GÜNDEMDEN BİR DEMET (8)-Admin

“Filistin halkının yanındayız!”

Filistin halkının yanında olmak, Netanyahu hükümetinin dinci faşist politikalarına karşı çıkmayı gerektirdiği kadar Hamas’a karşı çıkmayı da gerektiriyor

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’de sağdan ve soldan tüm partiler ‘Filistin’in yanındayız’ diye açıklama yaptı. 2 parti hariç: AK Parti ve MHP” dedi ve ekledi: “Sayın Erdoğan’ın açıklaması ise eminim tarihe çok kötü bir kayıt olarak geçecek.”

Erdoğan’ın açıklamasının ne olduğunu siz de merak etmiş olmalısınız. Erdoğan, Hamas’ın sivilleri de doğrudan hedef alan saldırısının ardından şunu söyledi:

“Türkiye olarak bu sabah İsrail’de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.”

-Mehmet Yılmaz, t24, 10.10.2023

https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-y-yilmaz/filistin-halkinin-yanindayiz,41805

Savaşın İsrail’e taşınması neleri değiştiriyor?

Son tırmanıştan önce dans sırası Suudilere gelmişti. Veliaht Prens Selman geçen ay BM Genel Kurulu sırasında Netanyahu’nun keyfine keyif katacak şekilde normalleşme anlaşmasına çok yaklaştıklarını söylemişti. Filistinliler arasında Suudi Arabistan’ın İsrail’le el sıkışması Filistin davasına vurulabilecek en büyük darbe olarak ele alınıyor. Haliyle Aksa Tufanı normalleşme sürecinin tam ortasına atılmış bir bomba olarak da görülebilir.

-Fehim Taştekin, DUVAR, 9.102023

https://www.gazeteduvar.com.tr/savasin-israile-tasinmasi-neleri-degistiriyor-makale-1641377

Abdullah Öcalan’a özgürlük için 74 merkezde açıklama

Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm Platformu, tarafından 74 merkezde PKK Lideri’ne özgürlük ve Kürt sorununa çözüm talebiyle yapılan açıklamalarda, PKK Lideri’nin Kürt sorunundaki rolüne dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi

Başta Avrupa Konseyi, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bulunduğu Fransa’nın Strasbourg kenti olmak üzere, PKK Lideri Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşını temsilen 74 merkezde basın açıklamaları yaptı.

Açıklamalar eş zamanlı yapıldı

Avrupa ülkelerinin yanı sıra Bangladeş, Pakistan, Tokyo, Hindistan, Kenya, Güney Afrika, Latin Amerika ve diğer onlarca merkezde eş zamanlı açıklamalar yapıldı.

Amaç Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununda çözüm

Dünyanın dört bir yanında, aralarında akademisyenler, gazeteciler, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, parlamenterler, hak mücadelesi yürüten aktivistler, filozoflar, Nobel barış ödülü alan kişiler, kadın örgütleri ve yerli halk temsilcilerinin de bulunduğu geniş bir kesim “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesini küresel çapta başlattı.

-Yeni Yaşam haber merkezi, 10.10.2023

Filistin dersleri 8: Filistinlilerin dedeleri topraklarını sattı mı?

Hayır. Zorla sürüldüler. “Topraklarını sattı” yalanını bir yandan İsrail, diğer yandan Filistin davasını satmak isteyen Arap siyasiler köpürttü.

Filistin meselesine dair ortada dolanan argümanların belki de en saçmalarından biri, “Filistinlilerin dedeleri topraklarını Yahudilere sattı, şimdi ağlıyorlar” şeklinde özetlenebilir.

Bu argüman hem yalan hem de tamamen mantıksız.

Önce, niye yalan olduğundan başlayalım.

Filistin halkının büyük kısmı, 1948’de topraklarından ayrıldı. Bu olaya Nakba deniyor. Siyonist gruplar, Birleşmiş Milletler’de İsrail için gösterilen topraklarda etnik temizliğe girişti. Siyonistler, saf bir yahudi devleti amaçlıyordu. Batılı devletler de bu girişime göz yumdu. Silahlı siyonist çeteler, Filistinlileri katletmeye başladı.

Sol Haber, haber merkezi, 10.10.2023

https://haber.sol.org.tr/haber/filistin-dersleri-8-filistinlilerin-dedeleri-topraklarini-satti-mi-385419

ABD Emperyalizmi ve “Siyonist Krallık”-

Filistin’deki çatışmaların kökeni…ve barış (1)

ABD’nin dünyada “kaos” yaratarak Rusya ve Çin’e karşı hegemonyasını sürdürme stratejisi, Biden Yönetimi ile başlamadı. Emperyalist politikasının teorik temelleri, tarihindeki yayılmacı aşamasına ve Soğuk Savaş yıllarına kadar uzanır. Ancak, tek kutuplu ekonomik, politik ve askeri dünya düzenini yirminci yüzyılın 90’lı yıllarında kurdu. Amerikalı neo-muhafazakarlar, dünyanın her alanında Amerikan hegemonyasını hakim kılmak için başarılı politikalar izlemelerine rağmen 21. yüzyılın ilk on yılında, ABD’nin tek kutuplu hakimiyeti sarsılmaya başladı.

About Mehmet Tas

Check Also

Gündemden Bir Demet/Politika/M.Aydin

Fehim Taştekinftastekin@gazeteduvar.com.tr Tiyatro diyenler bu yazıyı okumasın! İran’ın saldırı koreografisini silahların yüzde kaçı hedefe ulaştı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com