Köşelerden Bir Demet (130)-Cavlı Çulfaz

“iyileşme zamanı” sloganı, sadece Amerikan toplumu için değil, Trump’ın zehirli siyasi ideolojik iktidarını, toplumu bölmeyi ve birbirine düşürmeyi bir iktidar politikası olarak benimseyen dünyadaki tüm otokrat liderler ve böldüğü toplumlar için büyük bir ihtiyaçtır.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/iyilesme-zamani-bolunen-ve-hasta-edilen-toplumlar-1789575

Kravatlı emeklilerin olduğu stüdyodan zaman zaman “bölge”ye bağlanılıyor. Başında kask, üstünde koruyucu yelek olan gazetecinin bir silahı eksik. Yüzü görünmedik asker, fotoğrafı çekilmedik arazi aracı kalmamış gibi. Bir zamanlar Zafer Bayramı’nda bile askeri tören yapılmasını “sivil iradeye saygısızlık” sayan medya, şimdi uzaktan eğitimle kısa dönem askerlik yayınına dönmüş!

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-terkoglu/muyesser-yildizin-ogrendigi-devlet-sirri-ne-1789567

Evet, köleler de isyan eder. Spartaküs isyanından beri tarih bu isyanları yazmıştır. Çünkü köleler de bir gün düşünür. Çünkü köleler de bir gün sormaya başlar. İşte o gün, kölelerin önüne “dürüst ve cesur bir öncü” geçer. Ve “kölelerin isyanı” başlar. Bugünün köleleri de uyanacaktır. Borç narkozundan uyanacak, zincirlerini kıracaktır. O gün, insanlık yeniden uyanacak, dünya değişecektir.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erdal-atabek/kolelik-kalkti-mi-1789569

 Bernie Aanders: “Fakat karşı karşıya bulunduğumuz kriz düşünülürse işimiz bitmedi. Trump’ı yenme yolunda temel adımı attık ama bu sadece bir başlangıç. Şimdi yeni ve yoğun bir iş başlıyor başlıyor. Ve bana göre önümüzdeki en önemli görev, yeni Kongre’nin ve yeni yönetimin işlerin eski gibi olamayacağını anlamasıdır. Bu korkunç bir hata olur. Şirket elitleri ve lobicilerin bu ülkenin ekonomik ve siyasi hayatını belirlediği duruma geri dönemeyiz. Bu ülkenin çalışan ailelerinin, halkının ajandasını yaratacak şekilde bir araya gelmemiz ve bu ajandanın uygulanmasını talep etmemiz gerekiyor.”

https://www.birgun.net/haber/trump-ve-amerikan-liberal-demokrasisinin-zaferi-322220

Kural tanımaz Trump’ın seçimle gidiyor olması, öyle ya da böyle dünyaya hâkim olmaya başladığını ve her yerde norma dönüşmekte olduğunu düşündüğümüz bir yönetme tarzının aslında o kadar da yenilmez olmadığını, bir devrin böyle kapanabileceğini göstermesi bakımından önemli. Tabii muhalefet bir an önce, yeterince beklersek bunlar zaten gidici rehavetinden kurtulup başka türlüsünün “mümkün” olduğunu ve “toplum”u yeniden inşa etmenin yolunu bildiğini gösterebilirse…

https://www.gazeteduvar.com.tr/trumpin-gitmesine-neden-sevinmeliyiz-makale-1503932

ABD başkanlık seçimlerinde başkan adaylarından biri Rusçulukla, diğeri de Çincilikle suçlandı. Bu tablo, Amerikan hegemonyasının zayıflamasıyla ilgilidir. Hegemonyası zayıflayan ABD’nin küresel politikaları da zayıflıyor, normal bir seçim yapabilme kapasitesi de!

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/cinci-biden-ruscu-trumpi-yendi-1789594

Kıdem, ihbar, iş güvencesi, emeklilik hakları tehlikede. Sendikacılıkta müzakere elbette önemli ama mücadele kapasitesi olmadan müzakereden sonuç almak zor.

https://www.birgun.net/haber/torba-yasaya-karsi-genel-is-birakma-eylemi-sart-322232

Pek az okuyucu okuma pratiklerini kayıt altına alır. Bazı okuyucular sayfa kenarlarına bir şeyler not eder veya karalar, bazıları okuduklarını başkalarına anlatır veya bir okuma günlüğüne kaydeder ama metnin ferdî alıcısı üzerindeki etkisinin tam olarak ne olduğuna ilişkin delil özünde kısıtlıdır.

https://parsomenfanzin.com/2020/10/13/kitap-derken-tam-olarak-ne-kastediyoruz-james-raven/

Ian McEwan’ın hoşuma giden bir başka davranışı. “Jerusaleme /Kudüs” ödülünü almak üzere İsrail’e gitmesiydi. Batı Yakası’ndaki işgali, yerleşimleri kınadı, İsrail dinci sağını ve Hamas’ı eleştirdi ve ödülün nakit yanını da, İsrailli eski askerler ile Filistinli eski gerillaların kurduğu “Peace Combattans / Barış Savaşçıları” adlı örgüte bağışladı. Eski gerillalar ile Türk ordusundan eski askerlerin bir barış örgütü kurduğunu tahayyül edebilir misiniz?

https://yeniyasamgazetesi.com/solar-molar-derken/

Falih Rıfkı Atay: “Tuhaf kader cilveleri vardır. Eğer Lenin çarlığı yıkmasaydı ve Rusya zafer gününe erişse idi, İstanbul Rus olacaktı. İnsanın acaba bir İstanbul köşesine Lenin’in büstünü koysak mı, diyeceği gelir.”

https://yakindoguyazilari.com/sait-cetinoglu-yazi-lenin-bolsevikler-ve-milli-mucadeleye-katkilari/

 Could the Soviet Union Have Survived? We ask four historians whether the demise of one of the 20th century’s superpowers was as inevitable as it now seems.

https://www.historytoday.com/archive/head-head/could-soviet-union-have-survived

 “Sayıların ondalık kısımlarını belirtmekte virgül kullanılır.” “Değiş” sözcüğü Türkçede “mübadele, trampa” karşılığı kullanılıyor. “Değiş tokuş”la aynı anlama gelir. “Deyiş” sözcüğünü ise “ifade, üslup” anlamında kullanıyoruz. İkisi ayrı sözcüklerdir…“Rastlamak” ya da “rast gelmek”, “karşılaşmak, tesadüf etmek” anlamındadır. “Rasgele”nin anlamı ise “gelişigüzel”, “lalettayin” demektir.

https://www.birgun.net/haber/ondalik-sayilarin-yazimi-322226

 Frida zamanla Troçki’yle yakınlaşır ama bu ilişki çok uzun sürmez çünkü Frida, Diego’ya ne kadar bağlıysa, Troçki de Natalia’ya o kadar bağlıdır: “Lev, bendeki mektuplarını geri istedi ve aramızda yaşananların hiçbir izi kalmaması için onları yaktı.”Diego o sıralarda Troçki’yi öldürmeye teşebbüsle de suçlanır. Ramon Mercader ile arkadaş olur ama… “Ne kötü talih! O canavar, Troçki’yi başına buz kıracağını saplayarak öldürdü. Bu defa şüpheler bana yöneldi.”

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/frida-devrimin-ta-kendisiydi-1788771

France Culture kanalı, Savaş ve Barış, Anna Karenina gibi eserlerin sahibi Rus yazar Leo Tolstoy’un ölümünden 1 yıl önce, 1909 yılında alınan ses kaydını paylaştı.

https://www.gazeteduvar.com.tr/leo-tolstoyun-1909da-alinan-ses-kaydi-ortaya-cikti-din-ve-dayandigi-oz-haber-1503849

Ara Güler ve Yaşar Kemal bir arada!

https://www.youtube.com/watch?v=l01hHN_PjHs

Yunus Emre – Hakk’ı arar isen kalbinde ara / Kudüs’te Mekke’de Hac’da değildir / Kabul et Yunus’un erkan sözünü / Tizcek gelir başa, geçce değildir.

https://www.youtube.com/watch?v=6JKpcORaFFc

Attachments area

Preview YouTube video Ara Güler ve Yaşar Kemal bir arada! Adeta bayram gibi görüntüler sizinle…

Ara Güler ve Yaşar Kemal bir arada! Adeta bayram gibi görüntüler sizinle…

Preview YouTube video Dervişlik baştadır tacda değildir, Ahmet Özhan

Dervişlik baştadır tacda değildir, Ahmet Özhan

About admin

Check Also

Gündemden Bir Demet/Mustafa Aydin

Yeşilin vandalizm tonu Hazırlayan: Gülşah Görücü Londra’daki Finsbury Park yakınlarında bir binanın yan cephesinde bir gece …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com