Köşelerden Bir Demet (233)-Cavlı Çulfaz

Bu tehditlerin gerçekleri örtmeye yöneldiğini, ona kaldırılan ellerin demokrasiye, barışa, huzura kaldırıldığını biliyoruz. Ülkeyi yönetenlere; bu saldırıyı ve bir süredir görülen benzer saldırıları azmettirenlere ve gerçekleştirenlere dur demenin zamanının çoktan geldiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

https://www.evrensel.net/haber/427866/levent-gultekine-3338-imzaci-destegi-saldiriyi-kendimize-yapilmis-sayiyoruz?a=ef7

Ya farklılıklarımızla “biz” olacağız, ülke ve siyaset normalleşecek ya da tek tek hepimiz otoriterliğin, neo-faşizmin değirmen taşları arasında öğütüleceğiz, ülkemize de, geleceğimize de yazık olacak.

https://t24.com.tr/yazarlar/oya-baydar/muhalefet-hatti-mudafaa-dan-sathi-mudafaa-ya-gecebilecek-mi,30184

Ve iktidara kafa tutulduğu zaman başa gelebilecek şeylerin, iktidardan korkulup suskun kalındığında başa gelecek şeylerden daha kötü olmadığını birbirimize devamlı hatırlatmakta yarar vardır.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mine-sogut/yeryuzunde-neseli-bir-meyhanede-1819992

Lucretius: “Bitimi yoktur evrenin evet, olsaydı / bir sınırı olması gerekirdi bir yerde / Ama bir şeyin nasıl sınırı olabilir / dışında onu sınırlayan  bir başka şey yoksa.”

https://ilerihaber.org/yazar/bilimin-siirle-dansi-123958.html

1950 yazarlar ve şairler kuşağının başucu kitabı Malte Laurids Brigge’nin Notlarında Rainer Maria  Rilke “Korkuyorum. Korkusu oldu mu insan buna karşı bir çare düşünmelidir” der. Korkunun ecele faydası yoktur! Korkuyu korkutmak zorundayız!

“Doğum gününüz kutlu olsun. 67 yaşına girdiniz. Yeni yaşınızdan beklentileriniz neler olacak?” “Gazeteciler bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ne sormalıydı?” diye düşündüm. Aklıma gelen sorulardan bazıları şunlar:

https://farukbildirici.com/erdogan-a-muthis-soru/

12 Mart, bir anlamda “yarım” darbe sayılır. Askerlerin muhtıra vermesi üzerine Başbakan Demirel istifa eder ve yerine partiler üstü Nihat Erim hükümeti kurulur. Ancak TBMM kapatılmaz. İlerici, devrimci gençlik örgütleri ise kapatılır, birtakım sendikal haklar kısıtlanır, memurlara sendika hakkı yasaklanır, ülkenin tek sol partisi olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) kapatılarak yöneticileri tutuklanır.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kadikoydeki-yogurtcu-parkinda-iki-sivil-devrimci-gencle-bulusuyoruz-sinan-cemgil-ve-tuncer-sumer-1819998

[Gönül Dinçer yoldaş alttaki yazıya dikkatimizi çekti. Kendisine teşekkür ediyorum. -C.Ç.- ]

https://serbestiyet.com/yazarlar/peki-siz-bu-meseleyi-nasil-cozeceksiniz-53723/

 ‘Anılar Belgeler’ başlıklı beş ciltlik çalışmasını tamamlayan Kemal Burkay tam 10 yıldır aramızda.“Geldiğim yıllar, bence ülke bakımından en olumlu yıllardı. Ülkede koşullar yumuşamıştı geçmişe göre. Tartışabiliyorduk, konuşabiliyorduk. Kürtler bakımından da. Bu ülkeye barışı ve huzuru, farklılıkların bir arada yaşamasını kabul eden bir anlayış getirebilir.”

https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/kemal-burkayla-10-yil-sonra-2308364

 4 Aralık 1945’te ellerinde baltalar, balyozlar ve sopalarla çoğu öğrenci 20 bin kişilik bir kalabalık tarafından basılıp darmadağın edildi Zekeriya ve Sabiha Sertel’in Tan gazetesi.

http://www.orduolay.com/yazarlar/yalcin-simsek/serteller/11574

https://www.hurriyet.com.tr/kitap-sanat/dogan-hizlan-bu-cubbede-cok-emek-var-41753377

 Bizim Radyo yayınlarının çeşitlenmesinden ve yayın sürelerinin artmasından sonra Memo (Abuzer Özdemir, Yıldız Sertel’in eşi) Kürtçe yayın konusunu yeniden gündeme getirdi. “Dr. Hayk (Açıkgöz) yine karşı çıktı. Marat, Aram ve Fahri Memo’yu desteklediler. Sabiha, Zekeriya ve Yıldız ise bu tartışmada tarafsız kalmayı yeğlediler. Kürtçe yayın yapılıp yapılmayacağı bir kez daha netlik kazanamadı.”

https://serbestiyet.com/featured/serteller-kitabi-ve-turkiye-solunun-ulusculugu-53709/

Nâzım Hikmet, Suat Derviş, Sabahattin Ali, Nail Çakırhan başta olmak üzere ülkenin demokrat, ilerici ve sosyalist pek çok aydın ve yazarı bu yayın organlarında çalıştı, kitapları Serteller tarafından basıldı. Serteller yönetimindeki Tan gazetesi yükselen Alman faşizmine, yerli Nazi işbirlikçilerine ve dönemin baskıcı tek parti hükümetlerine alabildiğine muhalefet etti, çok partili demokrasiyi, düşünce özgürlüğünü ve insan haklarını savundu.

https://medyascope.tv/2021/03/07/sabiha-ve-zekeriya-sertelin-fevkalade-yasam-oykusu-korhan-atay-ile-soylesi/

https://www.youtube.com/watch?v=xXCXlX9Uqi8

Selahattin Demirtaş | TBMM HDP Grubu | 26 Temmuz 2016

https://www.youtube.com/watch?v=-O9q2Xh0ykE

12 Mart 1921 – İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 100. YILDÖNÜMÜ

https://www.tbmm.gov.tr/tarihce/istiklalmarsi_c9.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=7z0Hqhj2aGE

https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ

Attachments area

Preview YouTube video Yeğeni Nur Deriş’in anlatımıyla Sabiha Sertel’in bıraktıkları…

Yeğeni Nur Deriş’in anlatımıyla Sabiha Sertel’in bıraktıkları…

Preview YouTube video Meclis grup toplantısı konuşması – 26 Temmuz 2016

Meclis grup toplantısı konuşması – 26 Temmuz 2016

Preview YouTube video İSTİKLAL MARŞI’MIZIN KABULÜNÜN 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

İSTİKLAL MARŞI’MIZIN KABULÜNÜN 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

About Mehmet Tas

Check Also

21.Yüzyılda Sol Karanlıkta Yürüyor- M. Taş

Sol partiler, bazı bölgeler hariç, kendi adaylarıyla seçimlere giriyorlar. Güncel seçim politikalarının ayrıntılarında gömülmüş, küçük …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com