Köşelerden Bir Demet (296)-Cavlı Çulfaz

“Uğur Mumcu öldürüldükten sonra onun evine ilk giden kişi Mehmet Ağar; katil hep ilk gelen olur.” Şok etkisi. Yine benzer bir şekilde Korkut Eken ve Mehmet Ağar tarafından Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayetinin tetikçi olarak ilk önce kendisine teklif edildiğini, ama “işi” başkalarının “hallettiği”ni iddia ediyor. Hürriyet’in yayın yönetmeni Ahmet Hakan, bizzat bu mafya tarafından evinin önünde dövülmüş bir kişi. Hem dövdüler, hem de gazetenin sahibini değiştirip adamı yayın yönetmeni yaptılar. “Benim fırtımı çektirmediler” diyor zaten. Adam fırtının derdinde, adaletin değil. 

https://www.evrensel.net/haber/434030/doc-dr-esra-arsan-siyasi-elitler-adalet-yerine-korku-vadediyor?utm_source=twitter&utm_medium=twitter_ap&utm_content=80&utm_campaign=29-05-20216:41

Şimdi bu çetelerin cinayet ve hırsızlıklarının üzerini vatan, bayrak, ezan söylemleri ile örtmelerine izin vermeden etkin bir mücadelenin zamanıdır. Bu mücadele için EMEP- HDP-Halkevleri-SOL Parti-TİP-TKP-TÖP’ün yapmış oldukları önemli çağrıya Cumhuriyet Halk Partisi’nin de destek vermesi yaşanabilir bir Türkiye inşası için çok önemli olacaktır.

https://www.birgun.net/haber/babasiz-kiz-cocuklari-346511

“Hakikati Yazmanın Beş Zorluğu” adlı makalesinde, hakikati yazmak ya da savunmak için beş temel zorluğa dikkati çekiyor Bertolt Brecht: “Cesaret, sezgisel akıl, hakikati kullanılabilir kılacak sanat, -biz her türden imkân diyelim- hakikati kullanabilmek için seçme yapabilme yeteneği ve hakikati yayabilme gücü.” En başta cesaret geliyor. Şöyle diyor Brecht; “hakikati baskılamamak, suskunlukla geçiştirmemek ve hakikat dışı şeyleri yazmamak (…) güçlülere boyun eğmemek ve güçsüzleri aldatmamak.” Bu kadar değil; ün ve sanı geri çevirme gücüne sahip olmak. Katlanılmaz baskılar ortaya çıktığında “fedakârlıktan” söz edildiğinde boyun eğmemek ve küçük görünen şeyleri savunmayı sürdürebilmek de gerekiyor. “İyilerin iyi oldukları için değil, güçsüz oldukları için yenildiklerini” söyleyebilmek de cesaret ister.

https://www.birgun.net/haber/filler-cimenler-dikenler-346493

Ulusal ölçekte “yurttaş”, sınıfsal düzlemde “yoldaş” demekten korkmayan, dış politikada Soğuk Savaş kalıntısı ezberleri peşinen reddeden, özelleştirmeyi değil kamulaştırmayı savunan bir çizgi şart.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/ilimli-islam-yeni-turkiye-ve-liberal-sol-1840073

Şakülden inhiraf, yani hizayı tutturamamak, kaçırmaksa eksen kaymasına yol açar ve o yapının nerede duracağının, nasıl duracağının bilinemeyeceği gibi, ekseni kayan insanın da nereye dek gideceği, nereye yıkılacağı da hiç bilinemez! Üstelik bunlar çoğun yan tarafa da gitmezler, hatta bulundukları yerden pek de uzaklaşmış sayılmazlar, tuhaf olan da budur. Buradadır ama değildir, diklenir ama eğiktir, düz gider ama yamuktur, kafa yerindedir ama içi için aynı şey söylenemez.

https://www.birgun.net/haber/sakulden-inhiraf-346513

Cumhuriyetin ilk yıllarında Aydınlık dergisinde Şevket Süreyya (Aydemir)Vedat Nedim (Tör)Kerim Sadi ve Nâzım Hikmet gibi genç yazarlar; 1928’den sonra Sabiha Sertel’in çıkardığı Resimli Ay dergisinde Vâlâ NurettinSuat DervişSadri ErtemHalikarnas BalıkçısıSabahattin Ali ve Nâzım Hikmet yeni edebiyatın kurulmasına hizmet ettiler.  Toplumcu gerçekçi edebiyatı var edip onun yayılmasına öncülük eden üç yazar Nâzım Hikmet, Sadri Ertem, Sabahattin Ali oldu.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/oner-yagci/cagdas-edebiyatimizin-onculeri-1840075

[1961 Mülkiye girişli sınıf arkadaşım Şefik Onat, kahramanlar ile kahraman karşıtlarını anlattığı üçüncü yazısını iletti. Çağsonrasıcılık anaforuna kapılmama koşuluyla, Şefik’e teşekkür ediyorum. -C.Ç.-]

https://t24.com.tr/yazarlar/sefik-onat/kahraman-antikahraman-3,31195

https://en-gb.facebook.com/groups/DemBirDay/

O Kirkor (Hüneryan) Reis ki, bütün hayatı denizlerde geçmiş. Kirkor Reis’le Kumkapı’yı, Küçük Deniz Sokağı’nı ve Balıkçılar Kilisesi’ni konuştuk. Kirkor Reis, O günleri, o insanları çok özlüyorum. Sadece Kumkapı değil, bütün İstanbul gözümde tütüyor” dedi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/denizin-kosulsuz-tanigi-kirkor-reis-haber-1523632

 https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ

About admin

Check Also

Gündemden Bir Demet/Mustafa Aydin

Yeşilin vandalizm tonu Hazırlayan: Gülşah Görücü Londra’daki Finsbury Park yakınlarında bir binanın yan cephesinde bir gece …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com