Köşelerden Bir Demet (116)-Cavlı Çulfaz

“Patronlar işçileri sömürüyor, emeklerini çalıyorlar. Dönüp bakarım doğaya. Hiç başka hayvanı saatlerce çalıştıran başka bir hayvan var mı? Yok. O zaman işçiler haklıdır.  Mesela, bakın doğaya eşini aşağılayan, onu her gün döven, ezen bir hayvan var mı? Yok. O zaman kadınlar haklıdır. Sırf keyfi öyle istediği için soykırım yapan hayvan var mı? Yok. O zaman soykırım suçtur. Mesela, sürekli biriktiren bir hayvan var mı? Yok. O zaman para pul biriktireceğim diye hayatı zehir etmek yanlıştır.”

https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/bekir-coskun-un-farki,28472

İktidar bir çerçeve yaratıyor ve HDP’yi bu çerçeve dışında tartıştırmak istemiyor. Muhalefet de maalesef bu çerçeveye mahkûm oluyor.  Temas dönüştürür, esasen temas devrimci bir eylemdir.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/hdpnin-es-genel-baskani-sancar-ayhan-bilgenin-tweetleri-ve-umit-ozdagin-iddiasina-cevap-verdi-1776074

 Ama Fransa her halükârda orada durmaya devam edecek, tıpkı Erdoğan’dan sonra Türkiye’nin de durmaya devam edeceği gibi.

https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-y-yilmaz/ofke-kontrolunu-ogrenmek-zorunda,28473

Madem Türkiye arınacak, öyleyse topuk nasırından tırnak batmasına her şeyi konuşalım. Bizzat Cumhurbaşkanı çıkıp “Bu yapıya destek olduk, bunlara yardımcı oldum, hem Rabbimize hem de milletimize verecek hesabımız olduğunu biliyorum, Rabbim de milletim de bizi affetsin” diye özeleştiri yaptığı halde, savcılık “yok böyle bir şey” diyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-terkoglu/yasaklanan-kitapta-neler-var-1776063

 Halka ve devrimcilere karşı yapılan kötülüklerin Enver Altaylı olayında aralanan perdesi milliyetçilik ve İslamcılık maskesiyle örtülen emperyalizme uşaklığın karanlık yüzüdür. Bütün bunlar devrimcilerin yıllardır ısrarla söylediği bu gerçeklerin bir kez daha belgelenmesinden başka bir şey değildir.

https://www.birgun.net/haber/milliyetcilik-islamcilik-adina-yurutulen-emperyalizme-usakligin-kirli-yuzu-285212

 KKTC’de Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle “statüko” kazandı. Çünkü sağcı politikacılar için Kıbrıs’ta yarım yüzyıldır geçerli tek siyaset anlayışı, “çözümsüzlük çözümdür!”

https://www.birgun.net/haber/kktc-de-bir-donem-kapanirken-320554

Uluslararası yatırım bankası Brigewater’ın CEO’su ve yatırım müdürü Ray Dalio’nun “Değişen dünyada Çin’in yükselmesine gözlerinizi kapamayın” başlıklı yazısında (Financial Times, 23/10/2020) Çin modeline düzdüğü övgülere bakınca, bu “hikâyenin” Batı’da yankılandığı görülüyor. Bu “hikâye” Çin’in uluslararası alanda lider ve hegemonya adayı bir ülke olarak yükselme sürecine eşlik ediyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ergin-yildizoglu/yeni-ekonomi-modeli-ve-siyaset-1776079

“İstiridyeler dolunayda tam olarak açılırlar, yengeç açık olduğunu görünce istiridyenin içine bir taş ya da yosun atar, böylece istiridye bir daha kapanamaz ve yengecin yemi olur. Bu ağzını çok fazla açıp kendisini dinleyicinin insafına bırakan kişinin kaderidir.”

https://www.gazeteduvar.com.tr/iste-feraset-iste-bahceli-yazisi-makale-1502667

Çocukça bir keyifle neredeyse “Ohhh, savaşamadın ya, dövüşemedin ya, oturdun kıçının üstüne yaa” diye tempo tutacaklar… Azerbaycan’da, Ege’de, Akdeniz’in doğusunda, Libya kıyılarında, Kıbrıs açıklarında bir savaşın içine dalınmadığı için sevinmek, mutlu olmak gerekmez mi?

https://t24.com.tr/yazarlar/aydin-engin/ona-kizip-kendini-dovuyorsun,28480

İsmini, Latin Amerika’nın bağımsızlık mücadelesinin kahramanı Simon Bolivar’dan almış Bolivya, kıta halklarının makus talihini örgütlü mücadeleyle bir kez daha dönüştürdü. Latin Amerika’da ABD destekli bir darbenin bir sene sonra sandıkta demokratik olarak ters yüz edildiği ülke olarak tarihe geçti.

https://www.birgun.net/haber/kifayetsiz-emperyalistler-ve-bolivya-nin-zaferi-320552

Rapora katkı sunan cihadizm uzmanlarına göre Müslüman Kardeşler etkisiz hale getirilmeden ve Katar ile Türkiye’nin desteği kesilmeden radikalizmin önü alınamayacak. Türkiye Müslüman Kardeşleri ideolojik nedenlerle desteklerken, Katar bağını inkâr etmiyor bile.

https://www.birgun.net/haber/duygusal-degil-ideolojik-biri-hirsizlik-digeri-islami-teror-320546

Bir an durur, Popper’dan ahlak konusunda bir kural örneği vermesini ister. Popper’ın yanıtı, “Konuk profesörleri şömine maşasıyla tehdit etmemek” diye gelince, Wittgenstein maşayı elinden fırlatır,
odayı terk eder. Felsefe tarihine geçen on dakikalık tartışma ve elimdeki kitap böyle noktalanır.

https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-cemal/ve-yakalamaya-calisirsin-gecen-yillari-onlari-yeniden-bulmanin-umudu-icinde,28471

 Katar’da havalimanında ölü bir bebek bulunması üzerine bir uçaktaki tüm kadınların ‘muayene’ edilmesine tepki sürüyor. Katar Havayolları uçağının yolcularından Kim Mills, kadınların sebep gösterilmeden karanlık bir otoparktaki ambulanslara götürdüğünü söyledi. Yaşından dolayı ‘muayene’ edilmeyen Mills, “O zavallı genç kadınlar için nasıl bir tecrübe olduğunu hayal bile edemiyorum” dedi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/katarda-kadinlarin-zorla-muayene-edildigi-ucusu-anlatti-korkunctu-haber-1502705

27 Ekim Dünya Kara Kediler Günü: Daha az sahipleniliyorlar – “Günlük konuşmalarda ‘Önünden kara kedi geçmiş” veya ‘Aramıza kara kedi girdi’ gibi az sayıdaki ifadede, kara kedilerin toplumumuzda ürkütücü ve soğuk varlıklar olarak kabul edildiği görülmekte.

https://www.birgun.net/haber/27-ekim-dunya-kara-kediler-gunu-daha-az-sahipleniliyorlar-320609

David Graeber – Graeber explored the violence that lies behind all social relations based on money, and called for a wiping out of sovereign and consumer debts. “Huge swaths of people, in Europe and North America in particular, spend their entire working lives performing tasks they believe to be unnecessary. The moral and spiritual damage that comes from this situation is profound. It is a scar across our collective soul. Yet virtually no one talks about it,”

https://en.wikipedia.org/wiki/Bullshit_Jobs

https://www.theguardian.com/books/2020/sep/03/david-graeber-anthropologist-and-author-of-bullshit-jobs-dies-aged-59

https://www.youtube.com/watch?v=Uy6XWpCPcYM

Attachments area

Preview YouTube video “We Are the 99%”: Occupy Wall Street Activist & Author David Graeber, Dead at 59, in His Own Words

“We Are the 99%”: Occupy Wall Street Activist & Author David Graeber, Dead at 59, in His Own Words

About Mehmet Tas

Check Also

Gündemden Bir Demet/Mustafa Aydin

Yeşilin vandalizm tonu Hazırlayan: Gülşah Görücü Londra’daki Finsbury Park yakınlarında bir binanın yan cephesinde bir gece …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com