leader sharply criticized Kautsky’s retreats, this was also because of his great admiration for his earlier work — a revolutionary Marxism that lay decisive stress on the battle for democracy. History should matter to the Left — and we should base ourselves on the very best of our past, not our defeats.

https://jacobinmag.com/2020/10/karl-kautsky-ben-lewis-marx-lenin

  1. Yüzyıl İçin Planlama 2020 Güz Konferansları 2 – Sermaye Hareketleri ve Türkiye 1–Sunuş: Hakan Özyıldız, Yönetici:  Oktay Küçükkiremitçi, Konuşmacılar: Yılmaz Akyüz, Oktar Türel.

https://www.youtube.com/watch?v=nVr4xGJ9GNc&feature=em-lbrm

Attachments area

Preview YouTube video İsmail Saymaz ”Türk’e benziyor diye…” – Sesli Köşe Yazısı 17 Ekim 2020 #Cumartesi #EvdeKal

İsmail Saymaz ”Türk’e benziyor diye…” – Sesli Köşe Yazısı 17 Ekim 2020 #Cumartesi #EvdeKal

Preview YouTube video Sermaye Hareketleri ve Türkiye 1 (2020 Güz Konferansları 2)

Sermaye Hareketleri ve Türkiye 1 (2020 Güz Konferansları 2)

About Mehmet Tas

Check Also

GÜNDEMDEN BİR DEMET (1)- Admin

Engels’in Bilinmeyen beş özelliği Sanata karşı derin bir ilgisi vardı Engels gençliğinde bir dansçıydı, şarkı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com