Atatürk’ü statik, donmuş yorumlara hapseden cuntacılara ve bugünün idealar dünyasındaki şaşkınlara karşı; hep ileriye bakan, aklı, bilimi ve devrimciliği öne çıkaran dinamik Mustafa Kemal Atatürk’ü sahiplenmeye devam edeceğim.
Akşener’e “eve dön” diyor, Muharrem İnce’ye belki CHP’yi böler umuduyla büyük teveccüh gösteriyor, “Demirtaş sol parti kuruyor” spekülasyonuyla uyguladığı siyaset terörüne karşın bir türlü çökertemediği HDP’yi bölmeye kalkıyor, CHP’yi Kürtlerden ve Demokrasi Bloğundan uzak tutmak için parti içindeki “Atatürk” tartışmasını körüklüyor.
https://artigercek.com/yazarlar/celal-baslangic/hdp-de-aranan-muharrem-ince-bulunamadi
Darbe illa ordunun yönetime el koymasıyla olmak zorunda değil. Darbe dediğimiz, toplumsal bağıntılara ve toplumsal dinamiklere tepeden gelen müdahaledir. 7 Haziran sonrasında, 1 Kasım erken seçimlerinin ilanı bir darbe ilanıdır aynı zamanda. 7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki saldırılar, katliamlar, o kapkaranlık süreç bunun bir parçasıdır. Toplumun “değiştirebilirim” inancının veya iradesinin yükseldiği görüldüğü anda, “değiştiremezsiniz” dendi.
https://www.birartibir.org/a-dan-x-e/839-toplumsuz-millet
Bu özgürlüklerden biri de silahsız ve saldırısız, “önceden izin almadan” toplantı ve gösteri yürüyüşü yapabilirler. (Anayasa Md. 34) En basiti: Virüs salgını sebebiyle bütün toplanmalar yasak… Ama iktidarın düğünleri, mitingleri, toplantıları serbest!
https://www.karar.com/milli-irade-yargiya-saygili-olmali-1585375
Eğer köle tüccarının heykeli müzeye konur ve altına da “Şu kadar köleyi taşımış, böyle pislikler yapmış” yazılırsa farklı. O zaman bir insanlık tarihi müzesinde sergilenebilir. Ancak kamusal alana koyduğunuzda işin rengi değişiyor. “Bu iyi bir adam” denerek anılmasına izin veriyorsunuz.
https://www.birartibir.org/kultur-sanat/755-yikilasi-heykeller-dikilesi-heykeller
Yugoslavya Devlet Başkanı Tito, 1971 yılında Beyaz Saray’da ABD Başkanı Nixon’un önünde “Cuba” purosunu nasıl tüttürdü?
https://www.minareport.com/2019/01/21/when-tito-met-nixon-but-we-dont-smoke-at-the-white-house/
Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu, ‘Sosyal Tarih’ konusunun tartışıldığı programda iğneleyici ve alaycı tavırlarla Pelin Batu’nun sözünü kesiyor. Bu ayrımcı ve alaycı tavırlara öfkelenen Batu’nun uyarılarına rağmen ikili zorbalıklarını sürdürüyor.
https://www.medyatava.com/haber/pelin-batu-bu-kadar-yil-sonra-bile-sinirlendim_211432
“Geçenlerde salonda otururken, birisi omuzuma vurdu. Döndüm baktım, Laz İsmail’di. Acayip bir adam. ‘Nasılsın kız?’ diye hatırımı sordu. Sonra epey konuştuk. Türkiye’de iktidarda kim olursa olsun, Sovyetler Birliği’yle iyi komşuluk ilişkilerini sürdürdükçe, bu ilişkileri bozacak çıkışların zararlı olacağını söyledi. Avrupa’daki TİP’lilerin tavrını eleştirdi.”
https://ilerihaber.org/yazar/12-eylul-ve-uc-tanik-117304.html
Once share markets have disappeared, the need for gargantuan debt to fund mergers and acquisitions evaporates – along with commercial finance. And given that the Central Bank provides everyone with a free bank account, private banking shrinks into utter insignificance.
Temel Çelişkiler, Hareketli Çelişkiler, Tehlikeli Çelişkiler – “Sermayenin geldiği noktayı, nereye doğru ilerliyor olabileceğini ve bu gidişat konusunda neler yapılabileceğini araştırabileceğimiz herkese açık bir foruma, tabiri caizse, bir küresel meclise ihtiyacımız var.’’
https://ilerihaber.org/icerik/kapitalizm-yine-krizde-117230.html
Founder of the Democracy in Europe Movement 25 (DiEM25) explores what a restructured economic and political landscape might look like in a post pandemic era, and what it would take to harness state power in service of the masses rather than corporations.
https://www.youtube.com/watch?v=wwfM3IKaZgw
40 yıl önce – 12 Eylül 1980
https://listelist.com/12-eylul-1980-neler-oldu/
Attachments area
2008 & 2020: The Combination That Changed Capitalism Forever [Yanis Varoufakis]