Köşelerden Bir Demet (122)-Cavlı Çulfaz

Sosyalistler, mücadele ettikleri toprakların devrimci mirasını sahiplenerek yollarına devam eder. Diğer bir anlatımla sosyalistler, insanlığın ilerici birikimini inkâr ederek değil, onu içererek aşar. Cumhuriyetçi burjuvazi, 1830-48-71 gibi tarihsel uğraklarda Paris sokaklarında oluk oluk emekçi kanı döktü diye Fransız Devrimi’ne düşmanca yaklaşmaz. Marx’ın ünlü üçlemesinde (Fransa’da İç Savaş, Fransa’da Sınıf Mücadeleleri ve Louis Bonaparte’ın 18 Brumaire’I kitaplarında) bu konuda tek satır bulamazsınız.

https://www.birgun.net/haber/deprem-cumhuriyet-ve-tarih-metodolojisi-321295

Ben tutuklu değil, siyasi rehineyim. Ve halk kendi evlatlarını asla yalnız bırakmaz, bırakmadı. Ne zaman çıkacağımızı falan da hesaplamıyoruz. Sadece direniyoruz. Kazanacağımızdan da eminiz.

https://t24.com.tr/yazarlar/sirin-payzin/demirtas-erdogan-benden-korktugu-icin-cezaevinde-tutuyor-ama-dort-duvara-sigmayiz-halk-evladini-asla-yalniz-birakmaz,28370

 “Kuş ölür sen uçuşu hatırla” – İktidar muhalefet karşısında değil, gerçekler karşısında kaybediyor. Ama devreye etkili tutarlı bir muhalif itiraz, -ki seçenekleri çokçadır- girmedikçe, gerçekler iktidar değişikliği için yeterli olmayacaktır.

https://www.birgun.net/haber/kus-olur-sen-ucusu-hatirla-321275

Dünya sineması, kurulu düzeni ya da dini dogmaları sorgulayan isyancıların, filozofların, siyasetçilerin yazgısına duyarsız kalmadı, kalamazdı. Stanley Kubrick’in “Spartacus”ünden Elia Kazan’ın “Viva Zapata”sına, Roberto Rosselini’nin “Socrates”inden Giuliano Montaldo’nun “Giordano Bruno”suna sayısız tarihsel kişiliğin ‘siyaset meydanı’nda sonlanan yaşam öyküleri beyazperdeye yansıdı. Elbette, tarihi değiştiren büyük devrimcilerin öyküleri de…

https://www.birgun.net/haber/siyaset-meydani-321304

Nâzım Hikmet arkadaşı Va-Nu ile birlikte, Kuvayı Milliye’ye katılmak üzere vapurla geldikleri İnebolu’dan Ankara’ya yürürlerken, yol arkadaşı olsun diye yazmıştır “Yol Türküsü” şiirini. Şiirle birlikte 3 kişi olurlar, 3 kişi daha hızlı, daha coşkulu, daha sevinçli yürümez mi, yürür! Hele üçüncü kişi bir şarkıysa!

https://www.birgun.net/haber/onemsiz-gunler-ve-haftalar-21-321296

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Piramidi’nin son basamağında ise ‘kendini gerçekleştirme’ vardır. Olabileceğinin en iyisi olmak. Bu çok az insana nasip olmuştur. İnsan olmak! İnsan olmak zor zanaattır.

https://www.birgun.net/haber/maslow-u-mezarinda-ters-dondurduk-321278

Yani, Ekim Devrimi, edebiyatın da biçimlendirdiği bir devrimdir bir yanıyla. Öncesinde, sırasında, (Lenin’in öldüğü ana kadar (özellikle) sonrasında bu kadar çok edebiyat konuşulan bir Devrim var mıdır? Yoktur.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekim-devrimi-edebiyat-demektir-biraz-da-1786991

Benim yaratıcı okurluk tanımımda yaratıcılık yalnızca metinlerle sınırlı kalan, metinlerarası bir yolculuk değildir, metinlere hayattan bakmayı ama metinlerden de kendi hayatına bakmayı içerir.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yasamak-icin-okumak-1786557

Özge Aybars Mumcu – Bekir Coşkun, “Bak” dedi “Hayatta işler yoluna giriyor, girecek. Ama hayatta seçtiğin eş çok önemli, seveceğin ve senin hayatına renk katacak birini seç.” Hem şaşırdığım hem de kulağıma hep küpe olan bir sözü oluyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bekir-coskun-1786555

Avrupa’nın en uzun süredir hapiste tutulan mahkumu – Georges Ibrahim Abdallah, tutsaklıkta 37. yılına girerken ve neredeyse 70 yaşına ulaşmışken ondan geri adım bekleyenleri hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor ve son derece berrak bir zihinle Marksist düşüncelerini geliştirip kendine özgü çözümlemelerini sürdürüyor.

https://yeniyasamgazetesi2.com/37-yildir-hic-diz-cokmeden/

Devletler bozuşsa, hatta kavga etse de halklar arasındaki dostluk kolay bitmez, kültürler arasında inşa edilmiş köprüler kolay yıkılmaz. Siyasetçiler gelir gider, o sağlam ilişkiler kalır. Sanırım bunda da öyle olacak.

https://t24.com.tr/yazarlar/atilla-dorsay/neredeyse-turk-olan-fransiz-elciyi-nasil-kacirdik,28482

Yeşillere kabine dışı iki bakanlık verilirken, Ardern ‘tüm Yeni Zelandalıların hükümeti’ olmak istediklerini ve bu anlaşmanın tek parti hükümetine ek bir istikrar katmanı kazandırmasını umduğunu söyledi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/yeni-zelanda-basbakani-ardern-tek-parti-hukumetine-ragmen-yesillerle-isbirligi-anlasmasi-imzaladi-haber-1503246

Montaigne bir öncüydü. Kolonyalizmin henüz ilk adımları atılırken şunları yazmıştır: “Bunca şehir temelinden yıkılıyor, bunca milletin kökü kurutuluyor, milyonlarca insan kılıçtan geçiriliyor, dünyanın en zengin, en güzel ülkesinin altı üstüne getiriliyor, niçin? İnciler, biberler alıp satacağız, diye.”

https://www.gazeteduvar.com.tr/demokrasi-sanatinda-yeni-devrim-makale-1503242

Mesela Kürtlerde ‘dengbêjlik’ müesesesi vardır. Dengbêjler, hiç kuşku yok ki yeryüzünün en büyük söz ustalarıdır.

https://www.gazeteduvar.com.tr/en-kapsamli-kurtce-atasozleri-kitabi-yayimlandi-gotinen-pesiyan-haber-1503113

1908 JÖN TÜRK DEVRİMİ İLE 1911 ÇİN DEVRİMİNİN KARŞILIKLI ANALİZİ – Sonuç olarak her iki devrim sonuçları ile her iki ülkede büyük dönüşümlerin yolunu açmıştır.

http://acikerisim.fsm.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11352/2834/ADILIJIANG.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Özgürlük Türküsü …

https://www.youtube.com/watch?v=2hKTDq1hiLc

Hasret Gültekin – Bir İnsan Ömrünü Neye Vermeli?

https://www.youtube.com/watch?v=nK22KxHJ74U

 

 

 

Attachments area

Preview YouTube video Grup Yorum-Özgürlük Türküsü

Grup Yorum-Özgürlük Türküsü

Preview YouTube video Hasret Gültekin – Bir İnsan Ömrünü Neye Vermeli

Hasret Gültekin – Bir İnsan Ömrünü Neye Vermeli

About Mehmet Tas

Check Also

21.Yüzyılda Sol Karanlıkta Yürüyor- M. Taş

Sol partiler, bazı bölgeler hariç, kendi adaylarıyla seçimlere giriyorlar. Güncel seçim politikalarının ayrıntılarında gömülmüş, küçük …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com