BASINDAN-KEMAL YILMAZ

Statükoya karşı direniş

“Bugün Türkiye siyasetinin geniş yelpazesi içinde yer alan birçok yapıya baktığımızda ortak özelliklerinin başında statüko duygusunun geldiğini görüyoruz. Asli olanın iktidar olduğunu varsayan hâkim siyaset anlayışı, muhalefet kimliğiyle bile değişim arzusunu ve eylemini statükocu yaklaşım içinde çürütebiliyor. Statükoculuğun beslendiği ana damar şüphesiz kapitalist sistem ve ulus devlet modelidir. Siyaseti bu ilişkiler ağında düşünmenin sonucu olarak ortaya çıkan değişim karşıtlığı aynı zamanda demokrasi anlayışını da liberal demokrasi ile sınırlamaktadır.”

https://www.ozgurpolitika.com/haberi-statukoya-karsi-direnis-156306

Muhalefet: Böyle Baş’a böyle tarak

Muhalefet Tek Adam iktidarının oyununa fena halde gelip onunla milliyetçilik-muhafazakarlık yarıştırmaya kalkıyor. Oysa esas oğlan varken yardımcı aktörleri kim naapsın.

https://amp.artigercek.com/yazarlar/baskinoran/muhalefet-boyle-bas-a-boyle-tarak

Graham Allison’un endişesi giderilmiş midir?

Allison Çin’i hızla yükselen bir güç olarak tanımlıyor, 1978’de ülke nüfusunun yüzde 90’ı günde 2 doların altında yaşamaya çalışırken 2018 itibarıyla yüzde 99’unun yoksulluk sınırının üstünde gelir elde ettiğini söylüyor. İki yıl önceki TED-Talks’da Harvard’daki ofisinden gördüğü köprü tamiratının yıllarca tamamlanamamasıyla Pekin’de bir köprünün 48 saat içinde yapılışını karşılaştırıyor. Çin’in Devlet Başkanı Şi’nin 2025, 2035 ve 2049 için belirlediği hedeflere ulaşmakta zorlanmayacağına inandığını vurguluyor.

https://www.karar.com/yazarlar/mensur-akgun/graham-allisonun-endisesi-giderilmis-midir-1591245

“Yetmez ama evet”çiler “Helalleşmeci” oldu

CHP Genel Başkanı’nın “Helalleşme” önerisinin en sıkı şakşakçıları ve ilk ağızdan destekçileri “Liberal tayfa” oldu.

Sayıları az, gürültüleri çok olan ve hep birlikte bağırma becerisine sahip bu “Fon çocukları” Kılıçdaroğlu’nun helalleşme önerisini çok doğru buldular ve alkışlıyorlar.

Kılıçdaroğlu’na “Helal” diyen bu grubun, geçmişin “Yetmez ama evet”çileri olduğunu da unutmamak lazım.

Hala helalleşme meselesinde ne olduğunu anlamaya çalışan ama destekçilerine bakınca şüphe duyan biri olarak Kemal Bey’e şunu hatırlatmak isterim.

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu şey CHP’yi CHAKP yapmak ya da AKP2.0’a dönüştürmek değildir.

Bavuldan çıkanları alkışlayanlarla aynı safta buluşmak hiç değildir.

AK Parti’ye ve liderine bir seçim daha kazandırma gayreti içinde iseniz o başka tabii…

https://m.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/3255963-yetmez-ama-evetciler-helallesmeci-oldu

Hükümetten emekten yana bütçe isteyen sendikaların önce kendi bütçeleri emekten yana olmalı

“Elbette ki esas mesele bu talepleri dile getirmek sözleşme taslaklarına koymak değil. Bunları almak için nasıl bir hazırlık ve örgütlenme yapılacağı önemli. Burası da zurnanın zırt dediği yer! Hükümetten emekten yana bütçe talep eden sendikalarımız kendi bütçelerini emek mücadelesinin gereklerine göre düzenliyor mu? Tek Gıda-İş dışında direnişçi grevci işçiye 3 bin lira para vererek, işçinin aidatlarıyla biriken fonları, işçinin bütçesini yine işçi mücadelesine harcayan var mı? Otellerde mi grev çadırlarında mı alınacak işçinin hakkı? Direnişçiye, grevciye para verirsek işçi patronla anlaşmaya yanaşmaz, direnişler grevler bitmez diyen kafa nasıl bir kafadır?”

https://gercekgazetesi.net/isci-hareketi/hukumetten-emekten-yana-butce-isteyen-sendikalarin-once-kendi-butceleri-emekten-yana

“Rusyagate”in fabrikasyon olduğu açığa çıkarılsa Trump’ın başkanlığı nasıl olurdu?

“Şimdi yavaş yavaş ortaya çıkan şey (evet) gerçek bir komplo vardı fakat bu, Trump veya Rusya’nın değil tamamen Trump’ın siyasi hasımlarının komplosuydu”

“Fakat şimdi (karşı çıkılması şöyle dursun, bir zamanlar medyada nadiren yer alabilecek kadar evrensel kabul görmüş olan) Rus manipülasyonu masalı çözülüyor. Aslında bu masal bir süredir çözülüyor ama son birkaç hafta içinde, Igor Danchenko’nun FBI’a yalan söylemek suçundan tutuklanmasıyla çözülme hızı arttı.”

https://www.indyturk.com/node/436406/yazarlar/rusyagatein-fabrikasyon-oldu%C4%9Fu-a%C3%A7%C4%B1%C4%9Fa-%C3%A7%C4%B1kar%C4%B1lsa-trump%C4%B1n-ba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-nas%C4%B1l-olurdu

Koruyucu aptallık

“Görmezden gelmenin koruyucu bir yanı da var, âşık olduğumuz kişinin kusurlarını görmeme ya da sevdiğimiz birinin uygunsuz davranışını tolere etme gibi… Ama nihayetinde görmezden gelme, yaygın ve zarar verici bir yöne doğru evrildiyse, durup ne olduğunu anlamak gerekiyor.

Görmezden gelme, cehaleti erdeme dönüştüren Trump gibi liderler ya da doğaya zarar veren şirketler için, akıllıca görülen bir strateji de olabilir, bu sayede seçimleri kazanmak ya da büyük kârlar elde etmek mümkün. Aslında bu stratejiyi, en iyi şekilde George Orwell, ‘1984’ adlı romanında pek güzel tanımlamıştı: “ Suçdurdurum, her türlü tehlikeli düşüncenin eşiğinde adeta içgüdüsel olarak ansızın durabilme becerisi anlamına gelir.”

https://www.birgun.net/haber/koruyucu-aptallik-366049

About Mehmet Tas

Check Also

Gündemden Bir Demet/Mustafa Aydin

Yeşilin vandalizm tonu Hazırlayan: Gülşah Görücü Londra’daki Finsbury Park yakınlarında bir binanın yan cephesinde bir gece …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com