Köşelerden Bir Demet (256)-Cavlı Çulfaz

Selahattin Demirtaş: “Neyse ki, halkın parasını çalmaktan dolayı hapiste değilim. Adaletsizlik ne kadar derin olursa olsun bizi kimse çok uzun yıllar hapiste tutamaz. Hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını sağlamak sadece siyasi atmosferde bir değişimle mümkün olur, bu da bir hükümet değişikliği ile. Bunu halk başaracak. Bu nedenle, tahliye olmayı mahkemelerden değil halktan talep ediyorum. Halkımıza güveniyorum.”

https://www.gazeteduvar.com.tr/demirtas-reutersa-konustu-mhp-ak-partiden-faydalaniyor-ama-basarili-olamayacak-haber-1518321

Türkiye şimdilerde; Mısır ve İsrail’le barışmak için Müslüman Kardeşler ve Hamas’a verilen destekleri “görünmez kılmakla”, Suriye’de en başta konulan “barış koridoru” hedefi yerine birkaç cebi korumaya çalışmakla, AB ile ilişkileri düzeltmek uğruna araştırma gemilerini Antalya Körfezi ve Karadeniz’e geri çekmekle, Libya’da ise olabildiğince sessiz kalıp, imzalanmış anlaşmaların feshedilmesinin önüne geçmeye çabalamakla meşgul. Büyük heveslerden geriye, iç kamuoyuna tersini anlatan TRT dizileri ile, “değerini yitirmiş” yalnızlık kalmış görünüyor.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/yeni-dunya-duzeninde-degisen-roller/617474

Bu olgu, Türkiye solunda da (örneğin Ergin Yıldızoğlu arkadaşımızda) “dünyada neoliberalizmin sonu mu?” beklentisine yol açtı. Yanıltıcı bir beklenti…  Joe Biden’ın sola dönük politikaları iç siyasetle sınırlıdır. Dış siyasete ABD emperyalizminin öncelikleri egemendir. Demokrat Parti’nin sol kanadı ise, Clinton döneminden miras kalan “insan hakları emperyalizmi” söyleminin tutsağıdır; Rusya ve Çin karşıtlığında hemfikirdir.

https://www.birgun.net/haber/boratav-emperyalizmden-demokrasi-uman-liberaller-yaniliyor-340003

Neoliberalizm her zaman kapitalizmdir ama kapitalizm her zaman neoliberalizm değildir. Bugünlerde, ABD başta olmak üzere “merkez ülkeler”, neoliberal modelin ana varsayımlarını terk ediyorlar, devletin ekonomi ile ilişkisi de buna göre değişiyor.

https://sendika.org/2021/04/kimi-yanlis-anlasilmalar-uzerine-kisa-notlar-korkut-hocamin-yarattigi-guzel-bir-firsati-degerlendirirken-614052/

Biden yönetiminin bir tür sosyal demokrat sayılabileceğini söyleyen Ergin Yıldızoğlu da neoliberalizmin iflasının kesin olduğunu vurgulamakta birlikte, şahin politikalar izleyebileceğini belirtiyor ve “Bu sosyal demokrasi, kendi ülkesinde ‘demokratik halkçı’ (emek sermaye mutabakatına dayalı) uygulamalara karşın, uluslararası alanda, emperyalist sistem (emperyalizm bir sistem sorunudur siyasi tercih sorunu değil) içinde hareket etmek durumunda olduğundan, modern ya da klasik emperyalist politikaları, ucu savaşlara uzanacak olsa bile izlemek durumunda kalabilir. Bunu da doğal karşılamak, hatta beklemek gerekir.” diyor.

https://www.birgun.net/haber/neoliberalizmin-fetret-devri-340803

Crisis alla Turca II – From Currency Crisis to Debt Crisis? – Investment has concentrated in areas with little foreign exchange earning prospects such as real estate and physical infrastructure ‒ roads, bridges, airports and hospitals.  Much of the latter capacity remains underutilised, entailing significant contingent liabilities for the government as a result of guarantees given to private constructers in dollars.  The economy has been showing signs of premature de-industrialization that has pervaded many semi-industrialized economies in the past two decades.  Regrettably, while a genuine reform agenda should focus on how to reduce dependence on imports and foreign capital, the current debate in the country is largely concentrated on how to attract more capital.

https://www.ipsnews.net/2020/10/crisis-alla-turca-ii-currency-crisis-debt-crisis/

https://twitter.com/Canan_Kaftanci

https://twitter.com/CHP_istanbulil/status/1380862812138917893/photo/1

[1961 Mülkiye girişli sınıf arkadaşım Şefik Onat, “opera sözünü görünce hemen kaçmayın; ilginç bir şey anlatıyorum” diyerek aşağıdaki bağlantıyı iletti. Teşekkür ediyorum. -C.Ç.- ] Her zaman yerleşik düzene karşı olduğu bilinen, çok farklı, çağdaş, hatta ürkütücü yorumlarıyla tanınan İngiliz yönetmen Graham Vick, “Sihirli Flüt”ü alıp, günümüzün sosyal ve siyasal yapısı, terör- insan hakları – mülteciler – markaların piyasa hakimiyeti – sonsuz zenginlikler/aç toplumlar – din savaşları gibi ögeler üzerine kurup, fantastik bir gösteriye dönüştürürse ne olur? Bana kalırsa, operaya ilgi duymayanlar bile hayretle seyreder!

https://t24.com.tr/yazarlar/sefik-onat/operaya-ilgi-duymayanlar-bile,30546

Eric Hobsbawm: The Consolations of History

https://www.youtube.com/watch?v=wVQ4dfC34TI

Federico Garcia Lorca – Bernarda Alba’nın Evi

https://www.youtube.com/watch?v=I2_uHZYygwE

https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ

Attachments area

Preview YouTube video Eric Hobsbawm: The Consolations of History

Eric Hobsbawm: The Consolations of History

Preview YouTube video Bernarda Alba’nın Evi / Radyo Tiyatrosu

Bernarda Alba’nın Evi / Radyo Tiyatrosu

About Mehmet Tas

Check Also

Gündemden Bir Demet/Mustafa Aydin

Birleşik Kamu İş: Açlık sınırı 20 bin lirayı aştı KAMU-AR araştırmasına göre son bir ayda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com