PKK lideri, Türkiye’de barış için verdikleri mücadeleyi anlattı-Çeviri

Görüşmeyi gerçekleştirenler; Jarusalem Post muhabirleri HADEEL OUEIS, JONATHAN SPYER, 27 Kasım, 2020

56 yaşındaki Murat Karayılan, PKK’nın üst düzey liderlerinden biri. Türkiye’de yaşayan Kürt halkına daha fazla özerklik ve demokratik haklar için verilen mücadelenin usta savaşçılarından biridir. Ankara’nın gözünde tehlikelidir, 2017’de düzenlenen bir suikast girişiminden sağ kurtuldu.

Ankara ile PKK arasındaki savaş Türkiye’nin güneyi ile Kuzey Irak arasındaki dağlık bölgede devam ediyor. PKK gerillaları ile onları dağlık bölgelerden çıkarmak isteyen Türk ordu birlikleri arasında her gün çatışmalar yaşanıyor. Yakın zamanda bir çözüm emaresi görünmüyor.

Özellikle Türk insansız hava araçları son aylarda PKK savaşçılarına ağır bedeller ödetiyor.   Karayılan’ın yakın yoldaşlarından birkaçı öldürüldü.  Örgütün fiili lideri Murat Karayılan bugün örgütün askeri gücü HPG’ye -Halk Savunma Kuvvetleri- komuta ediyor ve PKK’nın en üst düzey organı olan yürütme kurulunun bir üyesidir.

Devam eden ayaklanmanın komutanı olarak, gazetecilerle nadiren konuşur. Ancak bu usta savaşçı, gazetemizle yaptığı görüşmede Kürt halkının haklarını kazanması için barışçıl faaliyetleri tercih ettiklerini vurguladı.

ABD-PKK ilişkileri

Jarusalem Post (JP)- Partiniz ABD terörist listesinde ve yakalanmanız için ödül koydu. Amerikalılarla aranıza giren düşmanlık nedir? Bunu çözmenin yollarını arıyor musunuz?

Murat Karayılan (MK)-Kürt milliyetçiliği bölgenin en eskileri arasında yer alıyor. Onlarca yıllık inkar ve zulme rağmen, varlığımızı günümüze kadar koruyabildik. Biz mazlumların partisiyiz ve onların haklarını temsil ediyoruz. Abd de dahil olmak üzere hiçbir partiye karşı düşmanlığımız yok ve hiçbir zaman ABD’yi hedef almadık. Lozan Konferansı sırasında Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, ABD başkanı Woodrow Wilson Kürtlerin haklarını kabul etti, ancak diğer güçler Wilson’ın tavsiyelerine karşı çalıştı. Lozan anlaşması Kürt ulusu için bir felaketti.

Türkiye, Kürtler söz konusu olduğunda bir inkar politikası uyguluyor. Kürtleri fiziksel olarak ya da kültürel asimilasyon yoluyla yok etmeye çalışıyorlar. Amerika Kürtlerin insani haklarını inkar etmiyor, ama kürtleri ulus olarak kabul eden net bir politikası da yok.  PKK Kürdistan’da, aşiret hiyerarşileri yerine demokratik değerleri savunduğumuz gibi, öğrencilerin ve gençlerin aşiret reislerinin otoritesine karşı çıktıkları entelektüel bir hareket olarak ortaya çıktı.  Bu yüzden liderler bize karşı çalışıyor ve Batı dünyasını bizi terörist olarak ilan etmesini teşvik ediyorlar.

Şu ana kadar Amerika bizimle ilişki kurmadı. ABD bizi, Türk devleti gibi bize karşı olan üçüncü taraflardan öğreniyor. Bence Amerika bizim hakkımızda yanıltıcı ve hileli bilgilerle beslendi. Tek çözüm, Amerika’nın bizimle ilişki kurması, Kürtlere karşı net bir politika belirlemesi ve Kürt sorununun çözümüne katkıda bulunmasıdır. Beni ve meslektaşlarımı terörist listesine almak, Türk devletini yatıştırmak için ABD’li politikacıların hesaplanmış bir manevrasıydı.

JP-PKK’yı kurduğunuzda şimdikinden farklı hedefleriniz vardı. Artık birleşik bir Marksist-Leninist Kürdistan aramıyorsunuz. Sovyetler Birliği artık yok. Sizinle aynı ideolojiyi paylaşan Suriyeli Kürtler, ABD’nin Suriye’deki tek müttefikidir. Abd’yi hala arzularına karşı çalışan emperyalist bir devlet olarak görüyor musunuz?

MK-PKK’yı kurduğumuzda Marksist-Leninizm bir trenddi ve bu fikirlerden etkilendik. Ancak Sovyet ideolojisini eleştirdik. Bu yüzden Sovyetler Birliği çöktüğünde olumsuz etkilenmedik, çünkü onlardan her zaman uzak durduk.

Liderimiz Abdullah Öcalan 9 Kasım 1998’de Suriye’den ayrıldı ve 15 Şubat 1999’da birçok ülke tarafından yürütülen bir operasyonla kaçırıldı. Öcalan  Kürt sorununu diplomasi ile çözmeye çalışıyordu ama bu tutuklanmasıyla başarısız oldu. Bu da halkımıza karşı bir savaş ilanıydı.  Öcalan tutuklanmasaydı Kürt sorunu çözülebilirdi.

Tüm bunlara rağmen, sorunlarımızı barışçıl yöntemlerle çözmekte ısrar ediyoruz. Abd’ye karşı hiçbir zaman düşmanca davranmadık. Öcalan,  hapisteyken parti fikirlerimizin çoğunu gözden geçirdi. Demokrasi, çevrecilik ve kadın haklarını vurguladı.

Siyasi bir çözüm için her zaman hazırız. Rojava ‘daki (Suriye Kürdistanı) ve Rojhelat  (İran) Kürtlerini ABD ile ilişkilere teşvik ediyoruz. Öcalan  bir keresinde “Sovyetler Birliği demokrasisi olmadığı için çökmüştü, ama Amerika demokrasi yüzünden ayakta kaldı” demişti. Abd ile ilişki kurmalıyız. Buna karşılık Kürdistan’ın her kesiminden Kürtler ile ABD arasındaki büyük ilişkileri tamamen destekliyoruz.

Ne yazık ki, demokrasi, özgürlük ve insan haklarına olan desteğimize rağmen, ABD ve Batı ülkeleri hala Türk devletini ve bize karşı yürüttüğü askeri harekatı destekliyorlar. ABD’nin politikasını gözden geçirmesini ve Kürt halkına karşı daha olumlu olmasını umuyoruz. Abd’yi bizi terörist listesinden çıkarmak için çağırıyoruz. PKK’nın IŞİd’in bölgede genişlemesini engellemesinde önemli bir rolü vardı ve ABD’nin hareketimiz konusundaki görüşlerini değiştireceğini umuyoruz. Böyle bir diplomatik yaklaşım ABD ve bölgedeki müttefiklerine fayda sağlayacaktır.

JP-ABD sizinle Türk devleti arasında arabuluculuk oynayabilir, ama sizden silahsızlanmanızı isteyebilir. Sizi silahsızlandırmaya itecek koşullar neler?

MK-Evet, Amerika ağırlığını koyarsa bunu yapabilir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda, Kürt federalizmi 1919 yılında kurucular tarafından onaylandı. Kürtlere özerk bir bölge sözü verildi, ancak 1923’te Kürdistan dört ülke tarafından bölündü. ABD ve Avrupalılar, İrlanda’daki sorunların çözümüne yardımcı oldukları gibi barış anlaşmasına aracılık edebilirler.

Türkiye’de yaklaşık 20 milyon Kürt yaşıyor ve Türkiye’nin anayasasının değiştirilmesi gerekiyor. Türkiye’deki Kürtleri tanımadan ve Abdullah Öcalan dahil tüm siyasi mahkumları serbest bırakılmadan silahsızlanamayız.

JP-Ama 2013’te Öcalan silahları bir kenara bırakıp silahlı direniş yerine diyaloğa yönelme çağrısında bulunmadı mı?

MK-Evet, bu doğru. O dönemde Türk devleti bu çağrıya başlangıçta yanıt verdi ve daha sonra eski şiddet politikasına başvurdu. Kendimizi savunmak zorunda kaldık.

Erdoğan ve İran’dan İsrail’e yönelik tutum

JP-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nun eski ülkelerine yönelik neo-Osmanlı yaklaşımını benimsiyor. Arap Baharı’nı da sömürdü. AKP partisine-Osmanlıcılığa karşı çıkan bir Atatürkçü partidir. Bu ikiyüzlülüğü nasıl anlıyoruz?

Ayrıca, Atatürk’ün ideallerine karşı çıkışınıza rağmen CHP gibi eski Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonuyla daha uyumlu partilere daha mı yakınsınız?

MK– AKP, Atatürk doktrinini değil, İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC) doktrinini takip ediyor. İTC 1908 yılında başladı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar devam etti. İTC Osmanlıcılığı korumak istiyordu. Bu yüzden bu ideoloji için savaştılar ve Ermenilere, Rumlara, Süryanilere, Süryanilere ve tüm Hıristiyanlara karşı soykırım yaptılar.

Erdoğan şu anda Batı dünyası ve laiklik düşmanı aşırı milliyetçi MHP Partisi ile koalisyon halinde. Her ikisi de Kürt, Yunan, Süryani ve Asur halklarına karşı gerçek bir tehdit olan neo-Osmanlı yaklaşımını benimseyerek Türkiye’nin İslamlaşması yönünde çalışıyorlar. Lübnan’ a, Suriye’ ye, Yunanistan’ a, Ermenistan’ a ve güney Kürdistan’ a nasıl müdahale ettiklerine bakın. El Kaide ve diğer radikal İslamcı örgütlerin unsurlarına nasıl güvendiklerine bakın.

Sincar’da Yezidileri savunduğumuz ve Kürdistan’ın her yerinde IŞİd’e karşı savaşa öncülük ettiğimiz için Erdoğan’ın nasıl tepki verdiğine bakın. CHP, Kürt sorunu konusunda AKP ile aynı fikirde, ama biz diğer konularda onlarla hemfikiriz, çünkü AKP ile MHP arasındaki ittifaka karşılar. Ancak Kürt sorunu söz konusu olduğunda onlardan bir farkı yok.

JP-İran’ı sormak istiyorum: Neden Sadece İran’da Kürtler zulüm görürken Türkiye’ye odaklanıyorsun? Tahran ile daha iyi ilişkileriniz var mı ve İran’ın Orta Doğu’daki yayılmacılığına katılmıyor musunuz?

MK-Türkiye, Kürdistan’ın düşman işgalcisi gibi davranan tek ülke değil. Suriye ve İran da Kürtlere karşı aynı program ve vizyona sahipler. Türkiye, İran ve Suriye her zaman bize karşı çalıştı. Türk propagandasının iddia ettiği gibi değil. İran’a karşı çok aktifiz ve İranlılar bize birçok kez saldırdı. Oralarda PJAK (Kürdistan Özgür Yaşam Partisi) ve İran’ın baskısına karşı aktif olan diğer birçok Kürt grup var .  Türkiye’ye ya da İran’a karşı barışçıl mücadeleden her zaman yanayız ama bu ülkeler bize ölümcül bir güçle saldırıyor.

JP– Orta Doğu’daki barış anlaşmalarını nasıl görüyorsunuz? Türkiye İsrail ile resmi ilişkilere sahip olmasına rağmen Abraham Accords anlaşmasına karşı durdu. Bir Kürt partisi olarak İsrail’e nasıl bakabilirsiniz?

MK– İsrail’in var olmaya hakkı ve Yahudilerin de kendi bağımsız devletlerine sahip olmaları, Filistinliler de öyle. İsrailliler ve Filistinliler arasındaki çatışmayı iki devletli bir çözümle çözmek için BM kararlarını destekliyoruz. Bu yüzden bu barış antlaşmasına katılıyoruz. İsrail ile Arap ülkeleri arasında bir barış antlaşması olması olumlu bir şeydir.

Ortadoğu’nun sorunlarını çözmek için konfederalizme inanıyoruz. Orta Doğu çok çeşitli bir nüfusa sahiptir ve biz barış ve uyum içinde birlikte yaşadığımız büyük bir geçmişimiz var.

Ateşkes beklentisi

JP-Siyasi açıdan size yakın olan HDP’nin Türkiye Parlamentosu’nda 56 temsilcisi bulunuyor. PKK kurulduğunda, Türkiye’deki Kürt halkı bugünden çok daha kötü şartlar altında yaşıyordu. Neden Türkiye gibi büyük bir askeri güce karşı silahlı mücadelede ısrar ediyorsun – şiddetsiz mücadeleyle hedeflerinize ulaşamaz mısınız?

MK-1984’te silahlı direnişe başladığımızda, bunu yapmak zorunda kaldık. Biz seçmedik.  Türkiye askeri bir diktatörlüktü ve halkımıza baskı yaptı. Siyasi arenaya giremedik, halkımızın kendi evlerinde bile Kürtçe konuşmasına izin verilmiyordu. Bu şartlar altında, tek bir seçeneğimiz vardı: nefsi müdafaa.

1993’e kadar savaşmaya devam ettik. Daha sonra liderimiz Öcalan ve PUK lideri Celal Talabani Lübnan’da bir araya gelerek ateşkes ilan etti. Silahlı direniş Kürt meselesini masaya yatırdı ve silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan ettik. Vizyonumuz her zaman şiddetsiz mücadele yönünde olmuştur. Turgut Özal Kürt sorununu diyalogla çözmeye çalıştı ama Türkiye’deki ‘derin devlet’ onu durdurdu.

Adnan Kahveci ve Eşref Bitlis gibi birçok kişi öldürüldü. Özal’ın fikirleri çöpe atıldı ve Türk devleti bize karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Bu tarihten itibaren dokuz ateşkes girişimi ilan ettik.  Tüm bu girişimler Türk devleti yüzünden başarısız oldu. Türk devleti ile yapılan görüşmelerin hiçbiri anlaşmaya dönüşmedi.

Askeri seferleri beş yıl durdurduk. 2005 yılında, benimle doğrudan çalışan eski BM yetkililerinden oluşan bir heyetle görüştük. BM aracılığıyla, Oslo’da üç yıl boyunca Dolaylı olarak Türkiye ile görüştük. Biz barış konusunu görüşürken, Türkiye, Suriye ve İran bize karşı birlikte çalışmaya karar verdiler, diyalog sona erdi

2012’de liderimiz Öcalan, Türk siyasetçilere bir mektup göndererek çatışmaları durdurmalarını ve diyalogu geliştirmelerini istedi, Türkiye bunu kabul etti.  Dolmabahçe Sarayı’nda resmi bir anlaşmaya vardık ve silahsızlanma sürecini başlattık. Anlaşmaya varılmasından 18 gün sonra, 18 Mart 2015’te Erdoğan, “Anlaşma yok, herhangi bir anlaşma hakkında bilgim yok” dedi. Bu açıklamaya dayanarak, temmuz ayından beri saldırılar durmadı bize karşı yeni bir askeri harekat başlattılar.

Silahlı çatışmada ısrar etmiyoruz ama Türk devleti savaş istiyor. Kendimizi silahsızlandırmak için bir anlaşma imzalamak istiyoruz. Türk devleti bizi yok etme politikasını sürdürürse bu zor olacak. Savaşa devam etmek istemiyoruz. Bu sorunları çözmek için diyaloğu tercih ediyoruz.

Suriye’de bir sonraki aşama

JP– Suriye’deki Kürtlerin birçok ülkede diplomatik temsilcilikleri var; Kürtçe Rojava’da resmi bir dil haline geldi; Ve Suriyeli-Kürt liderlere Mazloum Abdi ve İlham Ahmed’e saygılı davranılıyor ve dünya lideriyle görüşüyorlar. Sizce Suriye’deki Kürtler hala tehdit altında mı?

MK– Suriye’deki Kürtler El Kaide ve IŞİd’e karşı savaştılar ve bu örgütleri yenmede kilit rol oynadılar. Eğer IŞİD Kobane ve Sincar’da yenilgiye uğratılmasaydı, IŞİD tüm Suriye ve Irak’ı kontrol edebilir ve dünyaya saldırılar da yapabilirdi. YPG ve YPJ bu direnişte hayati bir rol oynadı, daha sonra Süryani ve Arap gruplarla ortak etti. Hepsi etnik kökene dayanmayan demokratik bir federasyonun değerleri altında birleştiler ve birlikte çalışabileceklerini kanıtladılar. SDF daha sonra çok ırklı bir askeri koalisyon olarak kuruldu.

Yani, evet, Abdi ve Ahmed’in sadece Kürtler için değil, kuzey ve doğu Suriye’nin tüm nüfusu için, dünyanın dört bir yanındaki başkentlerde karşılanmaları iyi bir şey.

Abd’nin terk ettiği Afrin, Ras al-Ayn, Tell Abyad’da ve diğer yerlerdeki Kürtler çok zarar gördü. NATO üyesi ve NATO tarafından desteklenen bir ülke tarafından işlenen etnik temizlik benzersizdir.

Rojava’daki Kürtler yeni bir çağda yaşıyorlar, ancak Türkiye ve Suriye’deki Esad rejiminden gelen tüm uzlaşma girişimlerini ret ediliyor ve tehditler hala devam ediyor. Dünyada 50 milyon Kürt var ve bunlar hala BM tarafından ulus olarak kabul edilmiyor.

Kürtler demokrasinin, özgürlüğün, laikliğin ve kadın özgürlüğünün şampiyonu olduklarını kanıtladılar, her türlü teröre karşı savaştı ve savaşmaya devam edeceğiz.

-Görüşmenin bazı bölümleri kısaltılarak çevrildi.

About admin

Check Also

KÜRTLERİN TARİHİNE YOLCULUĞUM (2)- M. Taş

Kürt tarihindeki zaman yolculuğumuzda Şehrizor Ovası durağındayız. Sonradan Müslüman olan halife Ömer fetihler yoluyla İslam …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com