Evet, kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Üniversite çatısı altında bile “Devlet gibi düşüneceksin!” dayatması olmasaydı bu ülkede, “Soykırım yoktur!” diyen de, “Soykırım vardır!” diyen de aynı çatı altında tarihi özgürce araştırabilseydi, farklı olana düşman muamelesi yapılmasaydı,Hrant kardeşim bugün yaşar mıydı?
İnsanlarımızın ezici çoğunluğunun, neredeyse tümünün temel talebi ve ereği aynı. Ne var ki herkes kendi küçük evreninde, kendi fânusu içinde debelenip duruyor. Demokrasi ittifakını oluşturmak, ittifakı demokrasi cephesine dönüştürmek için ilk adımın siyasî partilerden gelmesi gerekiyor.
https://t24.com.tr/yazarlar/oya-baydar/dertler-farkli-amac-ayni-cozum-ortak,29516
Bu konuda verilebilecek en çarpıcı örnek sanırım İhsan Doğramacı vakasıdır. İlk kez 1980’li yılların başlarında Uğur Mumcu, Doğramacı’nın Annenin Kitabı’nın Benjamin Spock’ın Çocuk Bakımı kitabından aşırma olduğunu yazmıştı.
https://gazetemanifesto.com/2021/bilimcinin-kuyusu-411432/
Polis Melih Bulu’yu protesto gösterilerine katılan bir öğrenciye, vazgeçirmek için nasihat ediyor: “Akıllı ol!..” Öğrenci çok hazır cevap: “Sen diyorsun?.. Üniversiteye giriş sınavında en yüksek puanı alanlardan biri olarak, akıllı olduğum için Boğaziçi Üniversitesi’ne girdim, hâlâ ne akıllı ol, uyarısı?..”
https://t24.com.tr/yazarlar/yalcin-dogan/hani-melih-bulu-rektor-var-ya-tarzan-zor-durumda,29509
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii Nur Vergin Hocamızın iyi komşuları var. Bir tarafta Merkez Efendi, bir diğer tarafta Mehmet Şevket Eygi ağabeyimiz. Dünyada iyi komşu aranması çok çok önemli ama ahirette de iyi komşular büyük önem arz ediyor. Şu anda bu iyi komşularla Rabbim inşallah sevgili Habibinin Liva-ül hamd ismiyle müsemma sancağı altında haşru cem eylesin” ifadelerini kullandı.
https://www.youtube.com/watch?v=vTAiptfYdDs
Fethiye Çetin’in kitabını okumanızı öneririm. Hukuk öğrencileri ise ders kitabı gibi görmeli. Bir cinayetin arka planındaki kişisel-toplumsal sorunlar çerçevesinde yargılama-hâkim vicdanı üzerine yazılmış bir edebiyat eseri önermek isterim. Tanguy Viel’in “Ceza Kanunu 353. Madde” (İletişim). Özellikle hukuk öğrencileri mutlaka edinmeli.
https://www.gazeteduvar.com.tr/seyircisiz-zulum-olmaz-makale-1510610
Örneğin Didar’la ilgili yazılan Eğitim ve Öğretim Servisi raporunda Didar’ın “manevi rehberle” görüşmediğinin altı çizildi: “Kurum kütüphanelerinden veya ailesiyle ziyaretçileri tarafından gönderilen toplam 57 kitap okuduğu, kurs veya manevi rehberlik faaliyetlerine yönelik bir talebi bulunmadığı saptaması yapılmıştır.”
https://www.birgun.net/haber/cit-cikmayacak-330914
Melih Cevdet Anday ile Yaşar Kemal’in de Türkçe konuştuklarını duyunca tedirgin olan bu insanların birkaçıyla selamlaşınca anlaşılır ki, geminin neredeyse tüm yolcuları, Suriye veya Lübnan’dan Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne tatile giden Ermenilerdir. Sohbet derinleşince Anday ve Kemal, bu Ermenilerin hepsinin bir şekilde Anadolu göçmeni olduğunu öğrenirler:
http://www.agos.com.tr/tr/yazi/23948/soykirim-ve-sol-melih-cevdet-andayin-tedirgin-yuzlesmesi
Menderes’i de Demirel’i de “münevverleri ihmal ediyorsunuz” diyerek eleştiren, büyük çoğunluk olan köylü oylarının bir ülkeyi iyi idare etmek için yetmeyeceğini, “münevverlerin” gerekli olduğunu söyleyen de de oydu. Tanzimat’la Rusya’daki Petro reformlarını mukayese ederek, bizim başarısız olmamızın sebebinin ilim adamı eksikliği olduğunu Meclis kürsüsünde anlatan odur…
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/ornek-bir-milliyetci-1588306
Yurdunu ve Şiiri Yüreğinde Sevdayla Taşımak: NÂZIM HİKMET – II
https://demokrasibirlikdayanisma.com/category/turkiye/
https://demokrasibirlikdayanisma.com/category/sol-marksizm/
https://independent.academia.edu/CAVLICULFAZ
Zamanında Sabahattin Eyüboğlu, Vedat Günyol, Nedim Otyam, Melih Cevdet Anday, Musa Anter, Mehmed Uzun, Mahmut Baksi, Ruhi Su gibi isimlerle birlikte aynı ortamlarda bulunmuş, kimisinden ders almış, kimisiyle beraber çalışmış.
https://m.bianet.org/bianet/yasam/235287-kurt-muzigine-adanmis-bir-omur-huseyin-erdem
Hüseyin Erdem – Sümeyra Çakır – Derlemelerimden seçerek Ruhi Su ve Sümeyra söylediler. Ne yazık Ruhi Su’dan yalnızca bir Kürt şarkısı var elimde. Ama Sümeyra’dan bizim evde kaydettiğimiz yayınlanmış ve yayınlanmamış konuşmalar, şiirler, halk şarkıları var.
https://bianet.org/bianet/yasam/235221-sumeyra-cakir-siwara-cucikan
https://www.youtube.com/watch?v=J30XiuiG9DY
Attachments area
Preview YouTube video Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Nur Vergin’in cenaze …
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Nur Vergin’in cenaze …
Preview YouTube video Sümeyra Çakır’ı özlemle anıyoruz!
Sümeyra Çakır’ı özlemle anıyoruz!